Zdravé sladkosti – Jak na cukry

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zdravé sladkosti – že tato slova nejdou dohromady? Právě naopak. Dnes, kdy máme na výběr z velkého množství přírodních sladidel, různých druhů mouky a dalších ingrediencí v kvalitě bio, mohou být vaše moučníky, dorty, buchty i cukroví zdravé a dobré zároveň. V malém seriálu o zdravých sladkostech si nejdříve posvítíme na cukry.

Pozor na bílý cukr
Bílý zabiják – i tak někteří specialisté na výživu nazývají všem dobře známý bílý cukr. Při výrobě totiž dochází k procesu rafinace, který znehodnocuje vitamíny a minerály. Ty ale při trávení cukrů tělo velmi potřebuje, a tak mu nezbývá nic jiného než si je odebrat ze svých rezerv, což zbytečně oslabuje celý organismus.

Jak na to jít jinak?
Zavítáte-li do specializovaných prodejen se zdravou výživou, zjistíte, že nabídka alternativních sladidel je dnes tak pestrá, že nevíte, co vybrat. Nejznámější je hnědý třtinový cukr, který je na rozdíl od bílého cukru kvalitnější a udržuje si obsah vitamínů a minerálů i vlákniny. Chcete-li obalamutit své blízké, kteří k hnědému cukru nemají důvěru, můžete koupit třtinový cukr i bělený. Není sice úplně čistě bíly, ale při běžném používání si toho těžko všimnou. Zkusit můžete i fruktózu, přirozeně obsaženou v ovoci a medu. Je přijatelná i pro diabetiky a díky vyšší sladivosti jí není třeba tolik. Mezi sladidla, která postupně získávají popularitu, patří i různé sirupy (javorový, borůvkový, kukuřičný, rýžový, ječný nebo jablečný). Variabilita chutí nabízí každému možnost najít si to svoje. I ječný nebo rýžový slad, které se podobají konzistencí medu, jsou lepšími pomocníky než bílý cukr.

Trocha sladké exotiky
Neobvyklým tipem je jihoamerická rostlina stévie, která si postupně získává popularitu i u nás. Vyniká výjimečnou sladivostí i léčebnými účinky, je vhodná pro diabetiky a neobsahuje žádné kalorie. K dostání je sušená nebo v podobě extraktu. Ať už vám ale zachutná jakékoliv alternativní sladidlo, nezapomeňte, že i u něj se vyplatí sáhnout po výrobku v bio kvalitě, čímž máte zaručeno pěstování a výrobu bez chemie a zachování výživných látek. Není-li vám lhostejný osud pěstitelů v zemích třetího světa, hledejte na obalu i známku Fair Trade, spravedlivý obchod. Tím si zajistíte, že si nesladíte život díky dětské práci a že zemědělci dostali za své produkty spravedlivě zaplaceno. Jistě vám i sladká káva, čaj nebo dezert budou chutnat o poznání více.