Jaké jídlo je vhodné pro zimní období?

cm mlady jecmen

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V zimě je nejdůležitější udržovat tělo v teple. Pečovat a „zahřívat“ bychom měli zejména orgány, jako jsou ledviny a močový měchýř. Do jídla proto potřebujeme nashromáždit co nejvíce „tepelné energie“. Ideální pro toto období jsou polévky, kaše, jídla z jednoho hrnce – „eintopfy“, zapékané pokrmy, kompoty a sušené ovoce. Používáme zahřívající koření (zázvor, pepř, badyán, skořice, hřebíček, kari, koriandr, bazalka, tymián, …). Teplá jídla vyrovnáváme malým množstvím zimních salátů z mrkve, rukoly, křenu, řepy a zelí, kvašenou zeleninou nebo šťávou z mladého ječmene. Potraviny se silným ochlazujícím účinkem zařazujeme do jídelníčku v malém množství.

Potraviny posilující ledviny a močové cesty

mák, pohanka, lilek, černé fazole, adzuki, tempeh, sójová omáčka, ryby, uzené maso, vývary, olivy, plody moře, mořské řasy, černý sezam, moruše, datle, kořenová zelenina, …

Tekutiny

Tekutiny jsou pro náš organismus klíčové, vždyť v dospělosti tvoří cca 70 % objemu našeho těla. Denní příjem vody (včetně té obsažené v potravinách) by měl odpovídat zhruba dvěma až třem litrům vody v závislosti na našich aktivitách. Tekutiny doplňujeme po celý den – ideálním zdrojem je neperlivá voda, bylinkové čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, nápoj z mladého ječmene, …

Potraviny silně ochlazující

zmrzlina, syrové tropické ovoce jako ananas, mango, kiwi a papája, jogurt, ledový salát, syrová rajčata, salátová okurka, …

Před snídaní – pohyb

Věřte, zde stačí málo, ale pravidelně, zkuste vydržet 14 dní a výsledky se dostaví. Neslíbíme vám, že za tu dobu zhubnete 10 kg, ale budete se cítit lépe, budete mít více energie a do každého dne budete pozitivněji naladěni. Opravdu není nad to, začít den lehkou pohybovou aktivitou, abychom protáhli tělo a rozproudili krev.

Pokud máte oblíbené cviky, je to skvělé, pokud ne, zkuste třeba „Pět Tibeťanů“ nebo „Pozdrav slunci“, které udržují pohyblivost naší páteře a dle jogínského učení harmonizují energetické dráhy v našem těle. Na takové ranní protažení bohatě stačí i méně než 10 minut.

Jak cvičit tyto sestavy, naleznete na cs.wikipedia.org, případně použijte QR kódy.

Pět Tibeťanů Pozdrav slunci

Doporučení

Každý cvik opakujeme alespoň 5 x, ano i to postačí, ale každý den. Dle svých možností můžeme postupně počet opakování navyšovat. Zacvičit si pak můžete i kdykoliv během dne. Provádíte-li cvik, nadechujte se, vracíte-li se do základní polohy, vydechujte. S výjimkou prvního cviku máme v každém cviku chvilku setrvat. Každý cvičí svou individuální rychlostí.

Tip – dejte si před cvičením

  • Kokosový olej: 1 čajová lžička nalačno pro nastartování spalování tuků
  • Řasa chlorella: dostatečně zapijeme čajem nebo vodou (ne studenou!)

Snídaně

Snídaně by nás měla nastartovat a zahřát, abychom měli energii na celé dopoledne, proto se držíme těchto zásad:

  • snídáme vždy a v pravidelnou dobu
  • teplá snídaně je lepší než studená
  • snažíme se omezit bílé pečivo, nahradit jej celozrnným
  • dáváme přednost kváskovému pečivu před kvasnicovým, které zahleňuje

Tipy na snídani:

  • obilná kaše + chia semínka + sušené ovoce
  • zeleninové polévky boršč, zelňačka, květáková, bramboračka, rajská, pórková …
  • palačinky na kokosovém oleji s marmeládou nebo čerstvě rozvařenými jablky a rozinkami (spíše na sobotu :–))
  • toast s nutelou z avokáda (avokádo + kakao + karob + datlový sirup)
  • toast s avokádem a se solí
  • kváskový chléb s máslem, kozím sýrem a ředkvičkami
  • celozrnná houska se zeleninovou pomazánkou
  • toast s krůtí šunkou a rukolou

Svačina

  • Svačíme vždy a v pravidelnou dobu.
  • Ke svačině si můžeme dát syrové nebo sušené ovoce, syrovou zeleninu, kompot nebo ořechy a můžeme vše libovolně kombinovat dle chuti a hladu.

Oběd

Oběd by měl být teplý, zvláště pokud jsme měli studenou snídani.

  • pokud jíte maso, střídejte masové a nemasové dny
  • polévky ani omáčky nezahušťujeme mlékem ani bílou moukou, je to zbytečné
  • pokud se stravujete v restauracích, kde není součástí menu zelenina, kompenzujte si její příjem jindy během dne
  • vyhněte se časté konzumaci smažených jídel

Tipy na oběd:

  • masový vývar se zeleninou, rybí polévka
  • kroupy se zeleninou a houbami
  • pstruh se zeleninovým salátem
  • červená čočka s rýží a salátem z červené řepy
  • celozrnné těstoviny se špenátem, olivami a dušenými rajčaty
  • fazolový guláš s paprikou a cuketou
  • zeleninová nebo masová čína s jasmínovou rýží
  • dušená zelenina s pohankou a kozím sýrem
  • sushi
  • kuřecí steak s celozrnnou rýží a zeleninou
  • kus-kus s krevetami a zeleninou

Svačina

Vybírejte z možností jako u dopolední svačiny nebo snídaně.

Večeře

Můžeme opět vybírat z polévek nebo obědových jídel.

Dodržujeme následující pravidla:

  • Večeříme vždy a v pravidelnou dobu.
  • Jíme maximálně 2 hodiny před spaním.
  • Upřednostňujeme slaná jídla.
  • Pokud chceme zhubnout, vyhýbáme se večer sacharidům (pečivo, ovoce, přílohy) a upřednostňujeme bílkoviny a zeleninu.

Před spánkem

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je nedílnou součástí pro správnou regeneraci těla. Ideálně bychom měli jít spát do 22 hodin a dopřát si 7-8 hodin spánku.

Pravidla pro kvalitní spánek

  • hodinu před spánkem již nepracujeme s počítačem nebo se nedíváme na televizi
  • před spaním si vyvětráme
  • spíme v úplné tmě, minimalizujeme osvětlení z ulice
  • odstraníme co nejvíce rušivých vjemů, jako jsou svítící kontrolky, zvuk bzučící lednice, zapnutá wifi apod.

Uvedené možnosti kombinujte tak, aby vaše strava byla pestrá. Připravujte si jídlo s láskou a jezte vědomě a v klidu. Vyhýbejte se chemicky konzervovaným jídlům a polotovarům. Snažte se vyhýbat stresu. Dodržujte pitný režim. Nezapomínejte na rozcvičku, ke které můžete 3x týdně přidat i jinou pohybovou aktivitu alespoň v délce 30-45 minut. Vnímejte své tělo, po jakém jídle se cítíte dobře.