Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech svému nepříteli

cm zena pijici dzus

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vnímejme staré lidové moudrosti, vycházejí z dlouholetých zkušenností, je v nich pravda. Vědecké týmy, které se zabývají zdravím tyto moudrosti potvrzují. Snídat patří ke zdravému životu. To je hlavní závěr finské vědecké studie, jejíž výsledky zveřejnila německá společnost pro dietetiku v Bad Aachemu.

Dlouhodobé sledování 5 500 mladých lidí i jejich rodičů prokázalo, že ti, kdo vynechávají snídaně, mají sklon častěji sahat k různým nezdravým svačinám, ale také k alkoholu a cigaretám. Dosahují nižšího vzdělání a v produktivním věku si hůře shánějí práci. Rozhodující je v tomto směru příklad rodičů. Děti rodičů, kteří nesnídají, mají tendenci tendenci tento zlozvyk napodobovat a rovněž žít nezdravě, tvrdí vedoucí výzkumného týmu Anna Keski-Rahkonenová. „Je zřejmé, že jedinci, kteří vynechávají snídani, se všeobecně méně starají o své zdraví,“ řekla Anna Rahkonenová. „Děti, které snídají, mají více energie, a tím se vylepšuje schopnost jejich koncentrace při školní výuce,“ vysvětlila Rahkonenová fakt, proč snídající děti to dotáhnou v životě dál.

Snídat je tedy samo o sobě zdravější než nesnídat. To ostatně tvrdí i lidová moudrost – snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech svému nepříteli. Že najíst se je třeba ráno před pracovním dnem, zatímco živiny večeře už se nespotřebují a uloží se do tukových zásob, věděly už naše prababičky. Kdo chce ale navíc ještě snídat vyloženě zdravě, měl by podle poznatků finských vědců zařazovat na svůj jídelníček zejména rostlinnou stravu s množstvím vláknin a celozrnných produktů. Vedle této známé“babičkovské“ stravy – zeleniny, rostlinných tuků a obilných vloček doporučují odborníci již ke snídani také ryby, zvláště mořské. Vhodný je prý i rostbíf a ementálský sýr. Proč však studie doporučuje právě tuto úpravu hovězího a tento typ sýra už agentury neuvádějí. Kávu ani čaj vědci příliš nedoporučují, pít bychom podle nich měli zejména ovocné šťávy a minerální vody.