Energetický kopanec od cereálií

post feature uni

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Cereálie neboli obiloviny jsou nejen energeticky vydatné, ale zároveň se díky nepříliš výrazné chuti mohou kombinovat s dalšími surovinami a vy si tak v několika málo minutách namícháte pokrm podle vašich chuťových fantazií.

Zajistěte konstantní přísun energie

Kdykoliv během dne potřebujeme doplnit energii, která by nám opět několik nadcházejících hodin vydržela, měli bychom volit komplexní sacharidy. Ty se uvolňují postupně a přitom tolik nezatíží trávicí ústrojí. Právě obiloviny se skládají z polysacharidů, nezvedají tedy hladinu krevního cukru tak prudce, jako například bílý rafinovaný cukr, který se do krve dostane během několika minut, rychle se spálí a nám zbude zase jen nesnesitelný pocit hladu.

Nedopusťte, aby vám cukr vyletěl příliš vysoko

I mezi jednotlivými cereálními výrobky jsou velké rozdíly, proto bychom se měli zaměřit na takové, které mají vysoký obsah vlákniny (nejméně vlákniny mají conflakes) a zároveň nízký příděl cukru. Ostatně vždy když si budete chtít zvýšit přísun cukru nebo energie, stačí si do svých oblíbených obilovin přimíchat ořechy, čokoládu nebo přesnídávku. „Jako rychlé cereální svačiny doporučuji kaše, jejich příprava je velmi jednoduchá a není nutné je zalévat mlékem,“ tvrdí Ivona Nováková, manažerka české společnosti Nominal, která se zaměřuje na zdravou a bezlepkovou stravu. Společnost Nominal má nyní na trhu šest druhů kaší (pohankovou, ovesnou, jáhlovou, rýžovou, špaldovou a vícezrnnou), ke kterým letos přibudou tři nové varianty: čiroková, rustikální a lahodná.

Kaše

 

Nechte si poradit českými etiketami

Pokud si právě teď představujete ty plné regály v obchodech, kde všechny produkty volají po vysokém obsahu cereálií, zkuste mezi nimi najít takové, které svou etiketou nejen slibují, ale i ručí za vyvážený obsah surovin. Například program na podporu zdravého stravování nesoucí logo – Vím, co jím, má za cíl sledovat složení jednotlivých potravin a v případě nutričně vyváženého produktu informovat svým logem zákazníky, že se jedná o zdraví prospěšný výrobek. Pomáhá tak v boji proti vzniku civilizačních chorob, jakou je zejména obezita.