Jak pečovat o slinivku

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Slinivka břišní neboli latinsky pankreas je důležitý orgán našeho těla, který nám může hodně zkomplikovat život, pokud není v pořádku. Má šedě růžovou barvu. V těle se nachází v dutině břišní, kde její větší část přisedá na zadní část žaludku. Může dosáhnout délky až 16 centimetrů a váhy 90 gramů. Samotná slinivka se skládá ze dvou odlišných částí, proto je někdy označována jako podvojná žláza. Každou z těch částí představují buňky, které lidově řečeno, fungují jinak.

První část představují ty buňky, které zabezpečují její působení jako žlázy s vnitřní sekrecí. Sekrece je označena jako vnitřní proto, že to, co buňky vyloučí, se uvolňuje do krve – jedná se o hormony (česky byly dříve označovány jako působky) – inzulín, glukagon a somatostatin. První dva z nich působí opačně. Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi a glukagon ji zvyšuje. Somatostatin reguluje ostatní hormony – tlumí uvolňování růstového hormonu, hormonů štítné žlázy nebo žaludečních a střevních hormonů. Takto působící buňky vytvářejí zvláštní skupiny, které jsou pojmenovány jako Langerhansovy ostrůvky.

Druhá skupina buněk uvolňuje své produkty – trávicí šťávu do tenkého střeva. Tato šťáva obsahuje enzymy, které štěpí jednotlivé složky potravy. Jsou to: trypsin štěpící bílkoviny na aminokyseliny, amyláza přeměňující sacharidy a lipáza přeměňující bílkoviny.

Jak tedy pečovat o svoji slinivku, abychom předešli zdravotním komplikacím?

V první řadě je zcela nutné dodržovat správnou životosprávu. Slinivku poškozuje nadměrná konzumace tučných jídel a pití alkoholu (čím koncentrovanější, tím je to horší) a s tím spojená obezita. Tyto faktory způsobí, že dochází k předčasné aktivaci trávicích enzymů, které slinivka vytváří. Tyto enzymy se obvykle aktivují až ve dvanáctníku (jsou aktivovány zase jinými enzymy). Pokud jsou ovšem vlivem určitých faktorů, jako je právě alkohol či tučné až připálené jídlo (vzpomeňte si na to při pohledu na krásnou, lesknoucí se a mírně připálenou křupavou klobásu), aktivovány už ve slinivce, začnou natravovat její vlastní buňky a tím dochází k jejich poškození až odumření (odborně nekrotizaci). To způsobuje zánět slinivky (pankreatitidu), který může mít akutní či chronickou podobu.

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Akutní zánět slinivky se projevuje prudkými bolestmi v nadbřišku (epigastrium) nebo levém podžebří, které se někdy mohou objevit v oblasti celého břicha nebo vystřelovat do jiných částí těla (zad, levé lopatky a někdy až do levého ramene). Současně s tím nemocný zvrací, ale nedochází k úlevě. Také dochází k zástavě uvolňování plynů a stolice. Celkově je těžce schvácený, má zrychlený tep (tachykardie), zrychlený dech (tachypnoe), horečku, dezorientaci a poruchy chování (zvýšená agrese, nervozita). Zánět slinivky může být způsoben i infekcemi, obstrukcí (ucpáním) vývodů, ischémií (nedostatečným přívodem krve a kyslíku ke tkáni), toxickými faktory a poraněními. Ucpání vývodů mohou způsobit i žlučové kameny (cholelithiáza) a méně často kaménky ve slinivce samé, které blokují odtok pankreatické trávící šťávy (pankreatolitiáza). Mohou ho způsobit také i neobvyklé okolnosti jako prudký, tupý úder do břicha či zvedání těžkých břemen.

Při chronickém zánětu se objevuje bolest, která se objevuje nárazově s určitým zpožděním po pozření jídla. Nemocní ztrácejí na váze, jednak proto, že drží dietu a také proto, že kvůli nedostatečnému zásobení trávící šťávou dochází ke špatnému trávení živin. To způsobuje i viditelnou změnu stolice, která je lesklejší a „mastnější“ (obsahuje více tuků).

Dieta je důležitá zejména při chronickém zánětu slinivky – je nutné, aby byla strava dostatečně bohatá energeticky i na bílkoviny, ale zároveň nízkotučná. Nezapomínáme na vitaminy řady C a B, vhodné je doplňovat vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a minerály (zinek, selen, vápník a hořčík). Zejména je důležité doplňovat vitamíny rozpustné v tucích, protože dieta je chudá na tuky a pokud se vitamíny přijaté v potravě nemají v čem rozpustit, nevstřebají se a celkově pak je jejich hladina v organismu snížená. Jako samozřejmost je nutné vzít, že nemocný nesmí pít žádný alkohol. Bez výjimek! Riziko se také snižuje při prevenci žlučových kamenů (hlídání příjmu cholesterolu v potravě).

Dietní opatření a úprava životosprávy mají samozřejmě význam i při prevenci – zejména pokud máme problémy se slinivkou v rodinné anamnéze – “v rodině”, jak se říká. Mezi rizikové faktory patří zhoubný nádor slinivky (karcinom pankreatu) u jiného člena rodiny (častěji se vyskytuje u mužů). Dalším z faktorů je nádor některého jiného orgánu dutiny břišní (žaludek, střevo, děloha), který vede k prorůstání nádoru i do slinivky, tomuto stavu se říká druhotný nádor slinivky (pankreatu).