Hlíva ústřičná

cm hliva ustricna

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je sama o sobě nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin. Patří do hub hlívovitých a označení ústřičná má pro zbarvení svého klobouku, který připomíná určitý odstín zbarvení ústřic.

Má násládlou chuť a intenzivní vůni. Pro nás je ovšem důležité to, že obsahuje látky, které pozitivně působí na naše zdraví. Hlavní složkou je polysacharid 1,3 d-glukan. K dalším složkám patří přírodní statiny, terpeny a další složky. 1,3 d-glukan pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a zvyšuje odolnost proti infekcím. Nejvýznamnější z obsažených terpenů, pleurotin, má účinky připomínající účinky antibiotik a taktéž se v literatuře uvádí jeho antitrombotická aktivita, tedy podporuje prevenci proti tvorbě krevních sraženin.

Dále obsahuje vitamíny B, D, C a K. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme najít železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor. Rovněž obsahuje aminokyseliny, steroly a proteiny a cukry. Již zmíněný 1,3 d-glukan patří mezi polysacharidy. Do polysacharidů patří také z obsažených látek chitin a chitosan, které pozitivně ovlivňují snižování hladiny cholesterolu a kyseliny močové.

Podporuje zlepšení metabolismu, urychluje přirozenou regeneraci buněk, podporuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odstraňovat únavu a stres a má i další účinky. Je také možné ji užívat jako doplněk stravy při kloubních a revmatických onemocněních. Hlíva ústřičná se také pozitivně podílí na snižování hladiny cukru v krvi. Je užitečná rovněž jako prevence srdečních a cévních onemocnění.

Hlíva ústřičná se také používá jako doplněk léčby při různých onemocněních kůže. Je doporučována při akné, svědění kůže nebo také ekzému. Významně také pomáhá jako doplněk léčby při výskytu bradavic.

K nežádoucím účinkům mohou patřit střevní potíže, které může způsobit malé obsažené množství látky arabitolu a může dojít až k průjmu.