10 zajímavostí o meruňkách

cm merunky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Meruňky jsou významné v kosmetickém průmyslu, jsou zdrojem draslíku, vitamínů a mnoho dalšího. Přečtěte si článek o deseti zajímavostech oblíbeného ovoce zahrádkářů.

1) Meruňka nepochází z oblasti střední Evropy. Jejich původ hledejte v Číně, odkud jsou písemné zmínky o prvním pěstování z doby před více, jak 4000 lety.

2) Ovoce je velmi chutné, ať za syrova jen tak, či zavařené, v kompotech, džemech, či sirupech. Meruňky jsou velmi významným zdrojem vitaminu C – k pokrytí doporučené denní dávky postačí cca 8 kusů meruněk. Vitamin C je potřebný pro metabolizmus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu. Tím se podílí na syntéze kolagenu. Nedostatek vitamínu C se proto projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a zvýšenou krvácivostí, a dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným drolením a vypadáváním zubů. Dále je vitamín C důležitý pro okysličení tkání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje regeneraci. Podílí se i na antioxidační obraně buňky, neboť dokáže redukovat volné radikály, které způsobují stárnutí a odumírání buněk.

3) Meruňky jsou také velmi významným zdrojem vitaminu A ve formě. Vitamin A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitaminu proto vede k šerosleposti. Vitamin A je také důležitý antioxidant. Rovněž je nezbytný pro vývoj kožních buněk, při jeho nedostatku buňky rohovatí (xeróza). Zdrojem vitaminu A je alfa-karoten, beta-karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva, která jsou právě obsažená mimo jiné v mrkvi, kukuřici a dýni. Významným zdrojem jsou i játra a žloutek. Beta karoten, jako látka, ze které vitamin A vzniká, může podle mnoha průzkumů omezovat vznik rakoviny a brzdit její rozvoj (zvláště pokud jde o rakovinu dutiny ústní).

4) Meruňky se doporučují osobám s nemocným srdcem a vůbec každému, kdo má potíže s oběhovou soustavou.

5) Draslík v meruňkách je významný pro snížení vysokého tlaku.

6) Dále mají meruňky velmi významný obsah železa. Je známo, že anémie z nedostatku železa patří mezi nejčastější nutriční deficienci na světě. Minimální denní příjem železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10–15 mg. Hlavním zdrojem železa v potravě je maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Zdrojem železa jsou kromě meruněk ale i luštěniny, listová zelenina, houby a některé ovoce jako například jahody. Proč může vznikat nedostatek železa? První možností je špatně vyvážená vegetariánská strava, chronické nízkoenergetické diety a další stravovací zvyklosti, kde je vzácný příjem červeného masa a zároveň nedostatečné nahrazení adekvátními potravinami. Další skupinou anemiků mohou být atletky (menstruace), dospívající sportovci, těhotné sportovkyně, sportovci, kteří se přizpůsobují nadmořské výšce, anebo se připravují v horkém podnebí. Někdy mohou anemii zapříčinit zvýšené ztráty železa v důsledku krvácení do gastrointestinálního traktu (např. vředy), nadměrná hemolýza kvůli zvýšenému namáhání a jiné krevní ztráty (např. krvácení z nosu, kontaktní sporty). V neposlední řadě se může za anemií stát špatné vstřebávání železa v důsledku klinických poruch, jako jsou celiakie či Crohnova choroba.

7) Meruňky jsou významné i v kosmetickém průmyslu. Jejich olej se často přidává do balzámů a krémů. Jeho hlavní funkcí je regenerovat a hydratovat pokožku. A to i při spálení pokožky, kdy pomáhá zmírnit projevy přesluněné pokožky. Recept na masku: čtyři meruňky rozmixujeme se dvěma lžícemi olivového oleje, směs naneseme na nadměrně opálená místa, necháme patnáct minut působit, a poté ji vlažnou vodou opláchneme.

8) Pokud chcete meruňky jako vitaminovou bombu uchovat co nejdéle, doporučuji je maximálně zmrazit. Vitamin C a další antioxidanty se ničí při zahřátí nad 80°C. Naproti tomu je známo, že lipofilní barviva se lépe vstřebávají a uvolňují po tepelném zahřátí.

9) Pár čísel: Z celkové hmotnosti plodů připadá 85 % na dužninu, 7,3 % na slupku a 7,7 % na pecku. Dužnina obsahuje 72 až 92 % vody, 7 až 17 % cukru, 1 až 1,5 % kyselin, necelé 1 % celulózy, 1 % pektinu, 1 % bílkovin a 0,5 % tříslovin. Jádro obsahuje 45 až 58 % sušiny tuků a 25 až 28 % bílkovin.

10) A hlavně je významným zdrojem pektinů jako rozpustné vlákniny, i celuózy. Jako nerozpustná vláknina zlepšuje trávení, usnadňuje peristaltiku střeva, chrání před trávicími obtížemi, pomáhá snižovat cholesterol a riziko vzniku metabolických onemocnění. Proto si meruňky v tomto krásném letním období dopřávejte. Nic lepšího nám příroda v tomto období nabídnout nemůže.

Moringu můžete pořídit v mnoha formách, od sušené drcené v kapslích, kde se snoubí rozpustná i nerozpustná vláknina s mnoha živinami a minerálními látkami, a jsou vhodné pro snadné i rychlé užití. Čistou moringu nabízíme i ve formě drceného či celého listu, ze kterého si můžete udělat lahodný čaj a dodat tělu veškeré živiny jako součást pitného režimu. Doporučuji proto kombinovat v průběhu dne kapsle (případně čistý moringový prášek třeba v jogurtu nebo raw dezertu) s čajem.