Vánoce přicházejí. A s nimi i žaludeční potíže.

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vánoce jsou synonymem klidu a míru. Často jsou ale spojené i se žaludečními potížemi, protože ty vznikají v hojné míře především z přejedení. A Vánoce jsou přece od toho, aby se prohýbaly stoly, ne? „Trávicí, nebo chcete-li zažívací, potíže vznikají v době vánočních svátků prakticky pravidelně“, představuje čas vánoční MUDr. Karel Kaše, gastroenterolog ze západočeských Klatov. „Tyto potíže vznikají v podstatě z několika příčin. Nejčastěji ze špatné životosprávy, z kořeněné a tučné stravy, z nadměrného pití alkoholu a z kouření. Ale hlavně z přejídání. V tom jsme my Češi skutečnými odborníky.“

Pokud si tedy nedáme pozor a zažívací potíže nás neočekávaně přepadnou, jak se jim rychle bránit? „Je samozřejmě dobře trávení pomoci, být druhý den po potížích přeci jen výrazně střídmější“, radí doktor Karel Kaše. „Pokud ale hledáme recept na žaludeční potíže hned po obtížích, tedy třeba při pálení žáhy či při bolestech nadbřišku, pomohou zcela jistě léky na uklidnění žaludku. Pomáhá například Pangrol. Ty doplní enzymy břišní slinivky a jsou velmi dobrým řešením. Tyto preparáty lze v podstatě velmi účinně použít i během jídla. Měli bychom tak problémům s žaludkem předejít.“

Jak se ale trávícím problémům vyhnout úplně?

V podstatě velmi jednoduše. Stačí upravit denní dávku stravy. A použijeme staré známé: lépe více jídel denně v menším množství než se jednou či dvakrát najíst k prasknutí. „Ideální jsou tak čtyři pět dávek jídla denně,“ radí dále doktor Kaše. „A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou  pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. Chce to jen dávkovat s mírou. Místo toho raději používat méně tuků, více vitamínů, jíst bílá masa, ryby a zeleninu. Vařená je dokonce vhodnější než syrová, protože tak nedráždí žaludek. A teď potěším především muže: jedno malé pivo po obědě je na zažívání vhodnější než třeba nealko dráždivý nápoj. Ale pozor, například tři či čtyři skleničky destilátu večer mohou naše obtíže ještě zvýšit.“

V souvislosti se zažívacími problémy se nabízí otázka, jaký je rozdíl mezi muži a ženami. „V problémech jsou si v podstatě muži i ženy rovnocenní,“ usmívá se doktor Kaše. „Rozdíl je často spíše v příčinách než v následcích. Muži mají problémy s přejídáním se tučnými jídly a pivem, ženy hlavně zase s cukry, milují buchty, koláče, čokoládu. A na problémy má vliv samozřejmě i náš věk. S jeho přibýváním samozřejmě zažívací orgány stárnou, klesá i funkce zažívacích orgánů a poškození žaludku urychluje i častější užívání léků.“

Co když ale ani léky nezabírají a naše problémy neustoupí za několik hodin?

„To už může být problém,“ Pokud potíže přetrvávají po dobu týdne či dvou týdnů, je třeba raději vyhledat lékaře než sázet na vlastní léčbu. U lidí starších padesáti let bych to rozhodně doporučil, aby nedošlo k závažnějším onemocněním, hlavně nádorovým. Pak může lékař pomoci a volit vhodnou léčbu. Nejprve pochopitelně medikamentózní, při závažnějších změnách připadá v úvahu následně léčba invazivní – endoskopická nebo chirurgická. Možnosti léčby jsou široké a i preparátů je dnes dostatek. Na potíže se žaludkem se podávají preparáty pro snížení tvorby žaludečních kyselin, u slinivky břišní a u žlučových cest se problémy často řeší až cestou chirurgickou. Ale to je krajní řešení, i v těchto případech existují dobré léky, které pomáhají“, uzavírá doktor Karel Kaše.