Vitamíny B – v přírodní síle z pivovarských kvasnic

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vitamíny ze skupiny B jsou velmi užitečné pro náš organismus a dvojnásob je dobré, pokud jsou z přírodního zdroje, jako v tomto případě z pivovarských kvasnic. Tyto kvasnice jsou známy již po staletí, protože vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Právě tyto přírodní vitamíny najdete v našem přírodním přípravku B-komplex s pivovarskými kvasnicemi.

Jaké vitamíny vlastně obsahují?

Je jich celá řada. Každý z nich je obvykle znám pod dvěma různými názvy. Jedním z nich obvykle písmeno B a číslo (třeba B3) a tomu odpovídá jednoslovný název (většinou, u B3 niacin, výjimkou je panthotenát vápenatý – B5 a kyselina listová – B9). Toto je důležité si uvědomit, protože právě díky tomuto značení dochází občas ke zmatkům při výběru toho či jiného vitamínu ze skupiny B. S naším přípravkem ten problém nemáte, obsahuje všechny hlavní vitamíny ze skupiny B (lidově označované jako B-komplex). Obecně platí, že řada z nich je důležitá pro fungování enzymů, které v našem těle štěpí sacharidy, tuky či bílkoviny, ale neplatí pro každý vitamin ze skupiny B.

Vezmeme to číselně, podle pořadí

Vitamín B1 se též nazývá thiamin. Je důležitý pro činnost některých enzymů, které štěpí cukry a škroby (štěpením těchto látek vzniká tolik pro nás potřebná energie), je také významný pro normální činnost svalů, nervového systému a srdce.

Další je vitamín B2 neboli riboflavin. Ten hraje rovněž významnou roli při působení více enzymů, které se podílejí na štěpení a využití sacharidů (stejně jako thiamin), tuků a proteinů (bílkovin) nebo rovněž na produkci energie uvnitř buněk. V kůži umožňuje metabolismus a výživu kožních adnex neboli žláz potních a mazových. Přispívá tím k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Ještě se účastní tvorby krevních elementů (krvinek) a zárodečných buněk a ovlivňuje činnost nervové soustavy a mozku.

Třetím na řadě je vitamín B3 neboli niacin. I ten, jako dva předcházející, pomáhá enzymům štěpit cukry a tuky a také se účastní metabolismu aminokyselin. Některé tyto enzymy ale působí i při nervovém a trávicím systému, produkci pohlavních hormonů nebo při zachování zdravé kůže. Působí také při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto užitečný i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Nyní jednu číslici přeskočíme a na řadě je vitamín B5 neboli též panthotenát vápenatý. Tento vitamín, sůl kyseliny panthotenové napomáhá při tvorbě nových buněk, podporuje růst a vývoj centrálního nervového systému. Je rovněž důležitý pro správnou funkci nadledvin. Také se podílí na štěpení cukrů a tím podporuje uvolňování energie. K jeho dalším funkcím patří to, že napomáhá a podporuje odstraňování únavy, snižování hladiny cholesterolu, tvorbu protilátek a hojení ran. Také je zajímavé, že zlepšuje pooperační stavy a rekonvalescenci.

Dalším v pořadí je vitamín B6 neboli pyridoxin. I on se účastní metabolismu enzymů, které rozkládají bílkoviny, sacharidy a tuky z potravy, ale pomáhá také při uvolnění zásob cukrů v játrech a svalech a jejich přeměnu na energii. Je také důležitý při tvorbě vitamínu B3 neboli niacinu. Má i významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek, je důležitý pro zdravou kůži a dobré trávení. Pomáhá také lepšímu vstřebávání hořčíku z trávicí soustavy a společně oba dva brání vzniku oxalátových kamenů.

Další, méně známý, je biotin neboli vitamín B7. Má důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které se zúčastní štěpení mastných kyselin a sacharidů nebo hrají roli ve vylučování odpadních produktů štěpení bílkovin. Biotin také zvláštní význam pro využití glukózy, základního paliva pro organismus. Pomáhá také při vstřebávání kyseliny listové, pantotenové a vitamínu B12. Rovněž hraje pozitivní roli při zmírňování projevů nedostatku zinku.

Z přípravků pro těhotné i nastávající maminky známe kyseliny listovou (acidum folicum, též někdy označované jako folát), též kyselinu B9. Její největší význam má podávání v těhotenství, důležitou roli hraje při krvetvorbě a jako součást vzniku nukleových kyselin. Dále se podílí na vzniku řady aminokyselin. Důležitost jejího podávání v období těhotenství je, že u plodu podporuje dělení buněk, pomáhá jejich růstu a diferenciaci tkání, zejména v oblasti nervové soustavy. Proto právě její užívání snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu v oblasti nervové soustavy (ale i v jiných oblastech).

Posledním z řady vitamínů (ale jen dle číslování, ne podle významu) je vitamín B12 neboli cyanokobalamin. Vitamín B12 je potřebný pro tvorbu fosfolipidů buněčných membrán (důležité pro správný přenos nervových vzruchů) a myelinových pouzder (které kryjí a chrání nervové buňky a zrychlují vedení nervových vzruchů). Jeho nedostatek může mít vážné následky. Příznivý vliv příjmu vitamínu B12 na mentální funkce a emoční zdraví je dán jeho rolí při syntéze mastných kyselin, vlivu na zdraví nervových buněk a donaci methylové skupiny.

Je dobré zdůraznit, že přípravek neobsahuje pouze vitamíny B, ale i další látky. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, ze stopových prvků železo, měď, zinek, mangan a rovněž jsou v něm obsaženy esenciální aminokyseliny.