Hummus – cizrnová pomazánka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní. Přinášíme recept z cizrny, která je vynikajícím zdrojem vlákniny.

4 – 6 porcí 100 g = 166 kcal

Postup přípravy:

Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit, vývar si ponecháme. Uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském robotu společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini – tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí.