Stravování podle krevních skupin?

cm kolac potravinova pyramida

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Stále populárnější se stává v poslední době stravování podle konkrétního druhu krevní skupiny. Podle této teorie totiž existují vhodné, a naopak zcela nevhodné potraviny, které určuje právě krevní skupina.

Princip vychází z toho, že pro každého jednotlivce jsou vhodná jídla, na která byli zvyklí už jeho předci, a že tedy jeho tělo snáší jen jednotlivé skupiny potravin. Proto pro každou krevní skupinu existují doporučené a zakázané potraviny, které tělo beze zbytku zpracuje, nebo naopak nesnese, protože by se narušila rovnováha těla. Podle tohoto stravování jsou potraviny rozděleny na velmi prospěšné – působící jako lék, neutrální a zakázané – působící jako jed.

Skupina 0
Skupina nula je nejstarší krevní skupina, nazývána též myslivecká nebo lovecká. Z toho také vychází, že je pro ni nejvhodnější konzumace masa. Lidé, kteří jsou nositeli této skupiny, mívají odolné zažívací ústrojí. Kromě hovězího, skopového, telecího a ryb by v jejich jídelníčku neměla chybět cibule, papriky, kedlubny, dýně, brokolice, petržel, pór, špenát a švestky. Naopak vyhýbat je třeba se obilovinám a potravinám z nich, mléčným výrobkům, oleji z kukuřice, burským oříšků, bílému a červenému zelí, kukuřici, květáku, olivám, žampionům a ovoci, které je kyselé.

Skupina A
Lidé s touto krví jsou spíše zemědělského založení, byli také prvními vegetariány, proto je tato skupina nazývána zemědělskou. Základ jídelníčku by měl být v obilninách a potravinách z nich a v rostlinné stravě. Tito lidé jsou poměrně citliví na zažívací ústrojí, měli by jíst ryby, velké množství zeleniny a citrusových plodů a pečivo ze sójové mouky. Není pro ně vhodné maso, sýry a černý chléb.

Skupina B
Nazývá se také kočovnou a lidé, kteří do ní spadají, mohou mít díky velmi odolnému zažívacímu ústrojí různorodou stravu. Dopřávat si mohou divočinu, plody moře, všechny mléčné výrobky, baklažány, červenou řepu, papriku, květák a mrkev. Je třeba se vyhnout drůbeži, ořechům, dýním, pšenici, žitu a kukuřici.

Skupina AB
Je to nejmladší skupina, proto o ní nejsou ještě takové poznatky jako o zbývajících třech. Lidé s touto krevní skupinou mohou jíst potraviny určené pro lidi s krevní skupinou A i B, mohou mít pestrou stravu. Vhodné je pro ně drůbeží maso, jogurty, sýry a červené fazole. Měli by se však vyhnout vepřovému masu, máslu, paprice, ředkvičkám, kukuřici, banánům, tučnému mléku a sýrům a také máslu.