„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chystáte party v duchu Mexika, ale jste vegan nebo alergik na laktózu a lepek, nebo se z nějakého jiného důvodu vyhýbáte živočišným produktům a obyčejné mouce?

Máme pro vás tip, jak své hosty neochudit a své chuťové buňky potěšit v tradičním stylu. Stačí nakoupit nachosky (tortilla chipsy), které jsou vyrobené z kukuřičné mouky a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu, a k tomu vyrobit pár omáček.

„Sýrový“ dip

Sýrový dip

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 šálky brambor, nakrájených na malé kostičky
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek cibule, nakrájené na-jemno
  • 1/4 šálku šalotky, nakrájené na-jemno
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 šálku kešu oříšků, namočených přes noc
  • 1/4 šálku rostlinného oleje nebo margarínu
  • šťáva ze 1/4 citronu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 8 lžiček lahůdkového droždí

Postup:

Do hrnce vložíme veškerou zeleninu a vodu a necháme povařit po dobu 15 minut. Vaříme do změknutí brambor a mrkve, vodu poté nesléváme. Zeleninu včetně vody přendáme do robota, přidáme ostatní ingredience a mixujeme do hladka zhruba 5 minut. Jakmile vznikne jemná, krémová a hustá omáčka, máme hotovo. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Omáčku můžeme skladovat v lednici až 5 dní.

Kysaná „smetana“

Kysaná smetana

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků, namočených přes noc
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1/2 šálku vody

Postup:

Všechny ingredience vložíme do robotu. Mixujeme 5 až 7 minut do jemné a hladké „smetany“. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme v lednici 5 až 10 dní.

Guacamole

Guacamole

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • kůra a šťáva z jedné limetky
  • 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného na jemno
  • 1 větší cibule, pokrájená na jemno
  • 1 jarní cibulka, pokrájená na plátky
  • 1 jemně podrcená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Nejprve rozpůlíme a vypeckujeme avokáda. Pak dužinu oloupeme nebo vybereme lžičkou a vložíme do velké misky. Avokádo pomačkáme vidličkou a přidáme pokrájená rajčata, limetkovou šťávu a kůru, koriandrovou nať, podrcenou chilli papričku, a prolisovaný česnek. Vše lehce promícháme. Přidáme polovinu soli, dobře promícháme a necháme několik minut stát. Pak znovu zamícháme a podle chuti dosolíme. Přesolit guacamole je snadné, takže je třeba sůl dávkovat po částech. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny, než avokádo začne přirozeně měnit barvu.

Pico de Gallo

Pico de Gallo

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 5 rajčat, nakrájených na malé kousky
  • 1/4 šálku jarní cibulky, nakrájené na jemno
  • 1 lžíce šťávy z citronu či limetky
  • 2 lžíce koriandru, nasekaného na jemno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Všechny ingredience, které jsme pokrájeli nadrobno, promícháme v misce. Pokud chceme spíše jemnější dip, můžeme krátce rozmixovat. Necháme asi 60 minut odpočinout. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny.

Fantazii se meze nekladou, podávat dipy nemusíte pouze samostatně, ale třeba jako velkou sklenici plnou lahodných chutí.