Topinambur

cm topinambur

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kouzelná potrava indiánů
Tato rostlina k nám přišla ze Severní Ameriky. Tam ji používali jako zeleninu a krmení pro dobytek. Název topinambur pochází od jednoho indiánského kmene ze začátku 17. století, odkud byla rostlina převezena evropskými mořeplavci do Francie. Uprostřed 18. století se dalekosáhle rozšířila a o svou pozornost neustále soutěžila s bramborou.
Topinambur hlíznatý je trvalá rostlina dorůstající do výšky tří metrů. Na štíhlém, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají odlišnou nasládlou chuť. Jsou také známé pod názvem „židovské“ nebo „sladké“ brambory.  

Hlízy obsahují 80 % vody, 15 % uhlohydrátů ( hlavně inulin), okolo 3 % bílkovin, asi 01 % tuků, dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou a minerální látky, zejména draslík, pak vápník, hořčík a fosfor.

Také jsou obsaženy prvky železa, manganu, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H.

 

Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnácti-procentním obsahu inulinu – cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

 

Svou povahou zařazuji topinambury do seriálu Symbinatur, protože je typickou rostlinou, která stále vegetuje v blízkosti člověka a nabízí se mu k užitku. Ať jako zdroj výživy, nebo léčivo. Jak bylo popsáno výše.

Tato hlíza se může přidávat syrová do salátu, stejně tak může být vařena s omáčkou nebo s jinými jídly. Podle ranosti se topinambur řadí mezi první jarní zeleniny, výborně může nahradit například ředkvičku. Hlízy je možné konzumovat celoročně, obsah živin a chuťových látek se ale během roku mění. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře, sklízejí se od listopadu do března. Existuje více odrůd topinamburu, jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek, například inulinu, z čehož vyplývá jejich rozdílná chuť a barva.

 

V německých zemích jsou k dostání pod heslem Topinambur tropfen – Natúrlich fúr Ihre Linie!
U nás jej najdeme např. v potravním doplňku VivaHelp.

 

Nejedná se o klasickou léčivou rostlinu, ale spíše o dietní potravinu. Vystihuje to lidový název – diabetická brambora , potrava pro játra, žlučník a žaludeční vředy jako dárek z nebes.