Růst dítěte

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nejdůležitějším úkolem prvních životní dekády lidského života, tedy dětství, je zdravý růst. Od něho se odvíjí téměř všechny zdravotní problémy pozdějšího věku. Dětství je rovněž obdobím, kdy si dítě zažívá určitě stravovací návyky a postoje. Je to ideální čas vštěpit do něho zásady zdravého stravování. Věřte mi, že se vám energie vložená do přípravy kvalitní stravy mnohokrát vrátí a z vašich dětí vyrostou zdraví a silní jedinci.

První šest měsíců:
Pro miminko je nejlepší formou výživy mateřské mléko. Dodává všechny živiny a důležité látky, především protilátky proti nejrůznějším infekcím, které takto malý tvoreček potřebuje v prvních týdnech svého života. Při kojení je důležité, aby maminka přijímala pestrou stravu plnou cenných látek. Do čtvrtého měsíce věku dítěte nejsou zažívací orgány ani ledviny se schopné vypořádat s pevnou stravou, nejlepší dobou pomalého přecházení na kašovitou stravu je dovršení šestého měsíce.

Od šestého měsíce do pěti let:
Alternativní medicína doporučuje maminkám, aby své děti kojily až do dvou let. Dodávají jim tak do těla cenné a ochranné látky, což se jim v pozdějším věku dobrém mnohokrát vrátí. Od šestého měsíce věku se dětem obvykle uměle dodávají vitamíny A, D v kapkách. Již v tomto věku bych doporučila rodičům, aby svým robátkům do stravy zařazovaly kvalitní rostlinné oleje, především mandlový, sezamový, dýňový. Zajistí jim tak kvalitní přísun vápníku, hořčíku, zinku, železa a dalších cenných látek. Do dvou let věku postačí půl čajové lžičky z každého uvedeného oleje týdně. Od dvou do sedmi let zvýšíme dávku na jednu čajovou lžičku z každého oleje týdně.

Školní věk:
V tomto věku se požadavky na živiny výrazně zvyšují. Obvykle začíná chybět vitamín C, D, E, A a skupiny vitamínů B, vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny C, A, E a další kvalitní látky obsahuje například rakytník řešetlákový, který je k dostání ve formě čaje, sirupu či šťávy. Je dobré ho užívat od září do května v množství jedné čajové lžičky denně. Panenské rostlinné oleje-mandlový, olivový, sezamový, dýňový od sedmi do dvanácti let doporučuji užívat v množství dvou lžiček z každého uvedeného oleje týdně. Od dvanácti let do dvaceti let doporučuji dávku zvýšit na tři čajové lžičky z každého uvedeného oleje týdně.

Co je důležité u pestré a plnohodnotné výživy:

  • Celozrnné výrobky – obilniny: pšenice, žito, špalda, ječmen, pohanka, proso, oves, kukuřice, rýže, amarant jsou opravdu cenné, když se používají celá zrna. V klíčku jsou minerální látky, vitamíny, stopové prvky, bílkoviny a kyselina linolová. Povrch vrstvy dodává kromě minerálních látek i cennou vlákninu.
  • Ovoce a zelenina: čerstvé ovoce a syrová zelenina by měli být zařazeny v každodenním jídelníčku. Obsahují totiž většinu vitamínů a minerálů. Velmi dobře působí i kvašená zelenina, protože navíc čistí trávicí trakt.
  • Ořechy a semena: v plnohodnotné výživě hrají nejrůznější semínka a ořechy významnou úlohu. Obsahují cenné bílkoviny, esenciální mastné kyselina, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a balastní látky. Můžeme je konzumovat celé nebo vylisované, tedy formou olejů.
  • Mléko a mléčné výrobky: kravské mléko není příliš ideální částí zdravého jídelníčku. Je to dáno především tím, že organismus silně zahleňuje, navíc obsahuje látku kasein, kterou musí naše játra složitě štěpit. Když už je do jídelníčku zařazené kravské mléko, tak doporučuji v kysané formě, ta už je pro organismus mnohem přijatelnější. Vhodnější alternativou je kozí mléko či mléka rostlinná (rýžové, sójové, vločkové, jáhlové). Sójové mléko je velmi kvalitní, ale nemělo by se do jídelníčku zařazovat víc než dvakrát týdně.
  • Vejce: jsou pro dětský věk velmi důležitá, zvláště pro dospívající dívky (obsahují totiž cholesterol, který je nutný pro správný vývoj pohlavních orgánů a začátek menstruačního cyklu). Vždy bychom měli upřednostňovat vejce domácí či v bio kvalitě, protože běžně kupovaná jsou z velkochovů, které zvířata dosti trýzní. Chování nosnic v klecích se odráží na kvalitě vajec (především díky pravidelnému podávání antibiotik a jiných látek proti infekcím i méněhodnotných krmiv). Všude, kde se správně zachází se zvířaty, mají výrobky z nich odpovídající nesrovnatelnou kvalitu.
  • Maso a drůbež: do stravy bychom měli zařazovat všechny druhy masa, zase je lépe upřednostňovat domácí chovy či bio maso. Pokrmy z masa by ale neměly být do jídelníčku zařazovány více než třikrát až čtyřikrát týdně. Nejméně vhodným způsobem podávání masa jsou uzeniny. Jsou totiž plné rakovinotvorných látek, které organismus silně zatěžují.
  • Sladidla: nejkvalitnějšími sladidly jsou jablečný či hruškový koncentrát, med, ječný či rýžový slad, agáve sirup, hroznový nebo ovocný cukr. Lepší variantou je třtinový cukr, nejhorší bílý rafinovaný cukr. Děti jsou odmalička přesyceny sladkostmi, což velmi ubližuje jejich organismu. Je nejvyšší čas naučit je zdravějším alternativám.
  • Pitný režim: pitný režim u dětí by měl dosahovat jeden a půl, později dva a půl litru tekutin denně. Nejlépe čisté neperlivé vody, rostlinných mlék, bylinkových čajů či ovocných a zeleninových šťáv. Nejhorší variantou pro celkové zdraví jsou přeslazené a přechemizované limonády. Když se dítě od malička naučí pít čistou vodu, pak mu přeslazené nápoje vůbec nechutnají, je to o zvyku.
  • Bylinky a sůl: se solí bychom měli zacházet střídmě. V každém případě upřednostňujeme mořskou sůl, která obsahuje plno cenných látek. Dětem do dvou roků jídla nesolíme, šetříme tak jejich ledviny. V každém případě bychom měli do výživy zařazovat čerstvé bylinky, jako koření. Jsou mimořádně bohaté na cenné látky. Doporučuji především řeřichu, pažitku, petrželovou nať, tymián, yzop, bazalku, šalvěj, libeček. Můžeme používat i nasekanou mladou kopřivu, řebříček, žabinec či bršlici. V zimě si můžeme bylinky pěstovat doma v květináči nebo místo nich zařazujeme do jídel mořské řasy.

Odpovědnost za kvalitní stravování během dětství a dospívání nesou hlavně rodiče, proto by tento „úkol“ neměli zanedbávat.