Luštěniny ve velkém trendu

cm lusteniny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Luštěniny mají pověst pokrmu pro chudé. Dnes je tomu jinak. Luštěniny jsou v současné době velikým trendem. Určitě ne bez důvodu! Kromě toho se výborně skladují a v suchém stavu se nekazí.

6 důvodů proč luštěniny jíst:

  1. Pro kvalitní zažívání: luštěniny obsahují velké množství rozpustné vlákniny, což je potrava pro střevní mikroflóru (probiotika).
  2. Pro kvalitní činnost mozku: vitaminy skupiny B jsou důležité pro zdravé nervy a myšlení. Dokonce velmi účinně pomáhají proti stresu a depresím.
  3. Stavební jednotky pro kostru a klouby: luštěniny jsou dobrým zdrojem vápníku a hořčíku.
  4. Pro krásu: zinek, který je v luštěninách bohatě zastoupen, je základem pro pevné nehty, krásné vlasy a zdravou pleť.
  5. Proti vlčímu hladu: luštěniny díky chromu přispívají k dobře stabilizované hladině krevního cukru.
  6. Rostlinná bílkovina: luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tedy tvoří důležitou stavební jednotku svalů. Obzvláště když k luštěninám konzumujeme obilniny, zvyšujeme využitelnou hodnotu bílkovin z obou zdrojů, protože tato kombinace má vhodnější zastoupení důležitých aminokyselin.

Jedna anglická studie s 4 680 účastníky ukazuje, že rostlinná bílkovina také výrazně přispívá ke snížení krevního tlaku. Z čehož vyplývá, že bychom měli luštěniny velmi často zařazovat do našeho jídelníčku.

Podle Tradiční čínské medicíny luštěniny posilují ledviny a jsou zdrojem tzv. postnatální získané energie. Jednoduše řečeno, luštěniny nabíjí životní energií.

TIP pro střední generaci trpící permanentní únavou, vyčerpáním popř. depresemi: konzumujte alespoň 3x týdně luštěniny (cizrna, červená a hnědá čočka, fazole adzuki, bílé a červené) v podobě zeleninových polévek, do kterých vedle jakékoliv zeleniny přidávejte luštěniny a popř. obilniny (ječné kroupy, jáhly, quinoa, rýže), ochucujte bylinkami (i sušenými).

Vedle polévek jsou vhodná obilná rizota z rýže, jáhel, quinoi, kuskusu a bulguru v kombinaci např. s cizrnou a teplou restovanou zeleninou, opět stačí dochutit bylinkami a máté výborný rychlý pokrm plný energie. Luštěniny připravujte také jako pomazánky – fazolové, čočkové nebo cizrnové (hummus).

Recept na humus (tradiční izraelská pomazánka z cizrny):

  • 3 lžíce sezamové pasty Tahini
  • 2 lžíce BIO olivového oleje extra panenského
  • špetka barevného pepře z mlýnku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka sterilované cizrny od Bonduelle
  • nerafinovaná mořská sůl
  • 0,5dcl vody
  • pár kapek citronu

Do mixeru dáte všechny uvedené ingredience a rozmixujete na hladkou hmotu. Místo pečiva můžete pomazánku nabírat zeleninovými tyčinkami.