Skořice, protiplísňový a zahřívající silák

cm skorice

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jeden z mých přátel s oblibou říkává: Kdyby lidé věděli, jak je skořice úžasná, v běžných obchodech by určitě nestála pět korun. Pokaždé se usměji, a ač je cena často odrazem kvality produktu, ve své podstatě má vlastně pravdu. Skořice je totiž doslova lékem, lékem mnoha benefitů, tak proč ji však v českém jídelníčku vídám tak poskrovnu? Vždyť ji smíme přidat téměř kamkoli, dokonce i do kávy, čerstvé mrkvové šťávy, sladkých obilninových kaší, špaldových buchet, vhodně doplňuje strouhané jablko, sladké ovocné saláty, výtečná je s kapkou medu a vanilky, kterou přimísíme do dobrého krémového tvarohu. V asijské kuchyni je pak nedílnou součástí masových kořeněných směsí či sladkých likérů. Dále platí za oblíbenou ingredienci mýdel, ústních vod, ale také, v doprovodu protizánětlivého hřebíčku, ayurvedských zubních past. Často se jí nechávají inspirovat rovněž i výrobci parfémů.

Jedná se o nejstarší druh koření vůbec, kdy první zmínka přísluší Číně, zhruba 4000 let před n. l. Brzy vstupuje také na evropský trh, konkrétně do Řecka a dále pak do Egypta, kde více než voňavé koření, platí za účinný lék hojící rány, klidnící zažívání, desinfekční prostředek či medicínu mírnící nachlazení. Běžně se však užívá také v místech svého přirozeného výskytu, kterým je Srí Lanka, zde najdeme tzv. Skořicovník ceylonský, z něhož domorodci, krom kůry, využívají rovněž i listy s květinovou vůní blízkou karafiátům. Za nejkvalitnější zboží je pak považována kůra keřů stáří osmi let.

Dále zde řadíme Skořicovník čínský a Skořicovník tamala, který zkrášluje himalájská údolí, pouze však do výše 1500 m. Zde se pak, kromě kůry, využívá také listí, které slouží jako surovina pro výrobu kafrovo skořicového oleje zlatožluté barvy. Hrubou sloupnutou kůru nutno 12 hodin fermentovat, poté se ještě jemně seškrábne, skládá na sebe, svazuje do úhledných snopů a suší na slunci. Sušením vznikají staré známé ruličky. Následně se pak třídí dle jakosti, nevzhledné kousky se melou na moučku, případně poslouží jako základ skořicové silici. Takto nachystáno, zabaleno a přepraveno pak doslova rozvoní celý svět.

Benefity skořice

  • zahřívající koření, které podporuje funkci sleziny,
  • mírní projevy silné menstruace či častého krvácení z nosu,
  • přirozeně snižuje krevní tlak,
  • stabilizuje hladinu krevního cukru, cholesterolu a triglyceridů,
  • protizánětlivé, desinfekční a antibiotické účinky,
  • zlepšuje trávicí funkce a metabolismus,
  • mírní nadýmání a střevní koliky,
  • podpora mozkových funkcí, prevence Alzheimerovy choroby.

Tradiční čínská medicína řadí skořici mezi koření teplé až horké povahy, pikantní a sladké chuti. Svou jinovou energií pozitivně ovlivňuje dráhu srdce, sleziny, slinivky a ledvin. Díky svým zahřívajícím účinkům pak rozhání vítr a chlad, podporuje krevní oběh, mírní říhání, zvracení a průjem. Dle čínských knih je dále její užívání vhodné při revmatických bolestech a krevních výronech. Odděluje hleny, napomáhá tedy rovněž při vykašlávání.

Ve dvou se to lépe táhne, a proto, obohatíme-li skořici medem, získáváme super silnou zahřívající, protizánětlivou kombinaci, kterou, za přispění kvalitní stravy a přiměřeného pohybu, docílíme významné prevence srdečních chorob, aterosklerózy, chronických zánětů močového měchýře či mírnějších projevů artritidy. Vlažný nápoj v téže kombinaci léčí zanícené dásně, posiluje imunitní systém, ulevuje trávicím těžkostem, nadýmání a plynatosti, celkově nabudí a umožní nám dojít dále.

Vnější aplikace medu a skořice léčí mnohé kožní neduhy, kterými jsou ekzémy, mírnější projevy akné, ale také bolestivý pásový opar. Zde nutno podotknut, že kůže je odrazem vnitřního prostředí a tak, doporučuji se více zaměřit na očistu tenkého a tlustého střeva, snížit množství konzumovaného lepku cukru a laktózy, dbát na zásaditý charakter přijímané stravy.

Výše zmíněné však bude fungovat stěží, nezapojíme-li i další z léčivých aspektů, jako je celkově harmonická, čistá strava, přiměřený pohyb a pokoj v duši. Náš život je mozaikou, skládejme jej tedy k obrazu svému, smysluplně a v těch nejrozličnějších barvách.

A nyní se společně podívejme na několik skořicových receptur. Se skořicí to však nepřehánějme, berme ji skutečně jako lék. Začínáme-li den sladkým ránem, na mysli mám nejrůznější kaše dle zásad tradiční čínské medicíny, skořici mějme v dostatečné zásobě.

Sladká skořicová kaše s celozrnným bulgurem

  • 50 g celozrnného bulguru (váženo v syrovém stavu)
  • 50 g jahod
  • 50 g jablka
  • 10 g kokosu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 g skořice
  • Goji

Bulgur umístíme do hrnce a vaříme 12 minut, posléze přecedíme, dáme do mísy. Přidáme čerstvé nakrájené jahody, jablko, strouhaný kokos, med, posypeme skořicí a Goji. Vhodné též pro děti, ne však do bezlepkové diety, neb bulgur je pšeničným výrobkem.

Mrkvovo špaldový koláč s podmáslím

  • 250 g polohrubé špaldové mouky
  • 30 g ovesných vloček
  • 500 ml podmáslí
  • 3 větší mrkve
  • 70 g medu
  • 5 PL kakaa
  • 1 menší domácí zavařenina
  • vinný kámen (kypřidlo)
  • 1 PL skořice
  • jablka + rozinky

Do větší mísy nasypeme špaldovou mouku, ovesné vločky, kakao, skořici, vinný kámen a rozinky. Přidáme mrkev strouhanou nahrubo, podmáslí a med. Nakonec vmícháme domácí zavařeninu, pokud se jedná o džem, tím lépe. Koláč bude bohatší o šťavnaté kousky ovoce. Směs uložíme do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané strouhaným kokosem. Poslední vrstvou pak budou strouhaná jablka promísená skořicí a rozinkami. Pečeme 40 minut na 170 °C.

Makové mléko s datlemi a skořicí

  • 200 g máku
  • 500 ml vody
  • 7 datlí
  • 2 g skořice
  • 4 PL medu

Mák namočíme na 5 hodin do vlažné vody, poté rozmixujeme, přecedíme a výsledný mléčný nápoj dále umixujeme s datlemi, skořicí a medem.

Pokud pak spíše preferujeme snídani slanou, vůbec nevadí. Na dopolední svačinu si dopřejme jeden šťavnatý pomeranč, který nakrájíme na kousky, dáme do misky a posypeme voňavou skořicí. Stejně lze uchystat také jablko či banán. Užívejme, je to tu toho taková spousta a tak i nadále objevujme a nacházejme sebe samé v tom nejlepším možném způsobu života.