Infarkt myokardu, vítejte stále mezi živými

cm infarkt1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Již delší dobu pozoruji, že mému blízkému příteli roste rok od roku bříško. Muž kolem padesáti, stále však šik, zábavný, charismatický, milý, což je jeho velkým trumfem. Dokud po něm na ulici ženy hážou očkem, nemá důvod cokoli měnit. Já však vidím víc, postrádám jeho neutuchající humor, vtípky a smích, nesnesitelnou lehkost bytí, se kterou mistrně proplouval životem. Kruhy pod očima se nápadně prohlubují, tělo pomalu, ale jistě ztrácí svalovou hmotu, občas zní unaveně, jeho práce patří mezi náročnější. Dvanáctihodinové noční směny, pár neúplných hodin spánku, absence pohybu, protože po únavné práci již není schopen téměř nic. Občas si posteskne, snažím se podat pomocnou ruku, vím, že ona životní frustrace pramení z několika míst, která se posléze pojí v jeden souvislý celek. Ten pak sílí natolik, že v některých místech podemílá nohy.

Brzy jej navštívím, zrovna si ohřívá jídlo, podnikový oběd z plastové krabičky alá svíčková s knedlíkem a kouskem hovězího masa. Jemně se vyptávám dál, včera obědval vepřo knedlo zelo, zítra si vybere segedínský guláš, tentokrát s bramborem, protože knedlík má prý nejčastěji. Tolik mi dochází, že člověk, kterého znám odmala, se může sedřít pro práci, jejíž jediným benefitem je mzda. A tu pak investuje do věcí, které mu ještě více berou. Lednice je plná klobásek a šunky, jogurty prý zahleňují a tak je přestal jíst. Z pečiva upřednostňuje kaiserky, které však ke zdravému mají ještě dál.

Za týden se ozve, tentokrát z nemocnice, vykládá mi příběh, který začíná prudkou bolestí v páteři. A ta se přelévá a přelévá do celého hrudníku, až k čelisti. Zpozorním, protože se mi vybaví jeho občasné lapání po dechu, bolesti, na které si poslední dobou stěžoval. Viscerální tuk v oblasti břicha, zvýšený cholesterol, vyšší hladina krevního cukru. „Infarkt myokardu,“ vydechne…

Vykládáme si dlouho, během našeho hovoru jej klidním, šťastná, že tady stále je. Povídám mu o signálech, kterými jej tělo dlouhou dobu častovalo, a když již vyčerpalo veškeré své know how, udeřilo hlouběji, tentokrát ťalo do živého, aby se již konečně jednou provždy probral.

Za týden se opět scházíme, přináším mu oběd, dušenou červenou čočku s rajčaty, mrkví, hlávkovým salátem, slunečnicovým semínkem, lněným olejem a voňavou Harrisou, což je druh koření. Mile mne potěší, neb i přes absenci uzenin v pokrmu, sní celou misku. Začínáme, vysvětluji mu, jak nebezpečný je viscerální tuk, tuk, který se hromadí v útrobách těla a ubírá prostor důležitým orgánům.

Našim cílem je:

  • najet na zdravější stravu, zařadit vlákninu, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, potraviny nižšího glykemického indexu, navýšit množství vitamínu C,
  • stabilizovat hladinu krevního cukru,
  • snížit množství LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi,
  • zařadit protizánětlivé potraviny,
  • redukovat hmotnost, cca 0,5 kg týdně,
  • ráno či večer zařadit půl hodinovou procházku, jakmile bude lépe, začít plavat, jezdit na kole, navštěvovat jógu,
  • dostatečně spát a odpočívat,
  • eliminovat stres, naučit se správně dýchat, netrápit se malichernostmi, které nejsou důležité.

Při infarktu myokardu existuje několik příčin, nelze s určitostí říct, jak velký podíl zaujímá nekvalitní strava, většinou se opravdu jedná o souhrn několika aspektů, mezi které řadíme stres, obavy, nedostatek spánku. A pokud k tomu všemu nedokážeme vyživit buňky tak, jak vyžadují a jak si zaslouží, časem si zaděláme na parádní problém.

Po infarktu myokardu si v prvé řadě dopřejme klid, odpočívejme a dostatečně spěme. Jakmile nabereme sil a odvahy, proberme se spíží a lednicí. Vím, bude to těžké, ale opravdu vyhoďme vše, o čem víme, že nám uškodí. Sladkosti, sladké pečivo, bílé pečivo, cukr, bílá jemná mouka, pšeničné těstoviny, konzervy, uzeniny, sladké zavařeniny, kompoty, roztíratelné sýry, plísňové sýry, brambůrky, křupky, sladké bublinkové limonády, slunečnicový olej (pro-zánětlivý), kvasný ocet, levná sůl, to vše dejme pryč. Na čas schovejme i pánev, starou dobrou pánev, na které se ne jeden večer prohříval hemenex.

Protože nyní potřebujeme klást důraz na vlákninu, vitamín C, omega 3 a 6 NMK, sacharidy nízkého glykemického indexu, protizánětlivé potraviny a enzymy, nový nákupní seznam by mohl vypadat nějak takto:

Ovoce:

  • jablka
  • hrušky
  • švestky
  • citrusy
  • kiwi
  • avokádo na pomazánky
  • banán na dopolední svačinku

Zelenina:

  • listová zelenina
  • paprika
  • rajčata
  • cibule, česnek, pórek
  • dýně
  • brokolice
  • zelené natě

Pečivo:

  • žitný kváskový chléb
  • chléb Moskva

Mouka:

  • špaldová
  • pohanková

Olej:

  • lněný
  • konopný
  • avokádový (do teplé kuchyně)
  • semínko lněné, konopné, slunečnicové, dýňové, sezam, lze také chia,

Přílohy:

  • pohanka
  • jáhly
  • quinoa
  • ječné kroupy
  • amarant
  • červená čočka
  • fazole adzuki
  • fazole mungo
  • cizrna
  • brambory chystané ve slupce
  • batáty
  • ovesné vločky
  • těstoviny žitné, špaldové

Maso:

  • čerstvé či mražené ryby – treska, tuňák, losos, makrela
  • kuřecí
  • krůtí
  • hovězí
  • králičí

Mléčné výrobky:

  • kefír polotučný
  • podmáslí
  • jogurt bílý 3,5 % tuku
  • tvaroh
  • Cottage cheese
  • Mozzarella
  • měkký kozí sýr
  • sýr syrovátkového typu

další:

  • šípkový čaj – rutin na cévy a vitamín C
  • rakytníkový sirup – krásné množství vitamínu C
  • jablečná vláknina, Goji – do ranní kaše
  • jablečný ocet – do vody, lze pít v průběhu celého dne
  • med na jemné doslazení
  • pohankové slupky do čaje, uvolní rutin a zpevní naše cévy
  • ostropestřec mariánský
  • himalájská sůl

Co se týká vajec, zde třeba použít zdravý selský rozum. Pokud je náš cholesterol vysoký, první, co nám u lékaře ze stravy vezmou, budou právě vejce. Má to svou logiku, neboť v jednom z nich najdeme 240 mg cholesterolu, přitom, u nízkocholesterolové diety je povolený příjem cholesterolu 200 mg na den. Protože se vejce této teorii vymyká, není nic snazšího, než jej z jídelníčku odebrat. U mne však nemusíte, vejce si s láskou dopřejte, v lehce stravitelné úpravě, kdy jej uvaříte na měkko, případně rozkvedláte v polévce v tzv. mlhovinu. Lze jej také uvařit a nakrájet na dobrý kváskový chléb s malým množstvím másla, posypat pažitkou, v doprovodu zeleninového salátu. Vejce za infarkt nemohou, troufám si říci, že ani za zvýšený cholesterol ne. Jednoduše, je třeba sáhnout sobě do svědomí a zrekapitulovat dosavadní cestu, sepsat si, kde všude jsme mohli udělat chybu: stres, špatná životospráva, nedostatek spánku, pohybu, negativní pocity, kterými jsme živili celou naši duši.

Mému příteli zasadil život výchovnou ránu v podobě malého infarktu, který mu dal sílu cokoli změnit. On svou šanci využil, protože zjistil, že to tady může skutečně velmi brzy skončit. Život je přeci tolik křehký a je jen na nás, skutečně jen na nás, jak se dny, které nám tu shůry byly dány, naložíme. A pokud tohle pochopíme, pak nám nepřísluší lamentovat na osud, protože my sami jsme malíři vlastního života…