Vitamín C, jeho funkce a zdroje

cm vitamin c

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vitamín C, velmi silný antioxidant, který zároveň upevňuje imunitu těla. Co více však o tomto zázračném vitamínu víme? Vitamínu, jenž z celkového množství přijímaných vitamínových mikronutrientů zaujímá celých 80 %? Zbylých dvacet připadne na vitamíny skupiny B a vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Tady vidíme, jak moc je potřebný a pro celkové prospívání organismu nezbytný. Ona imunitní podpora těla je však pouhým zlomkem jeho práce, těch funkcí zastává daleko, daleko více, pojďme si k němu tedy něco povědět.

Doporučená denní dávka, dle standardních tabulek, čítá 90 mg. Tuto hodnotu bych však mnohonásobně zvedla, hlavně těm, kteří užívají přemíru léků, acylpyrin, antikoncepci, žijí ve městech, jejichž práce je vykoupena stresem, kuřákům, lidem, kterým sklenka alkoholu nedá spát, diabetikům, sportovcům, dětem, těhotným, kojícím maminkám, takovým, kteří se tu dnes a denně potýkají s jakoukoli virovou nákazou. Z oněch 90 mg bychom pak mohli vykouzlit 0,5 gramu, ne-li jeden celý gram. Protože je tento vitamín rozpustný ve vodě, tělo si jej neukládá do zásob, tudíž je nemožné se jím předávkovat. Dokonce i rakovina ve velmi pokročilém stádiu, bývá mnohde léčena až několika násobně vyššími dávkami vitamínu C, než stanovuje DDD.

Jen pro zajímavost, pokud zde kuřák vykouří 20 cigaret denně, jeho potřeba vitamínu C automaticky vzroste o 25 %. Vykouří-li pak cigaret 40, vzroste až o 50 %. A zde již třeba vybrat některý z potravinových doplňků, neboť 1000 mg jen stěží pokryjeme stravou. Velice podobné je to u osob denně konzumujících alkohol, ať už pivo, víno či pálenku. Játra, která produkují enzym usnadňující odsun alkoholu z krve, jsou zcela závislá na vitamínu C. Čím ho je méně, tím déle pak otrava trvá.

Vitamín C si rovněž pohlídá diabetický pacient, jehož zvýšená potřeba dosahuje až 1 g denně. Jejich buňky bývají zaneseny na tolik, že přes své membrány stěží vitamín C přijmou. Na pozoru se budou mít také kardiaci, jejichž nemocné srdíčko spotřebuje všechen vitamín C ve svůj prospěch, zatímco na ostatní buňky se již nedostává.

Úloha vitamínu C na naše zdraví

Oněch funkcí je kolem 1000, my si však zmíníme jen ty nejdůležitější:

  • imunitní podpora těla, během které dochází ke stimulaci tvorby bílých krvinek,
  • účinný antioxidant, jenž vychytává volné radikály a zabraňuje poškození tkání,
  • tvorba kolagenu, který je nedílnou součástí všech pojivových struktur, pokud je kolagenu méně, dochází k zvýšenému riziku aterosklerózy, kdy tělo začíná vyztužovat cévy cholesterolem, neb nemá jinou možnost,
  • zajištění pružnosti cév, kostí, ale také zubů,
  • předchází vzniku paradontózy, zamezuje krvácivosti dásní,
  • výrazná regenerační podpora,
  • nezbytný pro vstřebatelnost železa.

V současné době je půda vyčerpaná natolik, že i ty nejkvalitnější zdroje vitamínu C jej obsahují skutečně poskrovnu. Přitom, jak jsme se již zmínili, Céčko je pro nás základem. Nešetrný přístup k půdě, pesticidům a herbicidům, nadměrné zatěžování potravin přemírou technologických postupů a opět nešetrný přístup k nim. Dlouhá doba skladování, nesmyslné prodlužování záruky, neschopnost s láskou uvařit, to vše pak z naší stravy činí bumerang, který se jednoho dne jistojistě vrátí.

Jak zde ušetřit co největší množství vitamínu C

Vitamín C, stejně jako většina dalších vitamínů, je bohužel termolabilní, to znamená, s varem o něj přicházíme. Abychom tomuto zabránili, snažme se zeleninu a ovoce konzumovat v co nejčerstvějším stavu. Pomohou také šetrnější způsoby přípravy pokrmů, jako je například napařování, chvilkové spaření vroucí vodou a podobně. Je také rozdíl, zda zeleninu vkládáme do vroucí vody, případně ji vkládáme do hrnce společně s vodou a následovně přivádíme k varu. I díky tomuto přístupu o nějaký ten vitamín přijdeme. Během vaření používáme pokličky.

Významný vliv hraje také světlo. Určitě není dobré oloupat pomeranč, rozdělit jej na jednotlivé dílky a ty pak nechat na talířku několik desítek minut, ne-li hodin. Pamatujme na to, že zeleninu a ovoce chystáme těsně před konzumací. Zajistíme si tak vyšší přísun vitamínu C, ale rovněž, lákavější vzhled konzumovaného pokrmu. Většina salátů již po hodině jeví známky únavy.

Dalším zlodějem vitamínu C bude vzdušný kyslík. Příroda zaopatřila každé ovoce a zeleninu slupkou. Slupkou, která chrání, znesnadňuje škůdcům proniknout hlouběji, chrání před krupobitím, náporem větru, přílišným sluncem a tak podobně. Proto, nemáme-li skutečně v plánu ovoce či zeleninu konzumovat, ponechme je ve slupce a loupejme těsně před konzumací. Také během vaření, nemíchejme pokrm zbytečně a nepřivádějme tak k němu kyslík.

Oxidace je urychlena také měděným, či železným náčiním. Proto, používejme nádobí keramické, nerezové či dřevěné. Pokud pak jednotlivé potraviny omýváme, činíme tak vcelku, nikdy nedělme pomeranč a neomývejme každý dílek zvlášť. Výjimkou bude listová zelenina.

A teď se společně zamysleme, právě jsme se dozvěděli, že vitamínu C je v dnešních potravinách poskrovnu. Namísto čerstvého ovoce a zeleniny máme tendenci nakupovat nejrůznější polotovary, ovocné šťávy, džusy, konzervy, marmelády, kompoty. I kdyby v nich po tom všem, čemu byly tyto suroviny během výrobního procesu vystaveny, nějaký ten vitamín C zůstal, jeho poslední zbytečky se vytratí díky nepřiměřeně dlouhé době trvanlivosti. Proto onen důraz na čerstvost.

Výborné zdroje vitamínu C

Osobně se snažím vše, co jde, konzumovat ve svém nejpřirozenějším stavu. Spíše než kupované džusy, upřednostňuji doma čerstvě vylisované šťávy. Kompoty mi v dnešní době přijdou zbytečné, v době, kdy si v obchodě můžeme třeba i v prosinci koupit mražené jahody a ty použít jako plňku do nedělních tvarohovo-špaldových knedlíků. Lepší vstřebatelnost vitamínu C usnadňuje rutin, vyskytující se v pohance, červené paprice, v šípcích, případně pak v albedu, bílé dužnině citrusových plodů.

Zdroje vitamínu C a jeho množství ve 100 g

Uvedené množství vitamínu je samozřejmě orientační, záleží na druhu suroviny, půdy, způsobu sušení atd.

Zdroj Vitamínu C Množství ve 100 g
Rakytník 200 – 600 mg Ten lze konzumovat sušený, případně v podobě čaje, sirupu, šťávy
Čerstvé šípky 550 mg Lze je jemně podrtit, vložit do plátýnka a louhovat ve vlažné vodě
Sušené šípky 160 mg Výborný základ dobrého bylinkového čaje
Černý rybíz 180 mg Lze v létě zamrazit a v průběhu zimy pak použít do čerstvě uchystaných ovocných salátů, lehkých dezertů, sladkých snídaňových kaší, smoohies
Petrželová nať 170 mg Petrželová nať je úžasný způsob, jak vitamínem C obohatit polévku, slanou obilnou kaši, rizzotto, tvarohovou pomazánku, případně zeleninový salát. V kombinaci s ním tvoří velmi zajímavé množství
Jahody 150 mg Konzumujeme v jejich nejpřirozenějším stavu, namísto zavařování či kompotování, zamrazujeme
Medvědí česnek 150 mg Sbíráme únor až květen, je výborným detoxikačním prostředkem a po dlouhé zimě také okamžitým životabudičem. Zpracováváme v pesto, špenát, používáme do zeleninových salátů, případně smoothies
Citrón 50 mg Používáme jako zpestření čisté pramenité vody, kterou můžeme po ránu velice efektivně nabudit zažívání. Dále jako součást zdravých zálivek zeleninových salátů
Křen 105 mg Skvěle doplňuje zeleninové saláty, pozor si dají pouze ti, které trápí hypofunkce štítné žlázy, křen obsahuje strumigeny, a tedy vychytává hormony tohoto motýlkovitého orgánu
Paprika červená 110 mg Paprikou můžeme vhodně doplnit kváskové pečivo s kouskem kvalitního sýru, případně ji použít jako součást zeleninového salátu
Řeřicha nať 65 mg Naklíčená řeřicha, stejně jako ostatní klíčky, je jedním z nejcennějších zdrojů vitamínu C. Řeřichu můžeme pěstovat doma, ve speciálních nakličovacích miskách a dle chuti jimi sypat pomazánky, mísit ji do salátu, případně ji přidávat k jakémukoli slanému pokrmu

Chceme-li se na vitamín C zaměřit a přijímat jej v hojnější míře, denně si do 2 litrů čisté pramenité vody vymačkejme 1 citrón. K snídani si dopřejme kváskový chléb v kombinaci se zeleninou, případně sladkou obilnou kaši s čerstvým ovocem. Na svačinku si dopřejme čerstvě vymačkanou mrkvovo-pomerančovou šťávu se zázvorem. Oběd opět vhodně doplňme o menší zeleninový salát a hrst klíčků řeřichy. Na odpolední svačinu si pak umixujme tvaroh s kiwi, ananasem a troškou rakytníkového sirupu. Ke slané večeři pak opět uchystejme menší zeleninový salát, který vhodně doplňuje slaný pokrm.