Ekzém – stále vzdoruje uzdravení IV.

cm travici ustroji

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Makrobiotici znají říkanku – „Žvýkám, žvýkám zrníčka…“. Stejně tak známe od rodičů dobře míněné přísloví „Dobré žvýkání je polovina zažívání!“ Měli bychom každé sousto rozkousat 30x, což je doba dostatečná k tomu, aby došlo k jeho rozmělnění a promísení se slinami. Ty obsahují důležitý enzym ptyalin a jím dochází již k prvnímu natrávení jídla. Žvýkáním se reflexně připravuje slinivka břišní a jiné trávicí žlázy k produkci trávicích šťáv. Když tento žvýkací mechanismus zkrátíme, nebo jej dokonce přeskočíme a jídlo (zhltneme), odstartujeme tím další příčinný negativní řetězec.

Potravina přichází do žaludku a do střeva nedostatečně připravena, nedochází k úplnému strávení potravy a trávenina začne ve střevě kvasit, dostaví se pocit plného břicha, křeč.

Hnilobné pochody
Ke skutečnému trávení dochází teprve v tenkém střevě, které má za úkol rozložit potravu v kašovitou tráveninu – na její nejmenší součásti. Žlázy střevní sliznice, hlavně však slinivky břišní, vylučují trávicí šťávy, které tento rozklad provádějí. Ze žlučníku je vylučována žluč, která má za úkol podporovat proces trávení tuků. Po dostatečném rozložení tráveniny dochází ke vstřebávání živin prstovitými výběžky střevní stěny, klky, a k jejich přestupu do krve. Celý tento proces je souhrou různých složitých chemických pochodů. V harmonii musí být vegetativní nervový systém, hormonální a enzymový aparát. Tento pochod vyžaduje přítomnost katalyzátorů, stopových prvků, vitamínů. Když dojde k poruše, bloku, chybění některého prvku dochází ke kvašení nebo hnilobnému rozkladu, při kterých se uvolňují plyny – toxiny, ve střevě je doslova jedovatá nálož. Stěna střevní jeví známky chronického dráždění a zánětu, kdy dochází k nedostatečnému vstřebávání stopových prvků a vitamínů z potravy.

Chybění žaludeční kyseliny
Stopový prvek zinek je důležitý k tvorbě žaludečních kyselin. Bílkoviny jsou štěpeny pepsinem, žaludečním fermentem, který umožňuje jejich pozdější přijímání stěnou střevní. Když je málo zinku, je málo žaludečních kyselin a opět se projevuje nedostatečné trávení. To je příklad dalšího bludného příčinného řetězce. (Mladý ječmen, bromelain). V potravinách je hodně zinku v syrových ústřicích, masu, rybách, v pšeničných klíčcích, houbách, pivovarských kvasnicích, dýňových semenech, dále ve žloutku, v luštěninách a hořčíkových semenech.

Zatížení funkce jater
Plyny, které vznikají při procesech kvašení a hnilobných pochodech, jsou nejen příčinou nepříjemného nadýmání, ale tím, že se dostávají také do krve, představují zátěž pro játra, která musí detoxikovat (extrakt z ostropestřce) a vedou navíc ke vzniku celkových projevů, jako jsou bledost, podrážděnost, zmatenost, deprese, neschopnost se soustředit
a, co je důležité z hlediska ekzému, způsobují podráždění kůže.

8 let používám diagnostický přístroj DFM a vypozoroval jsem, že u ekzematika nakreslí vykřičník v oblasti jater, vždycky když se ekzém zhoršil.

Celková nabídka přípravků na ekzém.