Jak snadno a zdravě připravit kuskus

cm kuskus

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současné době na nás v obchodech, či internetových e-shopech vykukuje taková spousta nových potravin, občas se v nich můžeme ztrácet, neboť jsou označeny cizími názvy, některé z nich nedovedeme ani vyslovit, případně je vyslovujeme špatně. Příkladem nám může být Goji (čti Godži), alias Kustovnice čínská. Ta se řadí mezi tzv. super food, to znamená, potraviny mnohých benefitů. Takových, které nám v minimálním množství dopřejí širokou škálu aminokyselin, vitamínů, minerálů, většinou také enzymů, vlákniny, antioxidantů. Jednoduše, možná bych zde v dobrém slova smyslu použila přísloví, za málo peněz hodně muziky.

Dnešní doba je však bohužel taková, že se snaží vydělat úplně na všem, proto, dávejme dobrý pozor a skutečně, dříve než investujeme nemalou finanční sumu, něco si o jednotlivých super foods přečtěme. Většina z nich bývá totiž zbytečně předražená. Vraťme se však k našemu cous-cousu, česky kuskusu, který se naučíme připravit nejen v podobě sladké kaše, třeba i s výše zmiňovaným Goji.

Kuskus, semolinová těstovina, těstovina z tvrdozrnné pšenice, mající své kořeny v severní Africe, přesněji Maroku. Zde se ještě podle tradičních receptur namáčí pšenice ve slané vodě, aby se pak ručně prosela na malá zrnečka, která se vaří a suší na slunci. Následně získává kuskus svou konečnou podobu. Protože se jedná o postup, při kterém potřeba celé řady rukou, příprava se stává obřadním procesem celé vesnice. Kuskusu existuje na několik druhů, pro naše zdraví je však nejlepší kuskus celozrnný. Čím více vlákniny, tím nižší glykemický index, tím je naše hladina krevního cukru stabilnější, tím jsme pak také vyrovnanější a klidnější, s pocitem příjemné sytosti. Dále ráda připomenu, že celozrnné výrobky ukrývají mnohem více minerálních látek, oproti těm, které jsou vyrobeny z vysoce opracované pšenice.

100 g pšeničného kuskusu obsahuje: 100 g špaldového kuskusu obsahuje:
1450 kJ 1454 kJ
65,7 g sacharidů 54,3 g sacharidů
13,8 g bílkoviny 14,5 g bílkoviny
2,7 g tuku 3,1 g tuku
5 g vlákniny 8,2 g vlákniny
10 mg sodíku 13 mg sodíku
166 mg draslíku 166 mg draslíku
24 mg vápníku 24 mg vápníku
170 mg fosforu 170 mg fosforu
620 mg fenilalaninu* 620 mg fenylalaninu*

* důležitý ukazatel při fenulketonurii

Jak s kuskusem pracovat?

Příprava kuskusu je velice jednoduchá, stačí jej nasypat do misky, zalít vroucí vodou, případně dobrým Bio bujónem, přikrýt pokličkou a po 10 minutách, poté, co kuskus absorbuje veškerou vodu, přimísit do změklé pochoutky cokoli, co máme rádi. Servírujeme jej jako přílohu, případně pak hlavní pokrm, na sladko i slano. Hodí se téměř k čemukoli, dokonce i jako zavářka do polévky, místo obyčejných bílých nudlí. Proto se nebojme experimentovat. Osobně mám ráda čajovny, protože nabízejí netradiční dobroty. Ať už výtečný hummus, některé také vegetariánské sushi, jiné právě kuskus, s balkánským sýrem, červenou fazolkou, kukuřicí a hráškem. Sladká varianta pak čítá kokos a meruňky. Kuskus můžeme samozřejmě zalít i mlékem, od jeho konzumace však upouštím. Současné mléko již není onou hodnotnou potravinou, jako kdysi, spouští celou řadu alergických reakcí, navíc, populaci čím dál více schází laktáza, enzym, jež štěpí mléčný cukr, laktózu.

Zdravější variantou je pak mléko mandlové, případně makové, které vyrobíme následovně:

  • 200 g máku
  • 600 ml vody
  • špetka vanilkového prášku

Mák namočíme přes noc do vody. Ráno pak rozmixujeme, přecedíme přes pláténko. Zbylou drť můžeme použít do sladkých kuliček, případně pak kaše. Makovým mlékem tu můžeme obohatit jakoukoli sladkou kaši, případně jej jen tak vypít. Pozor však, neukládáme do zásoby, neboť za hodinku od přípravy na vzduchu hořkne.

Pojďme si nyní představit několik receptů.

Kuskus se zeleninou

  • 70 g celozrnného kuskusu
  • 100 g rajčat
  • 1 červená paprika
  • 50 g červených konzervovaných fazolí
  • 50 g kukuřice
  • 50 g balkánského sýru
  • 1 g himalájské soli
  • majoránka, česnek
  • 50 g ledový salát

Osobně si myslím, že by se zde neměla míchat živočišná bílkovina s rostlinnou, trávení je pak prodlouženo a tělo tak spotřebuje mnohem více energie, přesto, kombinace balkánského sýru a červených fazolek je výtečná, nechám tedy na vás.

Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme pokličkou. Po změknutí přidáme rajče nakrájené na kostičky, stejně tak papriku. Promísíme s červenou fazolkou a kukuřicí, dochutíme solí, majoránkou a česnekem. Posypeme balkánským sýrem. Servírujeme s ledovým salátem, neboť listová zelenina by se měla stát nedílnou součástí našeho obědového menu.

Sladký kuskus s meruňkami

  • 70 g celozrnného kuskusu
  • 100 g meruněk
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 30 ml makového mléka
  • 15 g Goji
  • 10 g medu

Kuskus namočíme do makového mléka, přidáme rozmixované meruňky, posypeme strouhaným kokosem, Goji a dosladíme medem. Pokud je problém při kombinaci ovoce a tuku, vybereme pouze jedno z toho. Můžeme také smísit pouze s meruňkami. Případně do kuskusu přimísit pouze med a trošku nasekaných mandlí.

Kuskus jako příloha

  • 70 g celozrnného kuskusu
  • 5 g lahůdkového droždí
  • 3 g nasekané petrželové natě
  • 2 g česneku
  • himalájská sůl

Kuskus zalijeme vroucí vodou. Po změknutí přimísíme lahůdkové droždí, přidáme nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, dochutíme himalájskou solí, servírujeme k zeleninovému salátu, případně masu.

Kuskusové rizoto

  • 70 g celozrnného kuskusu
  • 50 g hrášku
  • 50 g kukuřice
  • 50 g mrkve
  • 50 g žampionů
  • 30 g parmazánu
  • himalájská sůl, česnek, cibulka
  • avokádový olej

Kuskus zalijeme vroucí vodou. Na trošce dobrého avokádového oleje, který má vyšší bod zakouření a hodí se tedy k přípravě na pánvi, restujeme nadrobno nakrájenou cibulku, poté, co zezlátne, přidáme na plátky pokrájené žampiony, kukuřici, hrášek a mrkev. Za několik minut přidáme kuskus, dochutíme solí a česnekem, servírujeme s parmezánem a salátkem z listové zeleniny.

Přeji tedy dobrou chuť a nezapomínejme, že jídlo by mělo být sdíleno, stejně tak chystáno s láskou. Veškerá energie, kterou do jídla vložíme, se nám několikanásobně vrátí. V současné době tomu všemu přikládáme tak malý význam, naše babičky by však mohly vyprávět. Vše je zde energií, proto zde sdílejme a vařme tu šťastni. Obestřeni vším klidem, bez nejmenšího stresu a spěchu. Je tolik krásné se tu posadit a vnímat jednotlivé chutě, které tu uspokojí každý z našich chuťových pohárků. Užívejme i vůně, které výsledný efekt dotvářejí. Jídlo je dar a jídlo, které tu pro nás někdo uchystal, darem dvojnásobným.