Erythritol – náhradní sladidlo

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současnosti řada z nás hledá vhodnou náhražku cukru. V řadě potravin přetrvávají stále problematická sladidla typu aspartam. Jednou ze vhodných náhražek se jeví erythritol.

Jedná se o sladidlo přírodního původu. Je řazen do skupiny cukerných alkoholů (odborně polyolů)

Většina ale může negativně působit na náš trávicí systém a mohou způsobovat bolesti břicha a průjmy. Erythritol jako jediný tyto nežádoucí účinky skoro nemá, pokud ho nebudeme konzumovat opravdu ve velkých množstvích. Vyrábí se obvykle fermentací glukózy.

Erythritol se přirozeně vyskytuje ve vodním melounu, hruškách nebo hroznech. Jeho menší množství najdeme také v sýru nebo houbách. Poněkud překvapivě nevelká množství erythritolu obsahuje pivo, víno nebo japonský alkoholický nápoj sake. Přirozeně se také vyskytuje v lidských a zvířecích tkáních a tělních tekutinách, včetně krve a mozkomíšního moku.

Rovněž je ho možné najít ve fermentovaných potravinách, jako je například sójová omáčka.

Erythritol má celou řadu výhod: nízký glykemický index, malý obsah kalorií, nevelké riziko projímavého účinku. Má formu bílých granulí nebo prášku, který je podobný běžnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na hladinu inzulinu (podobně působí z ostatních sladidel jen sukralóza).

Tělo z něho nezískává žádné kalorie nebo sacharidy. To je způsobeno tím, že náš organismus ho není schopen metabolizovat. Proto nemůže být využit jako zdroj energie. Je velmi rychle vstřebán v tenkém střevě a poté vyloučen močí.

Při porovnání s běžným cukrem (sacharózou) má 70-80 % jeho sladkosti.

Běžně se objevuje v potravinách s nízkým obsahem kalorií a výrobcích bez přidaného cukru.

Je vhodný pro diabetiky a také pro ty kdo dodržuj tzv. Low Carb Diet (LCD). Jedná se o dietu s omezeným obsahem sacharidů a s vyšším obsahem tuků a proteinů ve stravě. Dá se také používat při vaření, pečení nebo slazení nápojů. Nezpůsobuje zubní kaz.

Na trhu se objevila i bio varianta erythritolu, která je vyrobena z glukózy z kukuřice, která není geneticky modifikována.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.