Rakytník – pomocník při chřipce a nachlazení

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Rostlina budoucnosti, tak je nazýván rakytník řešetlákový, který bývá označovaný někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C. Jediná oranžová bobulka obsahuje denní doporučenou dávku tohoto vitaminu! Rostlinou budoucnosti byl nazvaný i proto, že je využitelný celý beze zbytku. Pro náš organizmus jsou zdravé nejen plody, semena, květy, ale i listy, větve, kůra a kořen. Jenže rakytník má na sobě jednu nemilou „věc“, a tou jsou velmi špičaté, dlouhé a tvrdé ostny. Také proto byl u nás dlouhou dobu využívaný pouze jako okrasný či zpevňující keř.

ZNALI HO UŽ TIBEŤANÉ
Rakytník řešetlákový byl známý pro své příznivé účinky již dávno. V lidovém léčitelství ho využívali obyvatelé Sibiře, Mongolska a některých oblastí Číny. Používal se při plicních, zažívacích, jaterních i kloubních onemocnění a dokonce byla tahle dřevina využívaná ve starodávné kosmetice. V tradiční tibetské medicíně patří rakytník k vysoce efektivní bylině, která se používá k zastavení krvácení při poškození plic, při kardiovaskulárních onemocněních a nejrůznějších intoxikací. Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tato dřevina rostla, přibírala na váze a jejich srst měla nádherný lesklý nádech.

V ČEM JE RAKYTNÍK DOBRÝ?
Kromě vitaminu C je rakytník výbornou zásobárnou vitaminu A, dále organických kyselin a má značné biostimulační účinky, díky nimž podporuje imunitní systém. Užívání rakytníku je proto velmi dobré při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně. Dokonce někteří lidoví léčitelé doporučují užívat při těchto onemocněních pouze rakytník bez nějakých dalších „umělých“ léků. Ale rakytník zajišťuje nejen rekonvalescenci při nachlazeních. Podporuje také tvorbu žluči a trávicích enzymů, reguluje krevní oběh a povzbuzuje činnost jater a plic. Vynikající je pro očistu organismu od toxických zplodin, zlepšuje stav kloubů při revmatismu. Doporučuje se jako obranná látka proti následkům civilizačního stresu, ale pomáhá i ke zvýšení pružnosti a průchodnosti cév. Rakytník přirozeně obsahuje i semena, která jsou zdrojem oleje, proto se mohou kapsle využít i jako analgetikum – tlumí bolest, pomáhá při arteroskleróze, nebo při žaludečních vředech. Také obnovuje žaludeční sliznici a ničí bakterii, která je původcem vředů.

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ
Rakytníkový olej má v sobě nesmírné množství biologicky aktivních látek, takže jako přírodní olej nemá žádnou konkurenci a přitom nemá žádné vedlejší účinky. Zvyšuje odolnost organizmu a chrání ho před volnými radikály. Blahodárně působí na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve, ale především působí na sliznici trávícího ústrojí a regeneruje ji, stejně tak je schopný podporovat správnou funkci žaludku, zažívacího a močového ústrojí. Rakytníkový olej se skládá převážně z esterů mastných kyselin, ale obsahuje určité množství alkoholů, karotenoidů, vitaminu E, sterinů, triterpenových kyselin. Nejaktivnější složkou rakytníkového oleje je provitamin D. Ten zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krevního séra a spolu s dalšími biologicky aktivními látkami pomáhá při ateroskleróze. Za zmínku stojí i vysoký obsah karotinu a vitaminu E. Ty zajišťují stabilitu oleje a vitamin E je přírodní antioxidant.

Zkrátka RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ díky svému obsahu velkého množství cenných látek dokáže pomoci při skutečně nejrůznějších problémech. Navíc nejsou známy případy jakýchkoli nepříznivých účinků, takže našemu organizmu naprosto nevadí ani jeho dlouhodobé užívání. V posledních letech se však stále víc a víc ukazuje, jaké důležité látky tato rostlina obsahuje, a tak se výrobci potravin předhánějí ve využívání jeho plodů, z nichž vyrábějí nejrůznější šťávy, džemy a oleje. Problémem však je tepelné zpracování, díky němuž se spousta potřebných látek vlastně „vypaří“. Společnost, která rakytník zpracovává přišla však při zpracování tohoto produktu s něčím novým. Suší plody při nízkých teplotách, čímž se zachovají účinné látky, a upravuje je do kapslí, které se velice lehce spolknou. A protože chuťově „nasládle trpký“ rakytník opravdu nepatří mezi nejoblíbenější „ovoce“, umožní tak svými kapslemi dokonalý příjem veškerých potřebných látek do našeho organizmu.