Taurin

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Taurin je aminokyselina – respektive je derivátem aminokyseliny, a proto je někdy řazen k aminokyselinám, přestože postrádá karboxylovou skupinu. Přesnější by proto bylo označení aminosulfonová kyselina.

Reguluje hladinu tekutin ve svalech tím, že „natahuje“ glukózu a aminokyseliny do svalových buněk. Jeho efekt lze přirovnat účinku inzulínu, tedy vlastně působí anabolicky, podporuje, zvětšuje a dává svalu sílu, ale bez snižování hladiny krevního cukru.

Má také důležitý efekt i při snižování hladiny kyseliny mléčné, což je důležité u sportovců, při intenzivních trénincích nebo u těžce pracujících lidí. Díky hydrataci zvyšuje objem svalových buněk a pomáhá udržovat rovnováhu minerálů, a tedy potlačovat riziko svalových křečí.

Tvoří 50% volných aminokyselin srdce – má vliv na krevní tlak, srdeční svalovinu a snižuje aterosklerózu srdečních tepen. Jeho nedostatek vyvolává poškození srdeční svaloviny.

Podílí se na metabolizmu a trávení tuků, má blahodárné účinky na hladinu cholesterolu. Fyziologové znají po desítky let základní funkci taurinu při přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny. S nedostatkem taurinu je proto spojený nedostatek žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro zajištění dobrého trávení tuků. Pokud máme potíže s trávením tuků, příčinu můžeme hledat i v nedostatku taurinu. Má pro tělo prospěšnou vlastnost, díky které se snižuje povrchové napětí, což podmiňuje funkci při trávení tuků v tenkém střevě.

Podílí se na produkci spermií a žluči. Reguluje stálou hladinu vápníku v krvi.

O taurinu se píše, že dokáže zbavovat tělo toxinů a podílet se na detoxikaci nejrůznějších léčiv. I proto je jeho dostatečný příjem důležitý.

Taurin je aminokyselina, kterou lidské tělo sice potřebuje, ale nemá geny pro její syntézu. Člověk je závislý na dodávce taurinu z potravy nebo na tom, aby si ho jeho játra vytvořila přeměnou jiné aminokyseliny, cysteinu nebo metioninu, na což jsou odkázáni vegetariáni. Zdrojem taurinu je maso, a to zejména červené, vejce, kvasnice a různé mořské produkty. Při vegetariánské dietě může mít organizmus taurinu nedostatek.

Podporuje činnost mozku, srdce a zlepšuje koncentraci, účastní se metabolických procesů v mozku, kde ovlivňuje uvolňování neurotransmiterů, tak je stimulantem nervové činnosti a urychluje přenos nervového vzruchu (například přenos vzruchu do svalového vlákna = zrychlení reakce). U vyvíjejícího se plodu je taurin prakticky nejdůležitějším přenašečem nervových vzruchů v mozku.

Taurin obecně pomáhá optimalizovat prokrvení mozku, tonizovat organizmus, zvyšovat koncentraci, fyzický výkon, rychlost reakcí a připravit tělo na zvýšenou zátěž s celkovým pocitem pohody. Taurin ochraňuje mozek před neurotoxickým působením jiných aminokyselin, jako jsou zejména glutamát a kyselina asparagová (aspartát). Chrání tak nervové buňky před poškozením. V jedné studii se zjistilo, že děti s autizmem mají sníženou hladinu taurinu v krvi v porovnání s věkově stejně starými dětmi.

Dr. Mecola http://crystalchild.wordpress.com/2011/08/28/dr-mercolas-autis/ doporučuje přidávat taurin autistickým dětem. Vědci stále hledají odpověď na otázku, zda dokáže taurin zpomalit průběh Alzheimerovy nemoci. Určitě by to bylo dobré.

Jeho nedostatek lze zaznamenat u nemocí, kde jsou problémy se sítnicí. Pokud taurin v potravě chybí, pak dochází k postupné degeneraci sítnice, což způsobuje problémy s viděním, které mohou skončit slepotou. Tato choroba se nazývá centrální degenerace sítnice. Obsah taurinu v potravě nebo v potravním doplňku přispívá k její ochraně.

Taurin je vhodný doplněk nejen pro sportovce, ale také pro lidi, u nichž je třeba podpořit činnost srdce, dále tam, kde hraje svou špatnou roli cholesterol, také je vhodný pro kuřáky. Bude vhodný před těhotenstvím, ale i při kojení. Byla naznačena prospěšnost u starých lidí, autizmu dětí, obecně u problémů s pamětí, poruchou koncentrace, také u studentů a při problémech se zrakem.