Laktóza – mléčný cukr

cm sklenice mleka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Laktóza, známější jako mléčný cukr, je mezi cukry řazen do disacharidů. Název získala díky svému obsahu v mléce, kde může tvořit až 8 % pevných látek. Můžeme ji najít i v mateřském mléku savců. Takže kromě lidského i kravského mléka se také vyskytuje v kozím či ovčím mléce. V mateřském mléce u člověka je právě laktózy poměrně velké množství, protože slouží k rychlejšímu rozvoji nervové soustavy u dítěte. Naproti tomu v kravském mléce je více vápníku, protože telátka potřebuji mít hlavně pevnou kostru.

Skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly galaktózy. Je to bílý, téměř krystalický prášek. Dobře, ale pomalu se rozpouští ve vodě. Lékárníci ji označují jako saccharum lactis a používají ji při přípravě léků.

V organismu je laktóza pomocí enzymu laktázy rozštěpena na jednotlivé cukry – glukózu a galaktózu. Oba tyto cukry náš organismus umí dobře strávit, zatímco laktózu jako celek nikoliv. Tento enzym, odborně také označovaný beta-galaktosidáza, se vytváří v tenkém střevě. Pokud se u některých osob enzym laktáza nevytváří v dostatečném množství, dochází u nich k projevům intolerance (nesnášenlivosti) laktózy. Laktóza, která se nerozštěpí, zůstane v trávicím traktu nestrávená a způsobuje zdravotní problémy, jako je nadýmání, kručení v břiše, průjem či další žaludeční potíže. Tito pacienti si musí pečlivě vybírat mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy.

Intoleranci laktózy si nesmíme plést s alergií na bílkovinu kravského mléka (to je právě alergen). Rozdíl je v tom, že při alergii dochází k reakci imunitního systému, která může být hodně výrazná. Alergií na mléko podle statistik trpí až 5 % kojenců a batolat, která u nich obvykle zmizí po pátém roce věku. Naproti tomu nesnášenlivost laktózy se u takto malých dětí obvykle neprojevuje. Důležité je vždy si ohlídat, co jíme. I když vynecháme mléko a mléčné výrobky, laktóza se může nenápadně skrývat jako přísada v různých potravinách. Výhodné jsou v tomto ohledu výrobky z kysaného mléka (například tvaroh nebo jogurt), kde už bakterie větší část laktózy odbouraly.