Inulin

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Inulin je čistě rostlinný nestrukturalizovaný uhlohydrát. Vyskytuje se jako zásobní látka v mnoha z tisíci druhů rostlin, především v jejich kořenech a hlízách. Některé z nich patří od nepaměti do lidské výživy, jako například topinambury, artyčoky, chřest, pórek, česnek a cibule. Inulin se skládá z fruktózových jednotek s glukózovou molekulou na konečné pozici, které jsou spojeny beta (2-1) vazbami k lineárním řetězcům různé délky.

Rozdíl délky řetězců je mimo jiné závislý na rostlině, stadiu jejího růstu a na půdních podmínkách a také na počasí. Jako náhrada cukru a tuku, ale také plnivo, vláknina a bifidogenní aktivátor nabízí inulin možnost vylepšení stávající poživatiny a vývoj nových výrobků.

Inulin je získáván z kořenů čekanky pomocí horkovodní extrakce. V porovnání s oligofruktózami je inulin 100 % rostlinného původu. Nejvýznamnějšími vlastnostmi inulinu, vlákniny s vysoce ušlechtilými vlastnostmi jsou velmi nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi. Díky své velmi nízké energetické hodnotě je inulin používán v potravinách pro diabetiky. Inulin obsahuje pouze asi 10 % energetické hodnoty tuku a 25 % energetické hodnoty cukru a škrobu, proto je velmi vhodný pro použití ve výrobcích s redukovanou energetickou hodnotou. Inulin – „rozpustná vláknina“ je vítaným doplňkem potravy o rostlinnou vlákninu.

V posledních letech stoupá zájem o vztah mezi zažívací mikroflorou a celkovým zdravotním stavem a vitalitou člověka. Inulin jako silné bifidogenní prebiotikum působí v zažívacím traktu ke zlepšení zažívací mikroflory, ochraně proti zažívacím infekcím, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině kolónu.