Ukažte, že umíte smoothie jako profík

cm smoothie koktejly

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

O tom, jaké ingredience a jak může vypadat smoothie, jste se mohli dočíst v nejednom našem článku. Abyste byli ale opravdoví profíci v jeho přípravě, přečtěte si následujících 10 tipů, které vám přípravu nejen usnadní, ale recepturu mnohdy nečekaně vylepší.

10 tipů pro smoothie od profíka

Kostičky ledu

Lepší, než dávat do smoothie kostičky ledu, je přidat ledové kostky přímo v průběhu mixování. A ještě větší kulišárna je, zmrazit si přímo rostlinné mléko, které do nápoje následně přidáme (sojové mléko, kokosové mléko, kešu mléko apod.). Jakmile se chystáme mixovat, vhodíme mezi ovoce či zeleninu ledové kostky mléka.

 

 

Mrazák plný ovoce a zeleniny

Na horší časy je dobré být připraven, proto doporučujeme v období, kdy je hojnost nejrůznějšího ovoce i zeleniny, tyto suroviny nakrájet na menší kousky a zamrazit. Je třeba dávat pozor, jaké ovoce či zeleninu mrazit lze. Velký obsah vody znamená, že mražení není vhodné.

 

Balíčky

Jiný způsob, jak efektivně využít mrazák, je tvořit balíčky, ve kterých budeme mít rovnou nachystané všechny suroviny na konkrétní smoothie. A to včetně semínek a ledových mléčných kostek.

 

Přes noc

Pokud nemáme ráno čas nebo to máme ráno doslova na minuty, můžeme si všechno nachystat večer. Do nádoby z mixéru vložíme všechny pevné, pokrájené ingredience (výjimkou jsou jablka či avokádo nebo banány, které podléhají hnědnutí) a ráno jen přidáme tekutou složku a rozmixujeme.

 

Zralé suroviny

Minimalizovat kuchyňský organický odpad lze i tak, že veškeré zralé ovoce a zralou zeleninu proměníme v lahodný a zdravý nápoj. Zralé suroviny jsou pro vytváření smoothies naopak daleko vhodnější, protože některé z nich lze takto lépe zpracovat (např. zralé avokádo).

 

Zásoby

Výhodou smoothies je, že si můžeme udělat jejich zásoby třeba na celý týden. Je samozřejmě třeba používat uzavíratelné a vzduchotěsné nádoby, nejlépe sklenice, které označíme dnem, kdy se mají spotřebovat. Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina v chladničce se dozvíte zde.

 

Zelenina

Do zeleninových smoothies je vhodné používat chutné a nutričně bohaté suroviny bez velkého množství cukru (a kalorií). Vhodná je listová zelenina (zejména špenát), mrkev nebo papriky.

 

Nanuky

Blíží se léto, a protože smoothie se dá pít prakticky celoročně, můžeme to vytunit i tím, že si ho zamrazíme jako nanuk.

 

Tekutina má přednost

Pro jednodušší zpracování v mixéru je vhodné do něj vložit nejprve asi polovinu až 3/4 množství a poté pokračovat s pevnými surovinami.

 

Mixér

Asi nejdůležitější je mít pořádný mixér, který bude umět efektivně vyrobit smoothie, ale také nebude příliš komplikovaný na údržbu.