Potravinové alergie

cm lzicka olej

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Příznaky potravinové alergie se vždy objevují v pacientově „locus minoris resistentiae“, tj. v místě nejmenšího odporu nebo nejoslabenějšího místa nebo v nejcitlivějším bodě.

Hlavní příznaky potravinové alergie, které jsou nejčastěji pozorovány:

  • únava a vyčerpání (i po spánku)
  • problémy s koncentrací
  • migrenózní bolesti hlavy
  • srdeční palpitace
  • strach
  • znaky neklidu nebo dokonce deprese
  • vysoký krevní tlak
  • občasné otoky a svědivost
  • hemeroidy a zácpa
  • návaly (které ženy nutí přemýšlet o souvislostech menopauzy nebo operace v pánevní oblasti)
  • anorexie

Jiná charakteristická indikace potravinové alergie je narůstající frekvence infekčních chorob a nachlazení. Typickým signálem tohoto druhu je například trvalá sekrece z nosu, která je důkazem, že se chřipkový virus může mnohem snadněji udržet, protože regulační kapacita organismu byla již oslabena.

Nejčastější alergeny:
U alergiků se nejčastěji prokazují tyto spouštěče: bílkovina kravského mléka, vaječný bílek, všechny produkty, které obsahují bílou mouku, sladkosti a cukr, čokoláda, oříšky, tropické ovoce, káva a vepřové maso, mořští živočichové.

Je důležité upozornit také na „deformované potraviny“, kde byly nahrazeny přírodní komponenty chemickými aditivy, protože na tato chemická aditiva stejně tak jako na insekticida organismus reaguje jako na látku toxické povahy. Samozřejmě někdy nacházíme kombinace těchto dvou fenoménů, kde se alergie a nesnášenlivost objevují současně. To dělá situaci ještě horší.