Zdravější stravování

cm kolac potravinova pyramida

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Doporučují FAO (Organizace pro zemědělství a výživu) WHO (Světová zdravotnická organizace) ve zprávě agentury OSN. Podle ní by lidé neměli získávat z jednoduchých cukrů více než 10 % kalorií. Měli by zvýšit příjem ovoce a zeleniny, více se pohybovat. Jen tak se mohou vyvarovat vzniku chronických chorob.

FAO a WHO ve zprávě dávají vládám doporučení v oblasti výživy a životního stylu jako opatření proti nárůstu srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu a obezity.

Ve společném prohlášení doporučují FAO a WHO aby 55 – 75 % denního příjmu tvořily uhlohydráty a volné cukry by měly zůstat pod desetiprocentní hladinou. Proteiny by měly tvořit dalších 10-15 % přijímaných kalorií a denní dávka soli by neměla přesáhnout 5 gramů. Příjem ovoce a zeleniny by s měl zvýšit na minimálně 400 gramů.

Počet případů chronických chorob na celém světě rapidně roste. V roce 2001 byly chronické choroby odpovědné za asi 59 % z 56,5 miliónů nahlášených úmrtí na celém světě a představovaly 46 % globálních onemocnění.