Kožní onemocnění z pohledu TCM

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vzniká především nedostatečností na drahách plic, nedostatečné Qi, obvykle se jedná o souhru obou faktorů s invazí patogenních faktorů jako jsou, vítr, horko, vlhko, sucho. Další doprovodné faktory mohou být přílišné emoce, nevhodné stravovací zvyklosti.

Kožní problematika z pohledu TCM:

Mnoho kožních nemocí není spojeno jen s plícemi, ale i s játry, horkem a stagnací krve. Rovněž horko v krvi může vzniknout na podkladě horka v žaludku a tak kůže může být spojena i se žaludkem.

  • suchá kůže odpovídá nedostatečnosti krve jater nebo plicního YIN
  • svědivá kůže odpovídá napadení větrem.
  • otok kůže, který po zatlačení prstem vytváří důlek, se nazývá „vodní otok“ a odpovídá nedostatečnosti ledvinného YANG
  • otok kůže, který po zatlačení prstem nevytváří důlek, se nazývá „otok QI“, není to pravý otok a odpovídá stagnaci QI.
  • žlutá kůže odpovídá žloutence, která má 2 typy: světlá a jasně žlutá barva odpovídá YANG žloutence z vlhka a horka, matná a tmavě žlutá barva odpovídá YIN žloutence z vlhka a chladu.
  • červené cévy na kůži odpovídají horku.
  • namodralé cévy na kůži odpovídají chladu.
  • nazelenalé cévy na kůži odpovídají bolesti.
  • fialové cévy na kůži odpovídají stagnaci krve.

Kožní onemocnění v TCM:

  • vítr – horko v krvi
  • prázdnota krve, nedostatečná kvalita krve

Obvykle lze zásadní úpravy stavu dosáhnout vhodnou úpravou stravy, bylinnou terapií a akupunkturou.

Akutní horkost

  • vítr – horko,
  • horko v krvi

Příznaky: zarudlá, svědící pokožka, puchýřky s možností sekrece, stroupky na pokožce, šupinky, nepokoj, podrážděnost, hyperaktivita

Jazyk: bledý, s červenými oblastmi, zvýrazněné papily, možnost tenkého, žlutého povlaku.
Puls: rychlý

Příčina: napadení organismu větrem – horkem, pronikající pokožkou, stagnace horka v orgánech, dlouhodobé snášení stresu, nevhodné dietní návyky vyvolávající horko v krvi.

Obrana: vyvarovat se potravinám povahou teplé, horké, štiplavé, kořeněné.

Doporučení: vhodné jsou potraviny povahy chladné a svěží, vyživující játra a plíce, chutě spíše kyselé, jemně sladké, trochu hořké.

Rozptýlení větru – horka: čínské zelí, mrkev, pampeliška, ředkev, rajčata

Ochlazení krve: mořské řasy, fazole mungo, rajčata, špenát, nať celeru, zelený čaj, pšeničné pivo, pšenice

Odstranění sucha: banány, hrušky, kiwi, vodní meloun, sojové boby, pšenice, med, arašídy, máslo, jogurt, kefír, kysaná smetana, sojové mléko, tofu

Při přílišné suchosti pokožky: hruškový džus, pečený banán, zvýšená spotřeba mléčných sojových potravin