Umělé přísady

cm bonbony

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Téměř každý se při nákupu potravin setkal s pojmem „éčka“. Ano, řeč je o přísadách, které jsou ve složení výrobku označovány písmenem E a číslem. Podívejme se, co se za těmito označeními ve skutečnosti skrývá. Jsou éčka ve všech potravinách? Jedním z klíčových rozdílů mezi bioprodukty a konvenčními potravinami je nepřítomnost různých forem aditiv (označovaných písmenem E) u biovýrobků.

Jsou to právě umělé přísady, které činí některé potraviny nebezpečné pro spotřebitele. Přestože má výrobce zcela opačný záměr, tedy vylepšit chuť výrobku nebo zajistit jeho dlouhou záruční dobu, nemusí být jeho snaha korunována úspěchem. Výrobek lze postupným vylepšováním dovést do podoby, kdy se stavá nepoživatelným nebo v horším případě zdraví škodlivým.

Pozor na karcinogenní aditiva
Jsou známy případy, kdy byla odhalena karcinogenní aditiva, ač byla dlouhou dobu používána v nepřeberném množství výrobků. Jedná se o přísady E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239. Nejnebezpečnější je E 123 (dnes již ve většině zemí zakázaná). Přitom se vyskytoval v medvídcích z želatiny, lentilkách, šlehačkovém pudinku Zott, rybích prstech Iglo apod.

Kromě karcinogenů existuje mnoho přísad, které mohou způsobit jiné zdravotní potíže tím, že se pomalu se usazují v našich tělech. A tak mnohdy připisujeme příznaky jiným příčinám než špatné volbě stravy. Střevní mikroflóru mohou poškodit přídavky E 220,221,222,223,224 a problémy se zažíváním vám můžou způsobit přísady E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486. Ke kožním problémům může přispět dlouhodobé užívání E 230,231,232,233 a zvýšený cholesterol lékaři připisují na vrub aditivům E 320,321.

Éčka v potravinách pro děti
U dětí hrozí největší nebezpečí z přílišné konzumace limonád a sladkostí. Odborníci dokonce spojují jejich nadměrné užívání s častějším výskytem dětské hyperaktivity. Doporučují proto změnu stravovacích návyků. V praxi to znamená přípravu jídel z čerstvých surovin, vyhýbání se polotovarům a tzv. hotovým jídlům. Většina jídel založených na aditivech na sebe upozorní nízkou cenou, nepřirozenou barvou či příliš dlouhou trvanlivostí.

Místa, kterým se raději vyhněte
Existují místa, která jsou „éčky“ přímo prošpikovaná. Jejich pravidelné návštěvy vám na zdraví nepřidají. Patří mezi ně čínské restaurace, jelikož většina jídel je ochucována glutamáty, které nejsou doporučovány dětem do šesti let. Také bistra rychlého občerstvení nabízejí produkty, ve kterých se to „éčky“ jen hemží. I návštěva cukrárny je považována za doping aditivy. Mnoho zákusků a zmrzlin by se bez aditiv neobešlo. „Za éčkované“ jsou také průmyslově vyráběné uzeniny a salámy.

Bezpečná aditiva
Přesto nelze v případě umělých přísad vynášet unáhlené soudy a zcela zavrhnout veškeré potraviny. Existuje velké množství přísad, které jsou sice produkovány uměle, ale jedná se zcela běžné látky. Přestože se na obalu vyskytují pod označením E, může se jednat například o kyselinu citronovou nebo vitamín C. Vyplatí se proto informovat o tom, co se za kterým kódem skrývá.