Lasagne se zeleninou a tofu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Každý z nás už jistě ochutnal klasické lasagne. Přinášíme pro milovníky lasagní další variantu, jak si je připravit. Pojďme je tedy vyzkoušet udělat jinak, netradičně a přitom zdravě.

6 porcí 1,5 hodiny

Ingredience:

Na dvou lžících olivového oleje zlehka osmahněte jednu pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidejte spařená, oloupaná a pokrájená rajčata (nebo rajčata z plechovky), chilli papričku a 1,5 lžičky bazalky, osolte lžičkou soli, ochuďte agávovým sirupem a duste 20 minut.

Na dalších dvou lžících olivového oleje opět zlehka osmahněte pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidejte posekané špenátové listy (můžete použít i mražené), osolte lžičkou soli a duste asi 10 minut.

Tofu rozmixujte dohladka se smetanou, jednou cibulí, jedním stroužkem česneku, dvěma lžícemi olivového oleje, lžičkou soli, lahůdkovým droždím, 1,5 lžičkou sušené bazalky a jablečným octem.

Do vymazané hranaté zapékací misky vrstvěte v tomto pořadí: rajčatová omáčka, suché lasagne, špenát, tofu omáčka, lasagne, rajčatová omáčka, lasagne, špenát, tofu omáčka, lasagne, rajčatová omáčka a tofu omáčka. Povrch zlehka pokapejte olivovým olejem a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.