Zelený čaj

cm zeleny caj1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zelený čaj je dobrý pro odstranění únavy a povzbuzení organizmu, dokonce může pití zeleného čaje a kukuřičného škrobu pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Vědci dělali pokus na myších, a to tak, že je krmili antioxidantem, který se v zeleném čaji nachází, společně s kukuřičným škrobem. Má název epigalokatechin-3-gallát, nebo EGCG. Ukázalo se, že hodnoty cukru v krvi byly u myší nižší než hodnoty cukru u myší, které popsanou sloučeninou krmeny nebyly. Podle Joshuy Lamberta, asistenta profesora potravinářské vědy v oblasti zemědělských věd, je prudký růst hladiny glukózy v krvi asi o 50 % nižší, než je zvýšení hladiny glukózy v krvi u myší, které nebyly krmeny EGCG.

Dávka EGCG podávaná myším odpovídá asi jednomu a půl šálku zeleného čaje, který by byl podáván člověku.

J. Lambert, který spolupracoval s postgraduální studentkou Sarah C. Foresterovou, řekl, že EGCG je nejúčinnější, když je podáván současně s kukuřičným škrobem. Pro lidi to může znamenat, že zelený čaj může pomoci kontrolovat typické zvýšení hladiny cukru v krvi, které nastane, když jedí například chléb a bagety. Je tedy výhodné pít k takovému jídlu zelený čaj.

EGCG neměl významný vliv na výšku hladiny cukru v krvi u myší, které byly krmeny glukózou nebo sladovým cukrem. Podle vědců, kteří vydali své poznatky v on-line verzi molekulární výživy a potravinářského výzkumu, je důvod, proč jsou hladiny cukru v krvi sníženy, v tom, že byl totiž současně podáván škrob, protože tělo přeměňuje škrob na cukr.

Enzym alfa-amyláza, který se tvoří v ústech a ve slinivce břišní, pomáhá rozkládat škrob na maltózu a glukózu. EGCG může tlumit schopnost enzymu rozkládat škrob, vědci uvedli, že EGCG snižuje aktivitu alfa-amylázy ve slinivce břišní o 34 %.

Pro lidi to znamená, že pokud chtějí držet hladinu svého cukru pod kontrolou, udělají dobře, když budou pít zelený čaj společně se škrobem, tedy ne s cukrem, který si do čaje obvykle dávají… J. Lambert dodal, že bude muset být zelený čaj a škrob konzumován současně, chceme-li hladinu cukru v krvi udržovat. Tento poznatek nám určitě přichází vhod a budeme k uvedenému pokrmu podávat jako nápoj zelený čaj.

Ví se také, že zelený čaj využívali lidé již v dávných dobách, kdy jej používali při bolestech hlavy, při špatném zažívání a pro osvěžení. Dnes se hodně mluví o flavonoidech, a právě na ně je zelený čaj bohatý, dále také o přítomnosti antioxidantu EGCG, jak bylo již napsáno.

Je dobrým zvykem užívat častěji zelený čaj místo kávy, ke zlepšení tělesné i duševní pohody.