9 jarních tipů na očistu těla, shození kil a doplnění energie

Dle tradiční čínské medicíny 14. února začalo jaro, období jater a žlučníku. K jaru nepochybně patří očista těla od zimních prohřešků, aby se mohlo zase zregenerovat. Věřte, že odměnou může být lepší metabolismus, úbytek přebytečných kil, ale i pořádná dávka energie.

1. ULEVTE JÁTRŮM A ŽLUČNÍKU

Vyhněte se polotovarům: jídlo připravujte z co nejvíce čerstvých a základních surovin, čtěte etikety a dejte „éčkům“ vale. Každý talíř doplňte o porci zeleniny, která svým zásaditým působením vyrovná kyselinotvorný zbytek jídla. Jezte i čerstvé výhonky a luštěniny. Ráno na lačno vypijte sklenku teplé vody s citronem, a pokud to s očistou myslíte vážně, spolkněte i pár tabletek řasy chlorelly. Snídejte až půl hodiny poté. Během dne popíjejte vodu, bylinkové čaje a ideálně zelený ječmen. Doporučuje se na nějaký čas (od února do Velikonoc) omezit sladkosti a maso (hlavně to červené), méně solit, vyhýbat se tučným a smaženým jídlům. Preferujte celozrnné žitné pečivo z kvásku. U mléčných výrobků vsaďte spíše na ty zakysané, bez cukru a aditiv.

2. ZAPOMEŇTE NA KALORIE

Neustálé počítání kalorií s cílem snižovat tělesnou váhu je stresující a dlouhodobě neudržitelné. Důležitější je dbát na kvalitu jídla, zeptat se sám sebe, zda je pro tělo prospěšné. Potraviny bohaté na živiny udrží hlad na uzdě, pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a minimalizují chutě na sladké.

3. RÁNO SE ZAHŘEJTE

Dle tradiční čínské medicíny je ráno zapotřebí tělu dodat něco prohřívajícího, abychom podpořili metabolismus po celý den. Pokud tedy snídáte potraviny chladné a vlhké povahy (jogurty, sýry, syrové ovce či ovocné šťávy nebo zelený čaj…) nebo naopak potraviny vnášející do těla oheň (káva či alkohol), pak obojí je špatně. Ideální jsou teplé obilné kaše z jahel, pohanky, rýže, či ovesných vloček nebo vývarové polévky. Pokud začneme den správně, můžeme pak zhruba od jedenácté do patnácté hodiny pozříti leccos nezdravého, aniž by nás to nějak poškodilo.

4. ZAMĚŘTE SE NA OBĚDY

Největší jídlo dne by mělo přijít právě tehdy, kdy je naše tělo nejlépe připraveno na trávení. A to je dobou oběda, živiny ze snídaně jsou již nedostatečné a organismus si žádá další dávku paliva. Zařaďte proto do prostředka dne výživné jídlo bohaté na bílkoviny a zeleninu (čočková polévka, přírodní kuřecí steak, salát a podobně). Díky vhodné snídani a obědu máte velkou šanci na zdravé a rychlé spalování.

5. POMOHOU SVAČINKY

Svačiny jsou důležité, jakmile vám nevydrží pocit sytosti mezi hlavními jídly. Můžete si dát müsli, smoothie, sušené či čerstvé ovoce, zeleninu, bílý jogurt, obložený celozrnný chléb, kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou… Když totiž přes den na ně není čas, člověk se pak uchýlí ke konzumaci něčeho velkého a nezdravého.

6. POSLEDNÍ JÍDLO V SEDM

Večeřte mezi pátou a sedmou hodinou (nejpozději). Raději se vyhněte těžko stravitelnému masu a vejcím, naopak pamatujte na zeleninu. Do postele bychom neměli jít s pocitem kručení v žaludku ani s nacpaným břichem. V případě hladu si lze dát ještě jednu lehkou večeři. Například zeleninovou polévku nebo salát, nic „těžšího“ nám totiž neprojde.

7. UŽIJTE SI TO, ALE POMALU!

Jídlo by pro nás mělo být především příjemné zastavení uprostřed dne. Občas si užijte i mlsání, ale nikdy si ho nevyčítejte! Každé sousto bychom měli 40x pokousat. Když to zkusíte i jen dvacetkrát, skvělé! Již v ústech nám totiž enzymy začínají štěpit sacharidy a bez dobrého rozkousání se jídlo špatně stráví.

8. ZHLUBOKA DÝCHAT, VYPNOUT BŘICHO…

Víte, že jedna z možností organismu, jak se zbavit kyselosti, je dechový mechanismus? Při správném dýchání se tedy také čistíme, a hlavně získáváme energii. Znamená to ale pořádný nádech do břicha, které by se nám tím mělo zvedat. Většina z nás se bohužel nadechuje hrudníkem, což je tzv. mělké dýchání bez efektu!

9. POŘÁDNÁ NÁLOŽ ENERGIE A VITAMINŮ

Dle výsledků klinické studie Hughsea Latnera z Liverpoolské univerzity, která proběhla již roku 1936, může tělo díky konzumaci chlorofylu ze zelených rostlin dosáhnout až o 50 % vyšší rychlosti obnovy hemoglobinu. Chlorofyl se tedy doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci nebo metabolických poruchách. Při jeho pravidelném užívání můžete očekávat celkovou regeneraci organismu a zpomalení příznaků stárnutí. Na jaře čistí tělo a podporuje játra a žlučník. Kdo jej užívá, na vlastní kůži pociťuje výrazné zvýšení fyzické i psychické aktivity.

VÍTE TO?

PROČ JSOU ENZYMY TAK DŮLEŽITÉ A PROČ JÍST ČERSTVÉ OVOCE A ZELENINU?

Enzymy umožňují život. Jsou potřebné pro všechny chemické reakce v lidském těle a díky nim naše orgány mohou fungovat. Žádné minerály, vitaminy ani hormony bez nich nevykonají práci. I naše trávení funguje s pomocí enzymů. Jejich bohatým zdrojem je čerstvá zelenina a ovoce.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.