Moruše bílá

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Moruše bílá (Morus alba) je strom dosahující výšky až dvaceti metrů. Původem pochází z Číny a objevil se v Evropě již před několika staletími. Původně sloužil jako potrava pro bource morušového.

Jinak moruše obecně (existuje více druhů) byly oblíbené již od raného středověku – Karel Veliký, císař Svaté říše římské, nařídil, aby byly moruše pěstovány jako užitečné rostliny na císařské farmě.

Na našem území rostou již dlouho a někde se pěstují již po staletí. Je třeba také zmínit, že oteplování klimatu značně usnadňuje jejich šíření v Evropě.

Plody moruše – rovněž moruše – se tvarem velice podobají ostružině. Jedná se o plodenství nažek uzavřených do zdužnatělého okvětí (u ostružiny mluvíme o souplodí peckoviček). Souplodí jsou buď tmavě fialová anebo bílá v případě moruše bílé.

Jsou velmi sladké, ale také citlivé na přepravu, takže je málo pravděpodobné, že koupíte u nás čerstvé moruše. Ty se nejdříve suší na slunci a poté takto zpracované vyvážejí. Sušením se tak zvyšuje obsah cukru i sladká chuť moruší. Ovšem nejsou “jen” chutnou a sladkou pochutinou, ale můžeme je pro jejich výživnou hodnotu zařadit mezi superpotraviny.

Mají vysoký obsah vitamínu C, dále obsahují vitamin K a řadu minerálů – železo, vápník, fosfor, nebo draslík, hořčík a také velké množství vláknin a bílkovin. Můžeme je jíst jako ideální chutnou a zdravou svačinu, vzhledem k vysokému obsahu (přibližně 50 %) přírodních cukrů, zejména glukózy a fruktózy. Na ovoce také mají relativně vysokou hladinu bílkovin (přibližně 10 % pokud jsou sušené) a žádný tuk. Stravitelná vláknina představuje asi 10 %.

V čínské tradiční medicíně jsou bílé moruše známé po staletí a používají se k léčbě únavy a slabosti a také se v této medicíně uvádí, že prospívají ledvinám, léčí slabost a únavu, upravují chudokrevnost, pomáhají chránit před rakovinou, brání předčasnému šedivění vlasů, zlepšují spánek či zklidňují mysl.

Moruše jsou také významným zdrojem resveratrolu. Resveratrol je přírodní antioxidant a derivát stilbenu, vyskytující se v těle některých rostlin. Přisuzují se mu léčivé účinky na řadu onemocnění. Řada odborníků přisuzuje resveratrolu antioxidační a antibakteriální účinky. Resveratrol můžeme často najít jako součást volně prodejných doplňků stravy. Moruše dále obsahují moranolin, jež zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá tak udržovat zdravou hladinu glukózy.

Samotné sušené moruše jsou trošku křupavé, asi tak jako fíky. Mohou se jíst jen tak samotné nebo např. jako osvěžující alternativa místo rozinek nebo jiných sušených bobulí. Můžete také připravit bonbóny z moruše (rozemelte v mixéru, přidejte ořechové máslo a oslaďte dle chuti). Jsou také chutné jako součást mixu sušeného ovoce a oříšků, rovněž i při přípravě různých chutných zdravých sladkostí.