Jak se v těhotenství vyhnout pálení žáhy

cm horici zaludek

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pálení žáhy v těhotenství bývá velmi častým jevem, ke kterému obecně dochází ke konci druhého trimestru a to hned z několika důvodů. Prvním z nich jsou hormonální změny, kterými tělo přirozeně prochází a není tedy důvod se nikterak znepokojovat. Díky progesteronu dochází, mimo jiné, k postupnému povolení břišních svalů, aby tak miminko získalo prostor a rostlo. Progesteron však nepůsobí pouze zde, ovlivňuje také jícnový svěrač, který si představme jako záklopku, která však nyní nedoléhá tak, jak je opravdu třeba. A právě to má za následek, že se část žaludeční kyseliny dostává do jícnu, ve kterém působí nepříjemné pálení. A to doslova.

Dalším z důvodů může být těhotenská nadváha, kdy nadbytečná kila působí na žaludek, přesněji vyvíjejí tlak, oslabený jícnový svěrač pak tuto zátěž nevydrží a opět dochází k jevu, jež jsem popsala výše. Poslední příčinou bývá zvětšující se děloha, která rovněž utlačuje žaludek a vyčerpává jícnový svěrač. Nicméně, ať tak či tak, maminky kolikrát celý „problém“ ještě více umocní a to častým poleháváním bezprostředně po jídle, případně nevhodně seskládanou stravou. Přičteme-li k tomu všemu stres a neklid, kterému se mnohé ženy v proběhu těhotenství neubrání, zaděláváme si na pořádné pálení žáhy.

Co tedy dělat?

V prvé řadě využijme vlivu blahodárné, zásadité stravy, která usměrní nadbytečné množství žaludeční kyseliny. Ono je opravdu rozdíl, dáme-li si pečený batát s dýní a kouskem dušené ryby, případně bramborový salát s vepřovým řízkem. První pokrm je spíše zásaditý, dušená ryba, jedná-li se například o tresku, dodá omega 3 a 6 NMK, taktéž jód. Dýně a batát nás zásobí cenným beta karotenem. Oproti tomu smažený řízek dodá sice bílkovinu, nicméně, na jeho strávení spotřebujeme mnohem více žaludeční šťávy, taktéž trávicích enzymů. Bramborový salát pak tlumí trávicí oheň, neboť má k masu rozdílnou teplotu. Celý pokrm je navíc silně kyselinotvorný.

Pokrmy a potraviny, které podněcují pálení žáhy

Cukr

Nemám teď na mysli přirozeně se vyskytující cukry v ovoci a zelenině, ale cukr rafinovaný, který je součástí nejrůznějších čokolád, perníčků a sušenek, kynutých koláčů, dortíků a buchet. Nic z toho nám ani děťátku nesvědčí. Proto se naučme mezi sladkostmi vybírat, honí-li mlsná, namísto čokolády upřednostněme trošku sušeného ovoce, jako jsou meruňky či křížaly. Koláč doslazujme zásaditou melasou a promisme s jablky, namísto kypřícího prášku použijme vinný kámen. Upusťme od marmelád, přeslazených povidel a je-li nám třeba, vybírejme spíše z kvalitnějších medů.

Těžká bílá mouka

Namísto bílého pečiva upřednostněme to celozrnné, ať už žitné či špaldové. Pokud nás trápí, tolik častá těhotenská zácpa, celozrnné pečivo lze ponechat, nicméně, navyšme pitný režim alespoň o 300 ml. Vyhýbejme se smaženému pečivu, jako jsou nejrůznější koblihy či tukem nasáklé langoše. Opět, to vše naše trávení zaměstná natolik, že energii, která by jinak posloužila miminku, spotřebujeme na zbytečně dlouhý trávicí proces. Namísto častých snídaňových koláčů vyzkoušejme kaše. Tu z jáhel řadíme mezi silně zásadité pokrmy, pokud ji tedy obohatíme jen o jablko, trošku lněného semínka, medu, rozinek a skořici.

Silné vývary a džusy

V počátcích těhotenství vývar, ať už zeleninový či masový, určitě pomůže, nicméně později, díky svému silnému vlivu na žaludeční šťávu, již spíše vezme. Proto, namísto silných zeleninových polévek chystejme polévky jemnější: pórkovou, mrkvovou, dýňovou, slabou česnekovou, brokolicovou, hráškovou, květákovou… Se solí šetřeme, zvedá krevní tlak a podněcuje vznik nepříjemných otoků.

Vyhýbejme se příliš dráždivému koření, jako je pepř, chilli, přemíra česneku a upřednostňujme spíše zelené natě, i s těmi však šetřeme. Například zvýšená konzumace zelené petrželky podporuje stahy děložního svalstva. Všeho tedy s mírou, jak pažitky, petrželky, tak také kopru.

Snažme se odolat taktéž i 100% ovocným šťávám či džusům. Ty kupované navíc velmi často obsahují cukr a té čerstvé se jen stěží vyrovnávají. Pokud již šťáva, uchystejme si ji doma, z mrkve a poloviny pomeranče, jemně nařeďme vodou a pijme po doušcích, nezapomeňme, šťávou rozumíme pokrm a aby ji žaludek zpracoval, potřebuje čas.

Vyhněme se baleným perlivým vodám, minerálkám a limonádám, v žádném případě nepropadejme kouzlu light nápojů, jako je např. Coca Cola Zero atd. Tyto nápoje, právě díky aspartamu, výrazně zatěžují játra, ale také ledviny, nervovou soustavu maminky i děťátka a rovněž, bouří žaludeční kyselinu. Podobný, ale výrazně jemnější dopad mají ovocné čaje, které jsou ve své podstatě kyselinotvorné. Mně osobně v těhotenství zachutnal rooibos, fenyklový, heřmánkový a lipový čaj, čaj z šípku a máty, jemný zázvorový čaj, doma uchystaná ředěná mrkvovo-pomerančová šťáva (80 % mrkve, 20 % pomeranče), čistá studánková voda.

Alkohol a káva

Jedni z viníků výrazného překyselení žaludku bývají alkohol a káva a to bohužel i její bezkofeinová verze. Alkohol v těhotenství nemá co dělat, pokud však zcela výjimečně zatoužíme po trošce, spíše než přípitek sladkým likérem, upřednostněme deci suchého bílého vína, které popíjíme jako střik. Naštěstí, většina maminek v době těhotenství alkohol zcela vyloučí. S kávou je to ošemetnější, tu se v těhotenství doporučuje pouze omezit. Pokud trpíme hypotenzí, nízkým krevním tlakem, lze nad šálkem kvalitní překapávané kávy přimhouřit oko, nicméně, více šálků opravdu nedoporučuji. Zakyseluje, obírá nás o vápník, hořčík, zatěžuje už tak přetížené ledviny, burcuje žaludeční šťávu. Namísto kávy, doporučím Caro a při nízkém tlaku pak spíše zelený čaj.

Smažené pokrmy

Již byla řeč o smažených koblížcích a oblíbeném řízku, nicméně, do této kategorie patří všechny další nevhodně smažené pokrmy. Tak tedy, pozor na smažený květák, brokolici, smažené zeleninové placky či masové karbanátky, řízky, smažený sýr, bramboráky, langoše, hranolky a opékané brambory. Přiznám se, že nejsem fandou smaženého jídla, tudíž, nic smaženého mne již dále nenapadá. Pokud však přesto po smaženém prahneme, tu a tam, výjimečně lze přimhouřit oko. V tom případě smažme na olejích, jež jsou k tomu určeny, to znamená, kokosový a avokádový. Olivový, konopný či lněný pak ponechejme do studené kuchyně. Na slunečnicový raději zapomeňme, obsahuje velmi nevyrovnaný poměr omega 3 a 6 NMK. Ke každému smaženému pokrmu, nejedná-li se tedy o koblihy, servírujme čerstvý zeleninový salát.

Příliš tučné pokrmy

Zde patří majonéza, tatarka, saláty typu vlašský, ryby v majonéze, uzeniny, tučné sýry, šlehačkové dorty a krémy, těžká tučná těsta, ale i staré známé koblihy…

Konzervovaná a chemií zatížená strava

  • nakládaná zelenina
  • konzervy a zavařeniny
  • většina vakuovaných potravin, instantní pokrmy
  • silně nasolené, uzené potraviny
  • potraviny s vyšším množstvím aditiv, umělých sladidel a barviv

Mezi další, silně kyselinotvorné látky patří také léky, i obyčejný acylpyrin, brufen…

Silně zásadité potraviny

Mezi silné zásady řadíme listovou zeleninu, většinu čerstvého ovoce konzumovaného v umírněném množství, mandle, jáhly, rýži Natural, quinou, amarant, čistou pramenitou vodu, zelený čaj, jedlou sodu, nesvařené a neupravené mléko. U toho bych však udělala vykřičník, neboť může být zdrojem choroboplodných zárodků a pro těhotnou ženu je tedy určitě nevhodné.

Silně zásaditý je také meloun, dokonce i jeho melounová slupka, kterou lze v teplejších měsících odšťavňovat a jemně nakombinovat s čerstvou ananasovou šťávou.

Co ještě pomůže?

  • na večer již nekonzumujme vůbec žádné sladkosti
  • dbejme na zásaditý charakter stravy
  • po jídle nepolehávejme
  • před usnutím podložme hlavu o něco více, obsah žaludku pak nebude mít tendenci vracet se zpět do jícnu
  • odpočívejme a vyvarujme se stresu

Osobně celé těhotenství vnímám jako jedno z nejkrásnějších období života, užívejme si jej tedy v plné své síle…