Koření nejen pro trávení, ale i pro zdraví

cm koreni

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Poslední dobu se stále zvyšuje obliba koření v české kuchyni, i když jeho používání spojujeme spíše se středomořskou nebo asijskou kuchyní. Ovšem koření v jídle má význam i pro naše zdraví, nejen pro chuť a vůni. To podporuje i jeho tisíciletá historie používání nejen v kuchyni, ale i jako přírodního léku.

Koření obsahuje celou řadu přírodních látek, které příznivě ovlivňují naše zdraví. Jedná se o éterické oleje, aromatické, pálivé, dráždivé, minerální látky a stopové prvky (vápník, fosfor, hořčík, železo) nebo vitamíny. Éterické oleje dávají koření typickou chuť a vůni a pro svoji prchavost a nestálost nacházejí využití zejména ve studené kuchyni. Další obsažené látky pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, podporují trávení a vylučování či tvorbu žluči, zvyšují vylučování moči, regulují hladinu cukru v krvi (glykémii) a krevní tlak, podporují snižování hladiny cholesterolu, působí rovněž protizánětlivě a antibakteriálně. Některé z nich patří mezi antioxidancia, která pomáhají chránit organismus před působením škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. U některých z nich se dokonce diskutuje, zda mohou přispívat k prevenci před vznikem rakoviny.

Jak je to tedy s jednotlivými druhy koření?

Majoránka pomáhá regulovat střevní činnost a při zmírnění křečí. Fenykl, anýz, kmín, badyán a koriandr podporují trávicí proces a zabraňují nadýmání. Fenyklový čaj na uvolnění nadýmání pijí i malé děti. Kombinace anýzu, lékořice a meduňky pomáhá zklidnit a relaxovat.

V případě nedostatečné tvorby slin pomáhají nejen již zmíněná koření – anýz, kmín a fenykl – ale i pálivější druhy koření, jako jsou chilli, kari, paprika nebo hořčičné semeno. Zajímavé je, že některé studie uvádějí, že kapsaicin odpovědný za pálivý efekt feferonek pomáhá ochránit žaludeční sliznici před kyselinou acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin) a působením alkoholu.

Tyto druhy pálivého koření (chilli koření, paprika nebo hořčičné semínko) také pomáhají zlepšit nedostatečné prokrvení končetin. Žaludeční křeče pomáhají mírnit také anýz, fenykl, kmín a máta.

Bazalka zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení, zabraňuje nadýmání a pomáhá při chorobách dolních cest močových. Trávení také zlepšuje estragon, který k nám přišel až ze starého Egypta. Estragon působí také antisepticky, takže ho můžete i kloktat. Oblíbený je estragonový ocet na dochucení jídla.

Tymián není jen koření, ale dá se z něho připravit čaj (nebo sirup), který pomáhá při kašli (pomáhá vykašlávat a mírní podráždění sliznice dýchacích cest) a při střevních potížích.

Koření se dá také používat zevně ve formě koupelí či k potírání bolestivých či poraněných míst. Estragon pro své antiseptické působení pomáhá (při potírání) při léčbě hojících ran. Při potírání koriandrem se zmírňují bolesti v revmatických kloubech. Zde může pomoci koupel v tymiánovém oleji nebo potírání rozmarýnovou tinkturou. Tymián pomáhá, ať už jako mast, či tinktura, proti plísním a bakteriím (toho využívali už staří Egypťané při balzamování). Mezi antioxidancia jsou z koření řazeny látky obsažené v bazalce nebo kmínu.

A již zmíněná prevence proti rakovině?

Nejznámější v tomto ohledu je asi kurkumin obsažený v kurkumě, jenž je například součástí kari koření. Vědci uvádějí, že jeho pozitivní vliv se projevil také při rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty a plic, kdy se podílí na likvidaci rakovinných buněk. Odborníci nezkoumají ale jen kurkumu. Pozitivní vliv v prevenci proti rakovině prsu a kůže se projevil např. u rozmarýnu. Některé zdroje také uvádějí použití bazalky posvátné při raných stádiích rakoviny prsu. Ale pozor! Jde o bazalku posvátnou (Ocimum sanctum) a nikoli u nás běžnější bazalku pravou (Ocimum basilicum). Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť a je ji možno zakoupit například v zahradnictví.

Kapsaicin byl zkoumán v počátečních fázích nádoru rakoviny plic, slinivky a žaludku. Podle některých studií je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně urychluje růst kožních nádorů.

Užívání kmínu vědci zvažují u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky. Důležité je upozornit, že vše je ve stádiu zkoumání a v případě probíhajícího rakovinného onemocnění se jedná v každém případu o součást opatření v rámci celkové léčby.

Na závěr je důležité zmínit, že zmiňovaná koření by se z opatrnosti neměla konzumovat v těhotenství, protože například některá z nich mohou vyvolat děložní stahy a potrat.