Medicína z kuchyně

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Buďte zdrávi, milí čtenáři. To myslím doslova. Přestaňte se spoléhat na chemické i bylinné léky, na nás doktory i léčitele a zkuste být více samostatní. Dnes se s vámi podělím o některé zcela jednoduché přírodní recepty, skutečně z kuchyně, které se mi za léta hledání osvědčily.

Tak vezměme bolest v krku. Je dobré si dávat na krk povařenou cibuli (tu naší obyčejnou, žlutou) a pořádně ovázat látkou. Jiná možnost je tučný měkký tvaroh nebo sójové tofu. Pokud nemáte zrovna nic z toho, dejte si tzv. Prieznitzký obklad. Namočený kapesník, nebo malý ručník, igelit a navrch opět látka. Ponechte několik hodin. Možno několikrát opakovat. Můžete s tím celou noc spát. Doporučuji kloktat odvar ze šalvěje nebo kořene zázvoru. Pokud to nemáte, řešení je slaná teplá voda.

Pokud jste zahleněni a je vám zima, pijte odvar z černého pepře a feferonek. Můžete přidat i kořen zázvoru. Je to osvědčený ayurvédský recept na odhlenění a zahřátí.

Nepijte mléko a nejezte výrobky z něj mimo másla.

Další možností je rozdrcený pepř se zázvorem v medu. Jíst po lžičkách, zapíjet teplou vodou.

Jste-li nadmutí a máte-li trávicí potíže je výborný fenykl a kmín – pít odvar. Ayurvéda radí smíchat lžičku skořice se lžičkou medu a v teplé vodě pít. Několikrát denně. A můžete, pokud bude sezona, papat stonky z pampelišek.

Při průjmu jakéhokoliv původu se mi osvědčila kurkuma v teplé vodě. Dokáže zastavit průjem týž den. Kurkuma je indické žluté koření. Je dobré ho mít v kuchyni.

Když vás něco štípne nebo se spálíte, hned přiložte rozkrojenou cibuli. Cibule je vůbec malý zázrak. Pokud bude v rodině chřipka nebo jiná podobná infekce, je dobré ji mít rozkrojenou na stole. Dokáže pohlcovat choroboplodné zárodky.

V prevenci doporučuji každé ráno hned, jak přijdete do kuchyně, vypít sklenku teplé vody se šťávou z citrónu. Nikdy před jídlem nepijte (zhášíte si trávící oheň), ani během jídla studené. Všechny staré moudré medicíny radí pít teplou vodu nebo zelený čaj.

Studená tekutina srazí tuky v potravě a ty se pak nepřirozeně rozpadají a dostávají se na místa, kde nemají co dělat, např. do cévních stěn. Pití studených nápojů během jídla je jedna z hlavních příčin infarktu!

Večer asi 2 hodiny před spaním je zdravý grapefruit. Jezte ho i s těmi blánami a peckami. Dokonale vám vyčistí střeva.

No a pánové, jednoduchá prevence zbytnění prostaty – od jara do podzimu sníst 3 až 5 lístků šalvěje.

Samo sebou, že pokud budete mít vážný zdravotní problém, přesahující vaše síly, obraťte se na lékaře. Tak, ještě jednou, buďte zdrávi! Vidíte, že mnohdy ani nemusíte pro léky, máte je v kuchyni.