Paprika

cm paprika

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Paprika patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším zeleninám. Jí se syrová nebo tepelně upravovaná (plní se sýrem nebo masem), přidává se do salátů nebo ji některé hospodyňky i nakládají.
Paprika pochází původem ze Střední Ameriky, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Již Indiáni v Kolumbových časech ji používali jako přísadu do jídla a opojných nápojů. Paprika je vlastně rod z čeledi lilkovitých. Existuje v nepálivé i pálivé formě, pálivá forma je obvykle označována jako chilli paprička.

Nejdůležitější látkou, která je obsažena v paprikách, je kapsaicin. Patří mezi rostlinné alkaloidy a způsobuje právě charakteristickou chuť u paprik. Je to látka lipofilní povahy (je rozpustný v alkoholu a tucích), způsobující pálení v ústech, v případě špatného trávení i velmi nepřijemné pálení v oblasti konečníku.

Množství kapsaicinu se liší v různých odrůdách papriky. Velké množství kapsaicinu obsahují pálivé (chilli) odrůdy, které byly díky tomu užívány v lidovém léčitelství. Kapsaicin našel využití i v moderním lékařství. K jeho nejdůležitějším účinkům patří to, že tiší bolest a stimuluje srdce (podporuje cirkulaci krve), působí ale rovněž i na štítnou žlázu (zvyšuje rychlost metabolismu). Rovněž stimuluje žaludeční sekreci a tím podporuje zažívání.

Vědci uvádějí i další řadu účinků – pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, působí v prevenci aterosklerózy nebo pomáhá při podlitinách a hematomech. Zevně působí i jako derivans, díky čemuž se využívá i ve známých kapsicinových náplastech, které se vyrábějí již dlouhou dobu. Kapsaicin má zde hřejivý efekt a díky tomu dochází k uvolnění zatuhlého svalstva. Hřejivý efekt se dá použít u omrzlin či v případě podchlazení. Jeho pálivý efekt je využit i u pepřových sprejů určených k sebeobraně.

Z minerálních prvků obsahuje paprika sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan. Z vitamínů obsahuje vitamin C, D, E a vitaminy ze skupiny B (B6, B12, karoten, thiamin, ribofalvina a niacin). Díky obsahu karotenu podporuje lepší kvalitu zraku. U pálivých papriček zase uvádí, že obecně zvyšují obranyschopnost organismu.

Na závěr bych uvedl, že zkoumání pozitivního působení papriky a zejména její hlavní složky kapsaicinu na naše zdraví nekončí. Vědci zkoumají možnost pozitivního působení kapsaicinu u rakoviny prostaty, některé zdroje potvrzují pozitivní působení u osteoartrozy či v případě migrény nebo bolesti hlavy.