Ryby pro zdraví?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

RYBY …je nutné jíst ryby? Není v nich něco důležitého? Ve sdělovacích prostředcích se často objevují informace o nezbytnosti konzumace rybího masa. Nejčastěji se argumentuje dvěma aspekty – obsahem jódu a omega3 mastných kyselin. Mylně se uvádí, že tyto látky jinde nejsou, takže i lidé, kteří normálně maso nejí, konzumují občas nebo i pravidelně ryby.

Objasníme vám, jak to s těmito důležitými látkami doopravdy a jaké jsou nejlepší zdroje. Pokud vás bude zajímat více, vždy uvádíme odkaz na zdroj dalších informací.

  1. Obsah jódu v rybím mase není tak vysoký, jak by se mohlo zdát. Filé obsahuje 20 – 77 mikrogramů jódu na 100 gramů, makrela 140mcg, losos 200. Doporučená denní dávka jódu je: kojenci 50 – 80mcg, děti 100 – 180mcg, dospělí 200mcg, těhotné a kojící 230 – 260mcg. Snadno si můžete spočítat, že by tak dospělý člověk musel sníst 300 gramů – 1 kilogram filé denně.

    Pochybuji, že by to někdo zvládl fyzicky, natožpak finančně, snad jedině losos by mohl krýt denní potřebu jódu, ale k nám se většinou jako „losos“ dováží obarvená treska, a pravý losos 7x týdně? Pokud jste ředitel banky, tak možná. U těhotných a kojenců ryby nepřipadají v úvahu vůbec, jak je uvedeno v bodě 3. Většinou v tabulkách o obsahu jódu nejsou zmíněny mořské řasy (možná úmyslně), protože v porovnání s nimi jsou všechny jiné zdroje zanedbatelné. Ke krytí potřeby jódu stačí pravidelně používat malé množství mořských řas – například u řasy Hiziki jen několik gramů denně. Pokud myslíte, že nevíte co s řasami a jak je upravit – existují i jodové tablety z těchto řas, kde můžete snadno kontrolovat příjem jódu.

  2. Omega-3 mastné kyseliny nejsou jen v rybách!! Navíc jejich obsah v rybím mase je malý. Porovnejte sami: 1 lžíce lněných semínek obsahuje 2 372 mg omega-3-mastné kyseliny. Abyste získali stejné množství z ryb, musíte sníst – 300 gramů tuňáka, nebo 400 gramů pstruha! Ořechy například mají 10x více omega-3 mastných kyselin než ryby! (4 000 mg na 100 gramů), mnoho omega-3 obsahuje i sója, olivový olej, špenát, výhonky alfa-alfa! Vegetarián má díky konzumaci kvalitních tuků (ořechy, olivový olej) mnohem větší příjem těchto důležitých mastných kyselin než konzument masa.
  3. Jsou ryby zdravé?
    Opět si udělejte názor sami: V dubnu vydala americká vládní zdravotní agentura prohlášení, ve kterém varuje těhotné ženy před konzumací ryb! Důvodem tohoto varování je nebezpečně vysoký obsah rtuti. Rtuť silně poškozuje mozek a vnitřnosti nenarozených dětí. Navíc se v těle hromadí, a může způsobovat problémy v budoucím těhotenství, pokud žena ještě dítě nemá. Agentura dále radí, pokud konzumovat ryby, tak ne častěji jak jednou měsíčně.
  4. Etická stránka – Ryby cítí bolest stejně jako ostatní živočichové, o tom není pochyb. Při rybolovu na moři je chyceno velké množství ryb a jsou zpracovávány přímo na lodích. Ryby po vylovení mají (kromě jiného) problémy s dekompresí, čímž velmi trpí, navíc velmi pomalu umírají a jsou kuchány a zpracovávány ještě zaživa!
  5. Otravy a trávicí problémy způsobené rybami jsou velmi časté-dokonce ze všech druhů potravin nejčastější! Důvodem je dlouhá přeprava, špatné hygienické podmínky a časté rozmrazování. Asi by vás překvapila doba, která uplyne, než se ryba dostane z moře až na váš stůl.
  6. Jedovaté látky – o rtuti jsme již mluvili, ale to není jediný jed, který se v rybách nachází. Ryby filtrují tisíce litrů mořské vody a v jejich těle se tyto nebezpečné látky hromadí v ohromném množství.
  7. Ekonomická a ekologická stránka – ryby jsou drahé (kromě nekvalitních rybích prstů vyráběných ze zbytků), to ví každý, přestože rybolov a zpracování ryb představuje minimální náklady. Ryb se uloví statisíců tun, ale rybáři nemají žádné zásluhy na jejich množství v moři – jen začnou lovit – to znamená, že vstupní investice jsou minimální a zisky obrovské.

    Proto tolik investují do propagace „ryby pro zdraví“. Masivní rybolov ohrožuje stabilitu moří. Proč nám jsou nám tak často ryby doporučovány? Protože se na nich dá hodně vydělat – to je důvod proč se na ně objevuje reklama skrytá za „odborné články“, zejména v časopisech pro ženy – ty totiž vaří.

    Navíc většina lékařů a výživářů vystudovala za minulého režimu, kdy na fakultě o mořských řasách asi těžko něco slyšeli, navíc v té době spotřeba masa a ryb svědčila o „ekonomické vyspělosti“ společnosti Omega 3 mastné kyseliny jsou toho důkazem – existuje mnoho lepších zdrojů než jsou ryby, ale málokdy se o tom píše.

Ale jak si můžete ověřit – stačí se do důsledků zamyslet nad tabulkami a propočítat si, jak je vše doopravdy. Nenechte se ohlupovat, máte přece vlastní hlavu! Proč jíst ryby, když v nich nejsou žádné látky, které by nešlo získat jinak – když ještě prokazatelně víc škodí, než prospívají, zejména těhotným a dětem.