Šípek je vitamínová bomba pro imunitu: Kde ho sbírat, jak správně sušit a připravit čaj?

kdy sbirat sipky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Skromná bojovná rostlina tvořící neproniknutelné křoví, zachycující a drásající svými až přes centimetr dlouhými trny. Skromnost není v až čtyřmetrovém vzrůstu, ale ve stanovištích, obvykle chudých na živiny i vláhu. Šípek roste na holých stráních, vytváří křoviny a my ho často spojujeme s romantickou pohádkou. Jaké látky šípek nabízí, a proč je tak oblíbený v chřipkové sezóně a pro podporu imunity? Jak správně připravit šípkový čaj, aby strastiplné sbírání rudých plodů na pichlavých keřích nebylo zbytečné?

Kdy sbírat šípky?

Ke sběru šípků by vás mělo popohánět vědomí krásného podzimního dne a trávení času něčím tvořivým v čistém povětří přírody. Typicky se pro rudé plody vydáváme v září a říjnu. Důležité je, abychom to stihli ještě před prvními mrazíky. Mrazem plody ztrácí živiny a nedají se již usušit (kvalitně). Šípek by měl být při sběru tvrdý. Nemějte strach, máme tip, jak zpracovat šípky, které už přemrzly. Najdete je dále.

jak sbírat šipek

Sbírání pomáhá naladit se na odolnost

Není nad to jít po svých do pozdimní přírody a plody šípku si vlastnoručně nasbírat. Doporučuji sběr šípků, protože se při této činnosti projevuje psychické naladění prehistorického lovce a sběrače podobně jako při hledění do plápolajícího ohně. Zdá se, že se odraz předvěké aktivity přenáší i do současného člověka v podobě jakési trpělivé sveřeposti, která je při sběru šípků nezbytná, protože bez ní byste přestali už po třech minutách sběru ve stavu totálního připoutání k rostlině oděvem, pokožkou i vlasovým krytem hlavy (kdo má vlasový pokryv nebo alespoň hlavu), psychicky zcela zhrouceni, poníženi, vyčerpáni a slábnoucím hlasem šeptající o pomoc. Ale o slibovaný hodnotný plod se musíte nakonec s keřem poprat, stejně jako s patogenem o své zdraví!

Jak sušit šípky?

Šípky se také suší v různých sušárnách nejlépe s umělým teplem do 55° C. Sám jsem pro tento účel využíval pootevřenou elektrickou troubu s velmi dobrým výsledkem, ale ještě lepší byl s obyčejnou sušárnou s ventilátorkem v teplé půdní prostoře. Dobře nasušený šípek se při rozmáčknutí praská a drtí, jako když omylem rozsednete kraslici, kdežto nedostatečně nasušený spíše pruží. Někdo si šípek nadrtí ručně, můžeme si práci ale usnadnit i šetrným mixérem. Pozor však na zahřívání…

Jaké jsou účinky?

Šípek můžeme snadno použít při detoxikaci, podpoře imunitního systému, pro zvýšení odolnosti organismu proti virózám a nachlazení, dále při revmatizmu a tuhnutí kloubů.

Podle vědeckých studií je šípek skvělým zdrojem vitamínu, tokoferolů, bioflavonoidů (patří k nejsilnějším antioxidantům rostlinné říše), tříslovin, pektinu, aminokyselin, nenasycených a polynasycených mastných kyselin, fosfolipidů, minerálů a karotenoidů.
Díky vitamínu C je protizánětlivý a dávka antioxidantů z šípků také podle vědců přispívá k redukci vrásek a lepší elasticitě pleti.

V létě pravidelné popíjení šípku nedoporučuji (mimo obtíže s revmatem). Já sám doporučuji šípkový čaj pít spíše dle chuti a nepravidelně.

Pravidelně popíjet jen tehdy, když je venku kolem nuly, nebo krajinu obchází chřipkový virus. V tuto dobu můžeme šípek doplnit lípou, třapatkou, diviznou a květem černého bezu. Také rád doporučuji šípkovou směs s heřmánkem a listem černého rybízu (vitamín P) je výborná a doporučuji ji navíc pro čištění organizmu od dnových a revmatických potíží, i proti nadměrnému množství obtížně vylučované kyselině močové v krvi.

Kontraindikace: pro koho není vhodný?

V literatuře je zmíněno omezení při oxalátových ledvinových kamenech (asi jim potencuje vylučování šťavelanů před oxidací játry, protože sám kyselinu šťavelovou v podstatě neobsahuje).

podpora imunity antioxidanty pro plet

Plody šípku jsou podzimní vitamínovou bombou!

Z nasušených šípků se připravuje (nevaří!) výborný vitamínový čaj, protože šípek obsahuje mimořádně mnoho vitamínu C, ale i další vitamíny skupiny B, provitamín A, vitmín P i K, kyselina nikotinová, dehydroascorbová a další. Ze semen šípku je možno lisovat olej s vyšším podílem polynenasycených mastných kyselin, vitamínu E, silice, ale na toto potřebujeme strojové vybavení. Doma si můžeme vyrobit šípkovou marmeládu, pánové zase ocení šípkové víno. Na vše najdete recept na dalších řádcích.

Šípkový čaj proti chřipce a nachlazení: proč ho nevařit?

Šípkový čaj se pije obvykle v zimním a předjarním chřipkovém čase, kdy dodává vitamínů zvyšující odolnost a tím tak podporuje imunitu. Pro posílení a čištění organizmu se používá dosti nespecificky s důrazem na revmatické poruchy, kyselinu močovou, dnu a celkovou otužilost. Určitá močopudnost je dána i objemem chutného pití.

šípkový čaj pro imunitu

Správná příprava: čaj na posílení imunity

Nasušili jsme si šípky a chceme si připravit nápoj plný vitamínu C. Jak na to? To záleží, jestli jsme si šípky i nadrtili, nebo je máme připravené v celku.

Šípkový čaj z drcených šípků se připravuje jako jednonálevový a to spařením 2-3 g šípků asi 3 – 10 minut v hrnku horké vody. Chloupky šípku je potřeba zcedit (většinou stačí obyčejné sítko). Čaj ze šípků nevaříme, jinak se připravíme o bohatou nálož vitamínů, kvůli kterým si čaj vlastně připravujeme.

Čaj z celých šípků se připravuje složitěji. Vložíte asi hrst sušených šípků do 2 l studené vody navečer předchozího dne. Druhý den to ohřejete k varu a odstavíte. Vzápětí můžete tento čaj maximální kvality servírovat. Potom lze přilít další vodu a opět nechat projít varem a vznikne čaj „druhák“, který kvalitou odpovídá čaji z drcených šípků dle předchozího odstavce. Dalším spařením vzniká třetí nálev ne sice tak valné chuti, ale stále ještě dobré barvy, který svoji kvalitu získá dochucením například citrónem.

Šípková marmeláda na chleba

Ze šípků se vyrábí také marmeláda a sirup rozvařením plodů ve vodě. Po propasírování hustým sítem proti chloupkům semen se s přídavkem až 50 % cukru zahustí na potřebnou konzistenci. Vysoký obsah pektinu a organických kyselin předurčuje vynikající výsledky. Tyto produkty se často dělají ze šípků přešlých prvními mrazíky, které jsou zmrznutím už pro případné sušení naprosto nevhodné. Pokud se tedy ptáte, kdy sbírat šípky na marmeládu, odpověď je: pozdě!

Šípkové víno

Výborným důvodem ke sběru je pro chlapy obvykle produkce šípkového vína. Správně prokvašené víno je velmi chutné a má příjemně sladkokyselou chuť.

Postup: Jak vyrobit šípkové víno?

Víno si uděláte nejlépe tak, že umyjete šípek a naříznete ho nožem na boku. Nařezané šípky dáte koupat do roztoku hrubého krystalického cukru ve vodě asi 1 kg na 5 l vody (případně 3/4 kg na 5 l vody a víno bude poněkud sušší). Doporučuji přidat vinné kvasinky některého ušlechtilého bílého vína z drogerie dle přibaleného návodu. To vše vložíte do demižónu ke kvašení, ale doporučuji ho plnit jen asi z 80 %, protože víno se během týdne rozkvasí tak snaživě, že se v případě vaší prostorové šetrnosti vyběhne podívat do pokoje. Nezapomeňte hrdlo demižónu uzavřít kvasnou zátkou, aby se dovnitř nedostal vzdušný kyslík, který by způsobil zoctovatění. Sladké zoctovatělé šípkové víno se nedá pít ani užívat, neboť jest poněkud více nelibé chuti. V dohledné době pak očekávejte příchod mušek octomilek, které vaše nakvašení cítí. Víno nechejte nějaký rok čekat a potom ho přelijte do láhví.