Nevyváženost jídelníčku způsobuje nemoci

cm prejidani

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Prosazuji ten dietní směr, který je založen na vyváženosti všech důležitých složek stravy. Pokud se objeví zdravotní problém, má většinou souvislost s porušením této vyváženosti. Pokud provedete rozbor situace a přijdete na to, ve které složce potravy jste se odchýlili, pak je vhodné se znovu vrátit do zlatého středu. Samozřejmě lze jmenovat výjimky, dané dominantností choroby, při níž se máme některé stravě vyhýbat. Jako např. u cukrovky, celiakie, alergie na mléko apod. Ale takové stavy nemám na mysli, vycházím z předpokladu, že byl na začátku člověk zdráv, ale vinou nevyváženosti stravy a za přispění dalších faktorů si vytvořil nemoc.

Adaptace

Je pozoruhodné, jakým způsobem se naše tělo dokáže s porušením této rovnováhy vypořádat. Pokud chybí jedna složka potravy, tělo si dokáže chybějící ingredienci vyrobit náhradní cestou, ale je nutno poznamenat, že tato náhradní cesta nesmí trvat dlouho, jinak by se projevil zdravotní problém.

Vynechání jedné složky potravy

Máte např. strach z tuků, cholesterolu, aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, a proto se rozhodnete, že vynecháte živočišnou stravu: tuky, maso, vejce… Jaké však může být vaše překvapení, když po létech této diety zjistíte, že máte ztučnělá játra – steatózu. Příčinou může být nedostatek bílkoviny a nadměrné přijímání sladkých jídel. A záměrně nyní neuvádím konzumaci alkoholu, která se na vzniku steatózy klasicky také podílí. Takže alkohol nemám na mysli. Steatóza tedy vznikne podobně jako u diabetiků, kteří svou nemoc nemají dobře kompenzovanou. V poradně vám nabídneme prostředek k ochraně jaterní buňky, např. takový, který obsahuje ostropestřec mariánský. Ale to je pouhé řešení následku.

Přebytek jedné složky potravy

A co se stane, když budete jíst naopak převážně živočišné bílkoviny, např. červené maso, vejce, nebo mléčné výrobky? To jsou jídla bohatá na omega-6 mastné kyseliny. Jejich nadměrná konzumace spouští nadprodukci kyseliny arachidonové, a ta se začne působením enzymu arachidonát 5-lipoxygenázy měnit na „prozánětlivou“ látku leukotrien B4, jež v místech, kde začne působit, podporuje záněty: na kloubech, v průduškách, v kůži, ve stěně tepen a v jiných tkáních. Takže porušením této rovnováhy si podporujete záněty a chronické nemoci.

Pomoc inhibitorů

Lékaři se snaží leukotrieny blokovat pomocí inhibitorů, např. při astmatu, revmatoidní artritidě, či dokonce při ekzému. Nebo v přírodní medicíně lze využívat účinku z rostliny boswellia serrata, která neutralizuje onen enzym arachidonát 5-lipoxygenázu díky tomu, že v sobě obsahuje kyselinu 3-O-acetyl-11-keto-ß-boswellianovou, a ta svým působením zmírní zánětlivé procesy v postižených místech. Nejvíce se využívá ve směsích určených k prevenci bolavých kloubů.

Nicméně je to řešení následku a na začátku problému mohla být právě ta nevyváženost složek potravy.