Jak v těhotenství navýšit železo přirozenou cestou

cm tehotenstvi4

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pokud železo v krvi kolísá a vychýlí se pod svou přijatelnou úroveň, brzy pocítíme neoblomnou únavu, jež je tak silná, že nás udolá. Anémie, neboli chudokrevnost, přitom netrápí jen těhotné, ale také kojící ženy, děti, sportovce, převážně pak běžce, dále je patrná u velmi silné menstruace, při velkých krevních ztrátách, ochoření žaludku, krvácivém žaludečním či dvanácterníkovém vředu, ulcerózní kolitidě, idiopatických střevních zánětech či nedostatečném zajištění stravou. Což je však v dnešní době spíše výjimečné.

Vraťme se však k původnímu tématu. Osobně těhotenství vnímám jako velmi křehký stav, navíc, čekáte-li své první dítě, jednoduše nevíte. Tělo prochází celou řádkou změn, kdy mnohdy těžké specifikovat, zda to či ono, které zrovna probíhá, je vlastně správné. Deficit železa bývá povětšinou rozpoznán na základě krevního testu. Jeho nejčastějším projevem bývá únava, malátnost, dýchavičnost, nápadná bledost, nicméně, všechny tyto průvodní jevy jsou v těhotenství zcela zřejmé a to i za předpokladu, kdy je železa dostatek. Proto je dobré podstoupit kolem 10. týdne těhotenství první krevní test. Osobně jsem měla železa v krvi vždy na rozdávání, v průběhu těhotenství však kleslo železo z celkových 26 mg na pouhých 9. A ony krásné energické stavy vystřídal spánek…

V průběhu těhotenství plod z těla maminky odčerpává vše, co nutně potřebuje ke svému růstu a zároveň životu. To, co tedy svému tělu nedáte, si dítě vezme na Váš vlastní úkor. Přirozenou kontinuitu si příroda hlídá, proto, už během prenatálního vývoje dochází k utváření železitých zásob v těle miminka, které pak bez problémů vydrží až čtyři měsíce po jeho narození. Navíc, pochopíme-li, že v průběhu těhotenství se celkový objem krve zvyšuje o celých 30-40 %, nemůžeme se pak divit, že železo, jedna z hlavních součástí červeného krevního barviva, hemoglobinu, může být výrazně nižší.

Lékař Vám pravděpodobně, stejně jako mně, předepíše klasické medikamenty, které dle něj upraví hladinu železa na přijatelnou míru. Nicméně, tyto léky s sebou nesou celou řadu vedlejších účinků, z nichž nejzávažnější bývá zácpa, v těhotenství již tak běžná, či bolest a pocit těžkosti v žaludku. Ono rozhodnutí nechám zcela na vás, nicméně, osobně jsem velký bojovník a tak jsem si vybrala jednu z přirozenějších cest. Jak tedy navýšit železo prostřednictvím stravy?

U železa zmíním pár železných pravidel:

  • Jeho vstřebatelnost je nejvyšší po ránu.
  • Železo se v potravě vyskytuje ve dvou formách, první z nich je forma hemová, jež přísluší živočišné složce. Zde využitelnost železa dosahuje 20 %. Nehemovou formu pak ukrývají rostlinné potraviny, kam řadíme ořechy, luštěniny, obiloviny, Goji, melasu, pažitku, petrželovou nať, listovou zeleninu, karobový prášek, ale také koření, jako je majoránka, vanilka atd. Ona využitelnost je o něco nižší.
  • Přisvojování železa je dále podmíněno dostatkem vitamínu C (nejlépe okolo 500 mg), mědi a kyseliny listové.
  • Absorpci zabraňuje přílišná konzumace cukru, soli, bílého pečiva, loupané rýže, větší množství fosforečnanů (Coca Cola, tavené sýry…), nadbytečná konzumace mléka, kávy, černého čaje, kakaa či čokolády, dále nadbytečný příjem vlákniny (nepřekračujme 30 g na den), ale také kyseliny fytové.

U kyseliny fytové se na malý moment zastavme, neboť se jedná o přirozenou součást oblíbených ovesných vloček, které v podobě teplé obilné kaše platí za lákavou formu lahodné snídaně. Abychom přirozenou cestou snížili obsah kyseliny fytové v pokrmu, vločky si zvykněme na několik hodin namočit, kdy jemnou fermentací dochází k jednoduchému enzymatickému narušení fytátů.

Již tedy víme, že železité potraviny je vždy lepší konzumovat po ránu, ze kterých složek však snídani chystat? Doporučená denní dávka těhotným ženám při podlimitních hodnotách železa se točí okolo 25 mg. Zkusme tedy spolu jídelníček seskládat.

Po probuzení doporučuji přírodní sirup, jenž v 10 ml obsahuje 7,5 mg lehce vstřebatelného železa. Sirup je bez jakýchkoli aditiv, lepku či laktózy, čistě na bylinném, ovocném a řepném základu. Jeho chuť je fenomenální. Užíváme 2x denně, ráno a večer…

Po 30 minutách si uchystejme teplou jablečnou kaši s železitou quinou (100 g = 4,5 mg Fe), karobem, skořicí, medem a troškou sušených švestek. Quinou uvařme ve vodě, mléko nepoužívejme, neboť znesnadňuje vstřebávání železa. Karob platí za další z železitých siláků, stejně jako sušené švestky. Přidat lze také rozinky či Goji. U ní však pozor, kustovnice čínská, bohužel, bývá velmi často napadena plísní. Tu poznáme dle viditelných zelených flíčků, které doslova hyzdí ony červené plody.

Jsme-li milovnice slané snídaně, pak doporučím žitný kváskový chléb s avokádovou pomazánkou či pomazánkou z červené čočky, ta mi však po ránu přijde velmi těžká. Rovněž i quinou lze uchystat na slano, se strouhanou mrkví, majoránkou, slunečnicovým semínkem, lněným olejem a troškou dobré himalájské soli. Pamatujme na zeleninu, která prostřednictvím vitamínu C dopomůže snazší vstřebatelnosti železa.

Na dopolední svačinku pak doporučím smoothie, mixovaný ovocný nápoj, který kombinujme následovně: Hrst špenátu + 1 banán + 1 kiwi. 1/2 šálku špenátu nám zajistí téměř 3,5 mg Fe.

Během dopoledne pak popíjejme vlažnou vodu s melasou a citrónem, chceme-li být důslednější, melasou a citrónem obohaťme rooibos, jenž je taktéž výborným železitým zdrojem. Jen pro zajímavost, v 1 PL melasy nacházíme zhruba 3 mg velmi snadno vstřebatelného železa.

Zvládneme-li luštěniny, na oběd uchystejme dušenou bílou fazoli se zeleninovým základem. Opět pro zajímavost, ve 100 g směsi najdeme téměř 8 mg železa. Výborným zdrojem jsou také ryby, např. losos. Zde dbejme na původ a vybírejme ryby z volné přírody, síťovým sádkám se vyhněme. Konzumujeme-li maso, 1x za 14 dní lze servírovat také játra, s nimi to však nepřehánějme, obsahují vyšší množství vitamínu A, na který v těhotenství nutno dávat pozor. Dobrou alternativou mohou být také nejrůznější vývary, spíše tedy masové. Zvládneme-li, používejme červenou řepu, kterou lze také odšťavňovat, v kombinaci s mrkví a jablkem. Takový nápoj pak platí za výbornou dopolední svačinku.

V odpoledních hodinách pak doplňujme vápník, který, na rozdíl od železa, vykazuje lepší vstřebatelnost s přibývajícím dnem. A taktéž zinek, který je na tom obdobně, jako právě kalcium. Před večeří pak opět užíváme sirup, klidně s ním však šetřeme a aplikujme spíše ráno.

A výsledek toho všeho? Během 4 dní se energie viditelně zvedla, i bez medikamentózní léčby, jež mi byla doporučována, pevně věřím, že pomůže i vám. Krásné a klidné těhotenství nám všem 🙂