Granátovník rajský

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Granátovník rajský je též známý pod názvem granátové jablko (Punica granatum). Je to subtropická rostlina, která vytváří keřík nebo stromek. Vyskytuje se v jižní Evropě, kam se dostala Malé a Střední Asie. Důležité jsou jeho červené květy, které kvetou několik měsíců. Až se nachýlí jejich doba a odkvétají, vytvářejí se červené plody, které jsou pro nás důležité. Plody mají tvar velkých bobulí.

Obsahují šťávu, která má příjemnou vůni a chuť a obsahuje značné množství vitamínu C. Antioxidační účinek vitaminu C podporuje řada obsažených bioflavonoidů. Ze šťávy se také dělají různé nápoje, známý je orientální nápoj sorbet či koktejl grenadina. Z vitamínů jsou dále zastoupeny vitamíny ze skupiny B – riboflavin, thiamin a niacin. Rovněž také obsahuje karotenoidy, což je provitaminová forma vitaminu A. Šťáva dále obsahuje z minerálů draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík. V neposlední řadě v granátovém jablku můžeme najít cukry, řadu aminokyseliny i například kyselinu citronovou. V řadě zemí se z granátového jablka připravuje chutná zavařenina.

Konzumace granátového jablka pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, osteoporózy, může i napomáhat jako doplněk při léčbě vysokého krevního tlaku. Pomáhá také zvyšovat imunitu a tím i obranyschopnost. Rovněž některé zdroje uvádějí, že konzumace granátových jablek pomáhá ke snižování LDL frakce cholesterolu.

Výtažky z granátového jablka se také široce užívají v kosmetickém průmyslu.