Melasa, zázračný sirup plný minerálů

cm melasa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdo ochutnal a užívá, nejspíše docení všechny ty zázračné vlastnosti, kterých je melasa plna. Její chuť může být zpočátku těžká, možná právě díky vyššímu procentu železa, které vykazuje stejnou vstřebatelnost, jako hemová forma nacházející se v živočišných výrobcích, nicméně, po třech dnech užívání si povětšinou zvyknete. Ačkoli, nikdy nezapomenu na jednu svou přednášku a staršího muže, který mi řekl: „Kurňa, slečno, koupil jsem si již tři piksly a pořád nic, ne a ne si zvyknout…“

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při zpracovávání cukrové třtiny, kdy na jedné straně získáváme cukr a na straně druhé právě melasu. Paradoxně nejlepší zůstává melase, zatímco třtinový cukr zachovává pouze svou kalorickou hodnotu, vyšší glykemický index a zanedbatelné procento minerálních látek. Oproti tomu melasa vykazuje nižší glykemický index, lze jí tedy jemně dosladit i kaši diabetického pacienta. Osobně ráda z melasy peču, koláče si zachovávají jemnou karamelovou chuť, kalorická hodnota je na 100 g zhruba o 450 kJ nižší, nežli u cukru. Navíc, nesířená melasa v Bio kvalitě se v těle chová spíše zásaditě, naopak cukr řadíme na seznam silně kyselých látek. Pokud jsme zvyklí doslazovat cukrem, ať už třtinovým či rafinovaným bílým, olupujeme své tělo o tolik cenné minerály, jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Melasa nám naopak všechny tyto cenné minerály poskytuje ve zcela hojném množství.

Melasa, to je doslova koktejl minerálních látek

Kromě lehce vstřebatelného železa obsahuje také vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, chrom, selen a mangan. Z vitamínů pak B1, B2 a B6. Mnozí výrobci uvádějí také vitamín C, tomu však příliš nevěřím, neboť melasa prochází tepelnou úpravou.

Pokud jste nastávajícími maminkami a dokonce maminkami s jakoukoli formou diabetu, ať už závislou na inzulínu či nikoli, ze své vlastní zkušenosti ráda doporučím melasu. I přes velmi zajímavé množství vápníku, který v tenkém střevě znesnadňuje vstřebatelnost železa, si jej tělo z melasy přisvojuje akorát. V těhotenství je obzvláště důležité, pomáhá mamince vytvářet dostatek hemoglobinu, červeného krevního barviva a plodu tak zajistit kvalitní zásobu tohoto minerálu na dobu čtyř měsíců po porodu. Vápník pak podpoří správný vývoj kosterní soustavy děťátka, zatímco u maminky pečuje o stálost chrupu. Zinek upevňuje imunitu, napomáhá elasticitě kůže, což se hodí právě v partiích, které miminko napíná nejvíce. Selen podporuje štítnou žlázu, draslík se sodíkem zajišťují odpovídající vodní hospodářství, hořčík předchází křečím… Podtrženo sečteno, možná i právě díky melase je mé těhotenství vskutku pohodové.

Užíváním melasy předejdete nepříjemné zácpě, což se zrovna u konkurenčních železitých, mnohdy chemicky sestavených preparátů, říci nedá. Pokud jste tedy těhotné či vás trápí anémie, dlouhotrvající únava, nebo jen příliš silná menstruace, prostřednictvím které tělo železo ztrácí, dopřejte si každé ráno na lačno jednu polévkovou lžíci melasy, čímž si zajistíte komplex těchto biologicky aktivních látek.

Melasa prospívá taktéž i kůži, právě díky vyššímu množství lehce vstřebatelného zinku. Opět lze konzumovat vnitřně, případně pak uchystat jednoduchou pleťovou masku, kdy melasou pokrýváme očištěnou pokožku a necháme zhruba 15 minut působit. Dle informací mých známých lze melasou ošetřit taktéž i onkologicky popálenou kůži. Rovněž zmírňuje atopický ekzém, tady však potřeba odhalit příčinu, samotné popíjení melasy má jen nízký terapeutický účinek.

Mnozí sportovci užívající melasu se shodují na celkově snazší regeneraci těla, taktéž i zmírnění artritických kloubních bolestí, úlevě při svalových křečích, zánětlivých procesech způsobených přemírou cvičení. Opravdu, není nic snazšího, než z rána rozpustit jednu polévkovou lžíci tohoto hustého tekutého „medu“ ve sklenici vlažné vody, doplnit citrónem a na místo kávy započít svůj den.

Kde všude se dá melasy použít?

  • k doslazení kaší, krupice, palačinek, lívanců, ovocných salátů
  • během pečení jí lze nahradit rafinovaný cukr
  • zdravá součást smoothies, jogurtů, kefírových nápojů
  • pro kosmetické účely, při popáleninách

Špaldový perník s melasou

  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 3 větší jablka
  • vinný kámen
  • perníkové koření
  • 400 ml podmáslí
  • 70 g melasy
  • 2 hrsti rozinek
  • lněné semínko

Špaldovou mouku nasypeme do mísy, stejně tak ovesné vločky, perníkové koření, lněné semínko, nesířené rozinky. Přistrouháme jablka, promísíme. Posléze přiléváme vlažné podmáslí, taktéž melasu, opět zamícháme, nakonec přidáme kypřící prášek v podobě vinného kamene. Pečeme zhruba 55 minut na 180 °C.

Ovesná kaše s jablkem a melasou

  • 60 g ovesných vloček
  • 1 jablko
  • skořice
  • 15 g kokosu
  • 1 PL melasy
  • 3 sušené švestky

Ovesné vločky nasypeme do mísy, zalijeme vroucí vodou, zamícháme. Ke směsi následně přistrouháme jablko, přidáme kokos, nakrájené sušené švestky a jednu lžíci melasy. Podáváme. Pokud jsme zvyklí na mléčnou variantu kaše, vločky lze povařit v mléce, osobně bych z hlediska stravitelnosti použila spíše rostlinnou formu, jako je mandlové, makové či konopné.

Železitý nápoj proti chudokrevnosti

  • 1 hrneček čaje Rooibos
  • 1 PL melasy
  • 1 PL citrónové šťávy

Ve vlažném čaji rozmícháme melasu a citrónovou šťávu. Popíjíme každé ráno, kdy tělo vykazuje největší vstřebatelnost železa. Lze podávat taktéž i dětem.