Jezte maso

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když naše tělo potřebuje mnoho energie, nejvíce ji získá z živočišné bílkoviny – masa. Živočišné tkáně jsou k tomu předurčeny, aby poskytly energii. Mnoho lidí v naší společnosti se odklání od potřeby přijímat maso, mají k tomu stále více a více důvodů. Skoro každému je jasné, co obsahuje maso, které je z velkochovu, a kterým jsou zásobovány velkoobchody a hypermarkety.

Např. Dr. Michael Colgan v knize Nová výživa popisuje fakt, že zhruba polovina roční produkce antibiotik se spotřebuje při výkrmu dobytka a drůbeže. Děje se tak pro rychlé přibývání na váze a také proto, že jsme odchovali zvířata na tak závadných krmivech, že je musíme chránit před infekcemi – více než 90 procentům prasat a telat, 60 procentům ostatního dobytka a 96 procentům veškeré drůbeže se běžně přidávají antibiotika do krmiva. Zbytky těchto látek jsou v mnoha masech, která jíme. A v uvedené knize se dále píše: „Toto nadměrné používání antibiotik při výkrmu zvířat také vedlo k vývoji bakteriálních kmenů odolných vůči antibiotikům. I tyto bakterie zůstávají v mase, které jíte. Dobytku se samozřejmě ještě dává stovky dalších látek a stále ještě se používá i veliké množství zakázaných chemikálií (např. známý karcinogen, protibakteriální látka sulfamethazin).“

Ale, co dělat? Kolik procent lidí se dostane k masu z biofarem, kde se dobytek volně pohybuje po louce a není krmen chemickými krmivy? Většinou nám nezbývá nic jiného, než vycházet ze stávající situace.

Je tedy vhodné, chce se mi spíše napsat naprosto nutné maso, které jíme zpracovat a připravit tak, abychom je zbavili všech nebezpečných složek a aby pro spotřebu zbyly jen živočišné tkáně, které přinášejí prospěch. Vhodným zpracováním masa nesnižujeme jeho výživovou hodnotu. Bílkoviny a tkáně zůstávají nedotčené.

Jedno takové doporučení najdeme v zajímavé knize o taoistické léčebné dietě od Dr. Stephen T. Changa.

Postup při přípravě masa:

  1. Maso vložte do hlubší mísy a zalijte vodou.
  2. Maso nechte máčet několik hodin a vodu často vyměňujte, podle toho, jak se krev uvolňuje z tkání. (Jedovaté látky a choroboplodné zárodky jsou pouze v krvi, ne v samotných tkáních)
  3. Až všechna krev z masa vyjde (když už se voda nebarví do růžova), vodu slijte.
  4. Maso nařežte na velmi tenké plátky.
  5. Maso vložíte do nepříliš hluboké mísy a budete ho znovu máčet. Tentokrát zalijete plátky masa nějakým silným alkoholickým nápojem jako whisky, džin, vodka nebo pálenka. (Zabijí se tím všechny zárodky a paraziti, kteří se ještě drží v mase. Mnohé z těchto organizmů odolávají teplu a při obyčejném vaření nedochází k jejich zničení.) Do marinády můžeme přidat trochu sójové omáčky z „pěti koření“ (směr koření, která je ke koupi ve specializovaných obchodech a na čínských trzích). Marináda dodá masu výbornou chuť a zároveň ho ošetřuje.
  6. Maso nechte marinovat asi 30 minut.
  7. Maso rychle upečte při vysoké teplotě (ale nepřipalte ho), aby bylo dobře propečené (nesmí zůstat ani kousíček růžový).