Nori – mořská řasa z Japonska

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mořské řasy jsou bohaté na vitamíny a minerály a jsou přírodní alternativou pro ty, kteří nechtějí užívat vitamíny či  minerály v tabletách. Koncentrace a složení minerálů v mořských řasách se liší druh od druhu, na domácím trhu známe především mořské řasy původem z Japonska, kde jsou každodenní nezastupitelnou součást jídelníčku. V Japonsku mají výborné podmínky k růstu.

Je tudíž logické, že právě Japoncům je přisuzován zdravý jídelníček a dlouhověkost. Nori je právě jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenější ze všech mořských řas, která má vynikající chuť. Dá se rychle a lehce upravit a má mnohostranné využití. Má vynikající chuť. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Nori je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Může pomáhat snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí pomocně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku. Nori je výbornou prevencí arteriosklerózy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly.

Japonské mořské řasy Nori jsou ploché plátky vhodné pro balení rýžového sushi. Nori roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a pak se suší na slunci na papírových listech. Je citlivá na kvalitu vody, takže roste jen v čistých vodách. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně. Nori se používá spíš jako koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (ve 100 g řasy 35 g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso).

Je v ní obsažen olej E.P.A., který je efektivní při prevenci arteriosklerózy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řada vitamínů A (až 11 000 jednotek – téměř tolik, jako mrkev!), B a C, a také vegetariány někdy postrádaný vit. B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu. Také pomáhá při chudokrevnost. 2 listy řasy NORI poskytují následující živiny: vit. A = 45 g špenátu; vit. B2 = 50 – 60 g vepřového masa; vápník = 1 vejce nebo 200 ml mléka; železo = 1 vejce nebo 600 ml mléka. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímá škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Mnozí z nás znají mořské řasy jako součást japonského pokrmu Sushi. Mořské řasy lze ale přidávat do téměř každého jídla. U nás jsou mořské řasy k dostání v obchodech se zdravou výživou a biopotravinami.