Jak zdravě zhubnout jednou provždy 14 – bylinky a jejich magický účinek na naše tělo

cm bylinky4

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jsou tolik opomíjené, bylinky našich babiček, které tu vedle běžně dostupných léků tvořily důležitou součást jejich mobilních lékárniček. Různé tinktury, maceráty, sušené květy a lístečky, mastičky a sirupy. Ano, dnes se budeme věnovat bylinkám, bylinkám, kterým jsme se tu za poslední roky poněkud vzdálili, aby nám po čase došla ona krásná pravda: příroda nám zde zanechala vše, úplně vše, to jen my, z nějaké podivné setrvačnosti, možná i pohodlnosti, pojmeme první zdánlivou pravdu, kterou nám tu někdo naservíroval. Naučme se tedy spolu poznávat všechny ty dostupné poklady přírodní lékárny, užívejme si je a bavme se jimi. Slibuji, že ušetříme několik desítek minut strávených v čekárnách lékařů, vyvarujeme se celé řadě negativních účinků, které si s sebou mnohé léky, bohužel, nesou.

Jsou to „jen“ rostliny, mnohé z nich však mají ten dar tišit náš rozbouřený hormonální systém, jiné zase probouzejí spící metabolismus, napomáhají tělu stáhnout účinky kyselých potravin, čistí krev, dodávají lesk našim vlasům, podporují správnou činnost trávicích orgánů, klidní náš žaludek, mysl, nejedna babička tu stále usíná s hrnečkem meduňkového čaje v dlaních…

My se však dneska zaměříme na bylinky redukční, takové, které nás dovedou pročistit, urovnají naši hormonální nerovnováhu a dotvoří onu mozaiku, kterou tu nazýváme energií, zářícím zdravím.

Černý bez

Bylinka, která je aktuální právě nyní, nic nám tedy nebrání vyběhnout a natrhat si plný koš. Doma pak sušíme celé kvítky, nejlépe zavěšené na šňůře, případně pak ve vrstvě, která bude prodyšná, ve stínu, do maximální teploty 45 °C. Květy jsou skutečným bohatstvím na silice, slizy, třísloviny a rovněž tolik důležitý vitamín C. Listy pak obsahují zajímavé množství vápníku, lze tedy nasbírat i je a usušit společně s kvítky na lahodný čaj. Ten ulevuje také při zácpě, proto si dejme pozor, je třeba počítat s jeho laxativními účinky. Mimo jiné pomáhá čaj čistit naše cévy, regeneruje jaterní buňky, chrání před rakovinným bujením. V redukční dietě se hodí jeho vysoce čisticí vlastnosti, které přispívají k celkové detoxikaci organismu. Pokud si chceme skutečně pochutnat, z černého bezu lze vyrobit také macerát. Tím rozumíme výluh bylinky za studena. Tím uchováme celou řadu důležitých látek, které bychom následným varem zničili, např. vitamíny. K dochucení můžeme přidat plátky citrónu, limetky, hrst lipových květů, které lze také louhovat ve vlažném nálevu. V redukční dietě bychom měli upouštět od případného doslazování, nicméně, pokud si zatoužíme limonádu skutečně dochutit, lze přidat menší množství medu, který celkový nápoj oživí. Použít lze také stévii sladkou, bylinku, která nezvyšuje hladinu krevního cukru, nepřispívá k tvorbě zubního kazu, má nulovou kalorickou hodnotu. Bez černý

Máta peprná

Máta peprná Další z běžně dostupných bylinek je právě ona opojně vonící a osvěžující máta. Mnozí ji známe z mojita, mnozí z balených mátových čajů, tuto bylinku si však můžeme vypěstovat na zahrádce, případně pak zasadit do květináče a postavit na okno. Můžeme ji přidat do celé řady dezertů, jako vítanou ingredienci mnoha krémů, které tím jemně odlehčíme. Máta je rovněž výborná na dozdobování, pár jejich lístků položte na jakýkoli dezert, který bude o to více lákavější. Vraťme se však k jejím léčebným vlastnostem, které znali již staří Egypťané. Lístky sušíme ve stínu, do 35 °C, pokud možno dobu sušení neprotahujeme, protože tato rostlinka rychle hnědne. Nasušenou bylinku se snažíme spotřebovat do jednoho roku, kdy uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, aby nenavlhla. Čaj připravíme tak, že jednu polévkovou lžíci zalijeme vroucí vodou a po dobu 15 minut necháme louhovat. Po vychladnutí lze přidat citrónovou šťávu, či šťávu z poloviny limetky. Dosladit lze opět stévií sladkou. Rovněž i dobrým kvalitním medem, pamatujme však na to, že 1 polévková lžíce medu obsahuje tolik sacharidů, jako jedna polovina rohlíku.

Máta v redukční dietě napomáhá tím, že usnadňuje trávení, jemně zrychluje metabolismus, ulevuje při gastritidě, pocitech plnosti, nadýmání, tlumí záněty a křeče v gastrointestiálním traktu.

Fenykl

Bylinka podobající se kopru, svou nezaměnitelnou chutí a vůní, rovněž uleví našemu trávení, které tu nastartuje tím správným směrem. Čaj má zároveň ochlazující účinky, vyvolává jemné pocení. Ulevuje zažívání, mírní křeče, pomáhá při nadýmání, klidní náš žaludek. Již od středověku se fenyklová semínka přidávala do čaje, případně žvýkala po jídle, při náhlých chutích na sladké, jelikož navozují pocit sytosti a tím také snižují chuť k jídlu. Dále působí také lehce dezinfekčně, můžeme je tedy použít při menších katarech žaludku a střev. Výborný je pak také čerstvý fenykl, který můžeme přidávat do smoothie a oživit tak celkovou chuť nápoje. Fenykl

Můj tip: 2 banány, 50 g špenátu, 15 g čerstvého strouhaného fenyklu, 1 polévková lžíce melasy. Rozmixujeme a dosladíme melasou. Můžeme pojmout za dobrou zdravou snídani.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá Mezi bylinky, které mají ten dar naše tělo pročistit, patří i obyčejná kopřiva. K této rostlince tu cítím obrovskou sílu a pokoru, neboť nás dokáže skutečně zbavit nejrůznějších škodlivin. Tohoto efektu dosáhneme tak, že po dobu dvou týdnů popíjíme dva šálky kopřivového čaje. Pamatujme, že nic se nemá přehánět a proto, užíváme-li zde jakoukoli bylinku, její magickou sílu naše tělo docení po dobu čtrnácti dnů. Víc je pro něj přespříliš. Posléze udělejme pauzu a k bylince se opět vraťme za měsíc. Případně si tu pak vyberme bylinku jinou. Z kopřivy sbíráme listy a nať, nejlépe do 20. května, posléze se v kopřivě hromadí dusičnany. Pokud jsme tu letos nestihli, počkejme do září a nasbírejme plný košík mladých výhonků, abychom je pak sušili do 60 °C. Krásné množství chlorofylu a kyseliny křemičité udělají dobře nejenom naší krvi, ale také ledvinám a vlasům, kterým křemík navrátí pevnost a lesk. Čaj je velmi lahodný, opět můžeme podávat s citrónem, případně pak s kapkou medu. Mimo to, že nás krásně pročistí, pomáhá také při dnovém onemocnění, zahlenění, problémech močových cest, ekzémech, bolestech hlavy, diabetu, oslabené slinivce břišní, revmatizmu, rakovině žaludku. Vězte však, kdybychom zde chtěli vypsat všechny benefity této bylinky, budeme zde do rána. Její léčivé vlastnosti si však můžeme odzkoušet na sobě už zítra. Každé lepší bylinkářství, každá dobrá lékárna nabízí kopřivový čaj, preferujme ten sypaný.

Řepík lékařský

Nenápadná žlutavá bylinka, jež si své léčivé vlastnosti nese ve svém přídomku. Sbíráme od června do září. Sami vidíme, jak krásně na sebe všechny ty bylinky navazují. Co nám tu zmizí medvědí česnek, o kterém jsme psali v některém z minulých dílů, objeví se černý bez, posléze řepík a v září pak opět kopřiva. Celý rok jsme tu tak zásobeni takovou spoustou dobrého, jen se tu o všechno víc zajímat. Nebrat první pozlátka, v podobě léků, z cest. Bylinku sušíme do 40 °C. Vyznačuje se příjemnou vůní a nahořklou chutí. Čaj uchystáme tak, že povaříme 2 hrsti řepíku v 1 litru vody. Jakmile se vyvaří jedna třetina vody, stáhneme z ohně, necháme vychladnout a popíjíme. Používáme k vyladění látkové výměny, jaterních a ledvinových potížích, poruchách trávení, plicních neduzích, revmatismu, průjmech, chudokrevnosti. Řepík lékařský

K tomu všemu pak mysleme na čistou pramenitou vodu, případně kvalitní vodu z kohoutku. Té, na každý 1 kg tělesné hmotnosti denně přijměme 30 ml. Pokud se zdě věnujeme sportu, příjem tekutin o něco navyšme. Může se jednat o ředěné zeleninové, případně zelenino-ovocné šťávy, které si připravujeme svépomocí, čerstvé, abychom tělu zajistili tolik důležité enzymy.

Pohybová aktivita na tento týden

Pondělí 30 minut svižná rychlá procházka
Úterý 40 minut orbitrek (případně rotoped) + 100 sedů lehů
Středa 30 minut svižná procházka + 100 dřepů
Čtvrtek 45 minut plavání + 105 sedů lehů
Pátek 30 minut svižná procházka + 105 dřepů
Sobota 40 minut rotoped + 110 sedů lehů
Neděle 30 minut svižná procházka + 110 dřepů

 

Pokračování naleznete v článku Jak zdravě zhubnout jednou provždy 15 – cukr, sacharidy, alternativní zdroje sladidel.