Nesolená jídla zvyšují riziko mrtvice a infarktu – potvrzuje vědecká studie

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Už mnoho let je nám připomínáno, abychom snižovali svůj příjem soli, pokud si chceme uchovat své zdraví. Především jedinci se zvýšeným rizikem srdečního infarktu bývají varováni, že musí snižovat spotřebu soli pouze na nezbytné minimum. Jak se však ukazuje, i toto zdánlivě neškodné doporučení nás ve skutečnosti také vystavuje zvýšenému riziku v případech infarktů nebo mozkových mrtvic. Přestože sůl byla označena za škodlivou látku, způsobující naše zdravotní potíže, výsledky nejnovějších výzkumů ukazují, že příliš málo soli může být stejně tak škodlivé, jako příliš mnoho.

Osolte si svá jídla – avšak přiměřeně

Výzkumníci z McMasterovy univerzity v Ontáriu prověřovali údaje z testování léků, do kterých bylo zapojeno kolem 30 000 jedinců, trpících srdečním onemocněním nebo diabetem. U sledovaných subjektů byla spotřeba soli vyhodnocována podle analýz moči a v průběhu 4-5 let pak byly zaznamenávány výskyty hospitalizací se srdečními problémy nebo úmrtí.

A když se přihlédlo i k faktorům, jako jsou užívané léky, kouření nebo hladiny cholesterolu, došli vědci ke zjištění, že příliš malá spotřeba soli působí škodlivě. Vůbec nejnižší rizika srdečních onemocnění nebo mrtvice se projevovala u jedinců, kteří konzumovali 4 000 až 6 000 mg chloridu sodného za den – což je však asi dvojnásobek běžných doporučení.

Lidé, kteří jedli neslaná jídla, se setkávali s většími riziky. Výzkumníci došli k závěrům, že lidé s denní spotřebou 2 000 – 3 000 mg NaCl mají ve skutečnosti o 20% vyšší pravděpodobnost úmrtí nebo hospitalizace, související s problémy se srdcem, pokud jsou srovnáváni s lidmi s denní spotřebou soli v množství 4 000 – 6 000 mg.

Nechápejte ale tento závěr jako radu k tomu, abyste neomezeně zvyšovali svou spotřebu soli. Klíčovou se ukazuje být právě přiměřenost, protože příliš vysoká spotřeba vás vystaví ještě vyšším rizikům. Lidé, kteří spotřebují denně více než 8 000 mg NaCl, budou mít o 50 až 70% vyšší riziko mrtvice nebo infarktu, mohou být hospitalizováni nebo i zemřít na srdce.

Výsledky zmíněné studie ukazují, že lidé, kteří už konzumují přiměřené množství soli, nebudou mít žádný prospěch ze snížení její spotřeby. Naopak je to může jen poškodit.

Dr. Martin O’Donnell, vedoucí výzkumného týmu a profesor medicíny na McMasterově univerzitě říká: „Pokud by se nám podařilo prosadit přiměřenou spotřebu soli, vyvstává tu nejistota, zda by nějaké další její snižování bylo dlouhodobě přínosným.“

Rovněž i jedna z novějších zpráv, publikovaná v posledním vydání magazínu the Journal of the American Medical Association, odporuje tomu, co nám bylo doposud sdělováno o soli. Další z výzkumných týmů v ní naléhá na lékařské autority, aby doporučovaly optimální spotřebu soli a vzdali se doporučování pouze minimálního množství.

Samozřejmě ještě lepším by bylo doporučovat lidem přírodní sůl (jako je např. mořská) namísto vysoce pročištěné komerční soli.