Přínosy jednotného označení CEFF pro spotřebitele

cm logo ceff

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V dnešní době jsme obklopeni množstvím podobných výrobků, v jejichž rozdílech se těžko orientujeme. Průzkum trhu prokázal, že spotřebitelé mají zájem kupovat zdravější a kvalitnější potraviny, ale nejsou schopni rozlišit, která potravina lépe splňuje tato kritéria.

Jednou z oblastí, jež hraje při nákupním rozhodování roli je i obsah přídatných látek – Éček. Vzhledem ke složitosti problematiky Éček nemá běžný občan dostatečné znalosti jak interpretovat informace z obalu.

Problematiku ztěžuje i fakt, že Éčka mohou být na obalu uvedena dvěma způsoby, buď vypsaným názvem nebo E-kódem. Například vitamin C můžeme na etiketě potraviny vidět jednou jako kyselinu L-askorbovou jindy jako E 300. Zmatení spotřebitelé, pro které je složení potravin důležité, potom používají různé pomocné a často bohužel velmi pochybné „kartičky“ se seznamy nebezpečných Éček s informacemi bez jakéhokoli vědeckého podložení. Jen pro příklad – často se na těchto kartičkách mezi nebezpečnými látkami objevuje E 330, tedy všeobecně zcela neškodná kyselina citrónová.

Důvody PROČ nakupovat potraviny s logem CEFF (CEFF = nové logo pro potraviny, které neobsahují kontroverzní Éčka):

  • máte jistotu absence konzervantů, umělých barviv a sladidel (kategorie potvrzeny Státním zdravotním ústavem),
  • nejedná se o propagaci jednoho výrobce či lobbistické skupiny, logo je udělováno plošně a je nabízeno všem výrobcům, kteří splní požadovaná kritéria složení potravin,
  • snížíte objem chemie přijímaný ve stravě a uděláte něco pro své zdraví a zdraví vaší rodiny,
  • podpoříte osvětu a zapojíte se do diskuze týkající se problematiky použití Éček v potravinách,
  • budete se podílet na motivaci výrobců nahrazovat “kontroverzní Éčka“ jinými, zdraví prospěšnými látkami.