7 toxických jídel, nápojů a přísad, které byste měli nadobro odstranit z vaší stravy

cm hamburger

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S tolika protichůdnými informacemi o tom, které jídlo je zdravé a které nikoliv, může být pro mnoho lidí dosažení co nejzdravějšího životního stylu, který samozřejmě zahrnuje i zdravou stravu, velice obtížné. Dobrým začátkem může být vyřazení sedmi velice běžných, ale toxických jídel, nápojů a přísad z vašeho jídelníčku.

Dietní sycené nápoje oslazené umělými chemickými sladidly.

Jedním z nejčastějších mylných názorů většiny společnosti je idea, že „dietní“ nápoje jsou nějak zdravější ve srovnání s nápoji slazenými cukrem. Aspartam, sacharin a sukralosa patří k nejpopulárnějším umělým sladidlům, které se přidávají do mnohých dietních sycených nápojů, džusů, žvýkaček a dalších jídel.

Nejenom, že mají umělá sladidla špatný vliv na vaše zdraví, ale také přispívají ke vzniku obezity. Aspartam se v lidském těle promění v nechvalně známý metanol a ten následně na kancerogenní formaldehyd. To, že se jedná „jen“ o malé dávky těchto jedů, by nemělo být omluvou. Jestliže se chcete vyvarovat chronickým nemocem a toxicitě, je nejlepší držet se buď nerafinovaného cukru, nebo jeho přírodních substitutů, mezi které patří například přírodní extrakt ze stévie.

Kukuřiční sirup s vysokým obsahem fruktózy je další tichý zabiják.

Už není žádným tajemstvím, že kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy je toxické sladidlo, kterému byste se měli vyhnout. Užívání sirupu je spojováno s obezitou, poškozením mozku, nízkým IQ a dokonce i s otravou rtutí. Proto, když se vyhnete všem jídlům obsahujících sirup, na vaše zdraví to bude mít přímo zázračné účinky.

Většina rostlinných olejů, včetně hydrogenovaných a „trans“ mastných.

Kvůli válce proti nasyceným tukům byly miliony lidí mylně přesvědčeny, že nenasycené rostlinné oleje jsou jejich zdravou alternativou. Nejenom, že mnoho rostlinných olejů velice rychle žlukne, což znamená, že se stávají toxickými, ale většina z nich také obsahuje velké množství omega 6 mastných kyselin, které na rozdíl od omega 3 mastných kyselin, mohou být příčinou zdravotních problémů, jako například srdečních onemocnění nebo rakoviny.

Mnoho rostlinných olejů je navíc derivováno z geneticky modifikovaných organizmů, včetně řepkového, sojového a kukuřičného. Tyto oleje jsou také často ještě hydrogenované, což je proces, který z nich dělá oleje nebezpečné pro srdce. Takže když se jim vyhnete a namísto toho se budete držet zdravých tuků, jakými jsou například bio máslo, kokosový olej, olivový olej nebo konopný olej, vaše zdraví se značně zlepší, čímž se také sníží riziko různých onemocnění.

Bílý chléb, těstoviny a jiná jídla z rafinované mouky.

Jsou levné a můžete si vybrat ze stovek různých variant. Jenomže bílý chléb, těstoviny a další jídla vyrobená z rafinované mouky mají dnes v Americe vedoucí pozici v kategorii zdraví ničících potravin. Nejenom, že většina produktů z bílé mouky je karcinogenní, jelikož se do nich přidává bromičitan, ale navíc jim také chybí potřebné živiny, o které jsou připraveny při zpracování. Jestliže chcete pro své zdraví udělat maximum, vyhněte se jim.

Glutaman sodný, karagenan a rafinovaná sůl.

Glutaman sodný, často maskován pod klamnými jmény, je všudypřítomná chemikálie, které byste se měli vyhnout, jelikož způsobuje bolesti hlavy, problémy se srdcem, poškození mozku a další problémy. Karagenan je další chemickou přísadou často se nacházející také v „přírodních“ a organických potravinách, stejně jako v případě glutamanu uděláte moc dobře, když se jí vyhnete, protože způsobuje gastrointestinální potíže a rakovinu tračníku.

A rafinovaná sůl, která se v dnešní době přidává snad do všeho, neobsahuje minerály, které se běžně nacházejí v mořské soli. Rafinovaná sůl vám tedy v konečném důsledku tyto nezbytné živiny bere. Hypertenze, kardiovaskulární nemoci a mrtvice patří k mnoha zdravotním problémům, které rafinovaná sůl způsobuje. Takže nejlépe uděláte, když upřednostníte nerafinovanou mořskou sůl.